Kaksi nuorta irlantilaismiestä on tuomittu vankilaan häiriköinnistä lentokoneessa. 28-vuotias Lee Byrne sai 20 viikon ja 26-vuotias Gregory Horan 10 viikon vankilatuomion.

Raskauttavinta miesten häiriköinnissä oli takavuosien valioliigatähden Andy Colen rasistinen solvaaminen. 42-vuotias Cole osui miesten kanssa samalle lennolle Dublinista Manchesteriin viime joulukuussa.

Tuomitut olivat tukevassa humalassa jo noustessaan puoli kymmeneltä lähteneelle lennolle. Heidän katsottiin vaarantaneen muiden matkustajien turvallisuuden ja loukanneen Colea.

Daily Mailin mukaan miehet salakuljettivat lennolle rommipullon ja kieltäytyivät luovuttamasta sitä koneen henkilökunnalle. Lisäksi he potkivat edessä olevien matkustajien tuoleja ja saivat lentohenkilökunnan pelon valtaan.

Cole jatkaa taistelua rasismia vastaan

Andy Colea pilkattiin ainakin rasistisilla termeillä ”Mr Blackman” ja ”spook”. Hyökkääjälegenda sanoi kokeneensa olonsa nöyryytetyksi ja hän vaihtoi paikkaansa miesten takia. Oikeudessa luettiin seuraava Colen lausunto:

– Olen tehnyt urheilussa ja jalkapallossa paljon rasismin vastaista työtä. Olen ollut rasismin uhri ennenkin enkä sulata tämänkaltaisia loukkauksia missään muodossa. Olen huolissani siitä, jos mitään ei tapahtu ja seuraava sukupolvi – omia lapsiani myöten – kärsii samanlaisesta syrjinnästä. En voi hyväksyä sitä.

Andy Cole voitti peliurallaan Manchester Unitedissa viisi Valioliigan mestaruutta ja kertaalleen Mestarien liigan. Pelatessaan vielä Newcastlen paidassa kaudella 1993-1994 hän voitti Valioliigan maalikuninkuuden tehtyään 34 maalia 40 ottelussa.

Cole koki rasismia myös peliuransa aikana ja hän onkin ollut uransa jälkeen aktiivisesti mukana rasisminvastaisissa kampanjoissa.