Valtion liikuntaorganisaatio Valo sekä Coca-Cola Finland ovat sopineet nuorten vapaa-ajan liikuntaan liittyvästä kolmivuotisesta yhteistyöstä.

Yhteistyön tavoitteena on inspiroida yläkouluikäisiä aktiiviseen ja liikunnalliseen vapaa-ajan viettoon. Samalla halutaan lisätä julkista keskustelua ja tietoisuutta suomalaisen vapaa-ajan liikuntakulttuurin tilasta.

Nimellä #MunLiike kulkeva ohjelma jalkautetaan kouluille toukokuussa 2014. Ohjelman keulakuvana on tänä vuonna jalkapalloilija Teemu Pukki.

Pukki ensimmäinen ”pihapelipäällikkö”

#MunLiike-ohjelman teema ja keulakuvana toimiva ”Pihapelipäällikkö” vaihtuvat vuosittain. Tänä vuonna ohjelman päällikkönä ja tsempparina on Celtic FC:ssä ja Suomen maajoukkueessa pelaava jalkapalloilija Teemu Pukki. Vuoden 2014 teemana on pallo, joita Coca-Cola Finland lahjoittaa ohjelmassa mukana oleville kouluille yhteensä 10 000.

– Minulle rakkain pallo on luonnollisesti jalkapallo, mutta pallolla voi tehdä paljon muutakin kuin vain pelata joukkuepelejä. Pallosta saa paljon irti, ja hauskapidosta syntyy huomaamatta liikuntaa, Pukki kertoo.

– Monia nuoria kiinnostaa temppuilu ja pelailu enemmän kuin varsinainen urheilu. Pallo on tähän oiva apuväline, jos vain tietää, mitä sillä voi tehdä. Ilman ideoita pallo muuttuu nopeasti jakkaraksi, jonka päällä istuen voi tarkistaa uusimmat päivitykset älypuhelimesta.

#MunLiike kannustaa nuoria aktiivisempaan vapaa-aikaan

Valon koululiikunnan asiantuntijoiden kehittämä #MunLiike on monivuotinen ohjelma, jonka tavoitteena on lisätä vuosittain jopa 90 000 yläkouluikäisen nuoren vapaa-ajan aktiivisuutta.

#MunLiike on yksi Suomen kaikkien aikojen suurimmista yritystuella nuorille suunnatuista liikuntaohjelmista. Suomen Coca-Cola teki aloitteen ohjelman käynnistämiseksi ja myös rahoittaa sen. Ohjelma tarjoaa inspiraatiota, ideoita ja myös ohjausta liikunnalliseen vapaa-ajan viettoon, ja se lanseerataan yläkouluilla tänä keväänä.

Suomalaiset nuoret liikkuvat vähiten Euroopassa

#MunLiike-ohjelman taustalla on huoli suomalaisten nuorten liikunnallisesta passiivisuudesta. Koulu-ikäisten nuorten tulisi liikkua monipuolisesti vähintään 1–2 tuntia päivässä (Liikuntasuositukset/OKM & Nuori Suomi).

Suomen lapset ovat Euroopan aktiivisimpia liikkujia, mutta nuoret sitä vastoin liikkuvat Euroopan vähiten. Dramaattisin liikunta-aktiivisuuden lasku tapahtuu 15 ikävuoteen tultaessa: pojista vain 15 % ja tytöistä vain 9 % prosenttia liikkuu riittävästi. Suomessa pudotus on keskimäärin suurempi kuin muissa länsimaissa.

Ammattilaisten tuella nuorten näköinen ohjelma

#MunLiike-ohjelman suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Valon ja Liikunnan aluejärjestöjen asiantuntijat, jotka myös jalkauttavat ohjelman yläkouluille.

– Alueellisten aktivoijien rooli on suuri ohjelman käynnistämisvaiheessa, mutta vähitellen toiminta siirtyy nuorten toteutettavaksi. Ajatuksena on, että ohjelma on nuorten itsensä näköinen, kiteyttää koulun liikunnallistamisen asiantuntija Karita Toivonen Valosta.

– Tämä on tärkeää, sillä mitä enemmän aikuiset huseeraavat, sitä vähemmän nuoret lopulta liikkuvat. Tavoitteena on, että pihapelit siirtyvät kouluympäristöstä myös muille pihoille