Ranskassa vuonna 2016 pidettävien jalkapallon EM-kisojen karsintajärjestelmästä tihkuu tietoa. Kisat pidetään ensi kertaa 24 joukkueen kesken, mikä aiheuttaa muutoksia karsintoihin. Edellisissä kisoissa on ollut 16 joukkuetta.

Karsivat maat jaetaan kuuteen eri arvontakoriin UEFA:n ranking-pisteiden perusteella. Karsintoihin tulee kahdeksan kuuden maan lohkoa ja yksi viiden maan lohko.

Ykköskoriin ovat pääsemässä Espanja, Saksa, Hollanti, Italia, Englanti, Portugali, Kreikka, Venäjä sekä Bosnia-Hertsegovina.

Näistä maista tv-oikeussyistä Englanti, Espanja, Saksa, Italia ja Hollanti sijoitetaan kuuden joukkueen lohkoihin, mikä tuo etua ranking-pisteiden kertymistä ajatellen tulevaisuuden EM- ja MM-karsintoihin sekä arvokisojen lohkoarvontoihin.

Nykyisten ranking-pisteiden perusteella Suomi sijoittuu arvontojen neloskoriin.

Jokaisesta lohkosta kaksi parasta ja paras kolmonen etenee suoraan EM-kisoihin. Kahdeksan muuta kolmosta pelaavat jatkokarsinnan neljästä viimeisestä paikasta. Ranskalla on kisaisäntänä turnaukseen vapaa pääsy.

Ottelukalenteri päätetään keskusjohtoisesti

Lisäksi tulevissa karsinnoissa uutta on ottelukalenterin muodostuminen. Aiemmin kansalliset liitot ovat keskenään sopineet otteluista, mutta nyt kaikki tehdään tietokonelaskelmilla keskusjohtoisesti.

Joukkueet eivät voi pelata kahta koti- tai vieraspeliä enempää peräkkäin. Karsintojen aluksi ja lopuksi kukin maajoukkue pelaa kaksi peliä muutaman päivän sisään, mistä toinen on kotipeli ja toinen vieraspeli.

Lisäksi poliittisten tilanteiden vuoksi Armenia ja Azerbaidzan, Venäjä ja Georgia sekä Espanja ja Gibraltar eivät voi olla samaan lohkoon.

UEFA on päättänyt myös sen, että arkipelit alkavat klo 21.45. Viikonloppu-ottelut voivat alkaa myös klo 19.00 Suomen aikaa.

Virallinen tiedonanto asiasta on tarkoitus tulla torstaina.

EM-karsintajärjestelmästä kertoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lähteet: Romanian jalkapalloliitto ja football-rankings.info