Palloliitto julkisti tiistaina 19.11. uusia valmentajasopimuksia ja myös täysin uuden tehtävän, kun entinen A-maajoukkuepelaaja Hannu Tihinen on nimetty pelaajakehityspäälliköksi.

Ihan kylmiltään Tihinen ei tehtävään joudu, sillä hän on toiminut aiemmin hiukan vastaavissa tehtävissä FC Zürichissa ja kabinettipuolelta kokemusta on kertynyt Jalkapallon pelaajayhdistyksen puheenjohtajana.

– Kokemusta kabineteista on jo jonkun verran, joten ei ehkä voi sanoa että tässä siirrytään kentältä kabinetteihin etenkin kun uskon, että tässä tehtävässä toimin sekä kabineteissa että kentällä, Tihinen totesi tiistain tiedotustilaisuudessa.

– Olen itse saanut paljon jalkapalloilulta ja toivon, että tätä kautta pääsen ehkä auttamaan suomalaisia nuoria pelaajia saamaan mahdollisuuksia samaan.

Tihinen toimii poikamaajoukkue- ja aluevalmentajien esimiehenä ja vastaa lisäksi valmennuskeskusyhteistyöstä sekä maajoukkuetoiminnan koordinoinnista tyttöjen ja futsalin maajoukkuevalmennuksen kanssa.

– Toki aika paljon tiedän etukäteen, mutta ensimmäinen tehtävä on varmasti tutustua tarkemmin organisaatioon ja pelaajakehitysmalliin. Toimenkuva on sen verran laaja-alainen, että tässä on jo yksin paljon henkilöitä, joihin pitää tutustua.

Kolme valmentajanimitystä

Palloliitto nimesi samalla Tommi Kautosen Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajaksi 1.1.2014 alkaen. Vuoden alusta Palloliiton poikamaajoukkueita valmentavat Jarkko Wiss (alle 19- ja 18-vuotiaat) sekä Kimmo Lipponen (alle 17-, 16- ja 15-vuotiaat).

Wiss, 41, on toiminut viime vuodet Palloliiton aluevalmentajana. Hän on suorittanut UEFA Pro-lisenssin. Pelaajaurallaan Wiss pelasi Suomen lisäksi Norjan, Englannin ja Skotlannin sarjoissa. Wiss pelasi A-maajoukkueessa 45 ottelua, joissa hän teki kolme maalia.

Lipponen, 50, on valmentanut useita eri ikäluokkamaajoukkueita 2000-luvulla, sekä toiminut aluevalmentajana. Pelaajaurallaan hän pelasi 301 pääsarjaottelua Suomessa, tehden 49 maalia. UEFA Pro-lisenssin suorittanut Lipponen pelasi myös Itävallan pääsarjassa 1988–1989 Foto Nettig Viennassa. A-maaotteluita Lipposelle kertyi kuusi.

Palloliitto on tehnyt lisäksi valmentajasopimukset kolmen A-maajoukkuevalmentajan kanssa. Markku Kanerva ja Mika Lehkosuo jatkavat päävalmentaja Mixu Paatelaisen alaisuudessa Huuhkajissa. Lisäksi Antti Niemi jatkaa A-maajoukkueen maalivahtivalmentajana. Markku Kanerva toimii A-maajoukkueen lisäksi Palloliiton koulutustoiminnossa valmentajakouluttajana.

(Päivitys 15.57: Lisätty kappaleet eri ikäkausimaajoukkuevalmentajien nimityksistä sekä A-maajoukkueen taustojen jatkosopimuksista.)