Turkulainen FC Inter aloittaa Veikkausliigan omalta osaltaan tulevana sunnuntaina. Joukkuetta on povattu liigan kärkikahinoihin, sillä se vahvistui talven aikana huimasti.

Kirkkain Suomen mittakaavan tähtihankinta oli yhden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen sinimustiin palaava Mika Ojala. Ojalan voi odottaa olevan koko liigan tehokkaimpia hyökkääviä pelaajia.

Millä mielin palaat takaisin Suomeen?

– Totta kai hyvillä mielin. Viime kausi oli vaikea, ja nyt on ollut kiva palata tuttuihin maisemiin ja löytää oma kunto ja peli uudelleen. Olen saanut olla talven rauhassa ja treenata hyvin. Olen pysynyt terveenä, joten nyt on erilainen tilanne lähteä kauteen kuin viime vuonna.

Mikä viime vuodessa oli niin vaikeaa?

– Ensinnäkin olin koko preseasonin loukkaantuneena. Nyt olen ollut terveenä, mikä on auttanut siinä, että oma kunto on hyvä. Siihen on vaikuttanut monet asiat, miksi siitä ei tullut Ruotsissa mitään. Totta kai niissä matseissa, joissa olin kentällä, olisi pitänyt onnistua paremmin.

– Minut hankittiin tekemään tehoja, enkä saanut niitä tarpeeksi aikaiseksi. Se asia on käsitelty. Nyt siirretään katseet tulevaan ja otetaan kaikki oppi, mikä on otettavissa.

Päävalmentaja Job Dragtsman mukaan olisit tarvinnut enemmän pelaavan joukkueen, jotta olisit voinut onnistua. Miltä tämä kuulostaa?

– En allekirjoita väitettä, etteikö Häcken olisi pelaava joukkue. Se on Ruotsissa juuri sellainen jengi. Jostain syystä meidän pelimme ei toiminut. Siellä on paljon hyviä pelaajia ja joukkue täynnä taitavia jätkiä.

– Treeneissä oli tosi hyvä meininki, mutta peleissä emme saaneet sitä käytäntöön. Pelasimme eri tyylillä kuin millä meidän piti. Siksi oma roolini jäi lopulta hyvin pieneksi.

– On varmasti totta, mitä Job sanoi. Tarvitsen joukkueen, joka pelaa. En ole rymistelijä, enkä tykkää siitä, kun mennään päästä päähän. Tykkään pitää palloa ja rakentaa hyökkäyksiä. Joukkueenkin pitäisi olla sellainen.

Peli-ilon perässä

Interin viime kausi oli sille vaikein pitkään aikaan. Mitalitaisteluihin tottunut seura rämpi läpi kauden liigan alemmassa keskikastissa, ja lopullinen sijoitus oli vasta yhdeksäs.

Ojala itse kärsi vaikeasta kaudesta Ruotsissa. Kumpaakaan ei haluta toistaa.

Ojalan hankinnan myötä seura hamuaa paluuta takaisin kärkeen ja nimenomaan omilla aseillaan. Ojalan voi sanoa olevan Interin näköinen pelaaja.

Onko Inter nyt sitten tällä kaudella tällainen korostetun pallon pitävä ja kontrolloiva joukkue?

– Ehdottomasti. Sehän on meidän tapamme pelata, että meillä olisi kontrolli. Se yritetään taas löytää Interin peliin takaisin. Koetamme hallita pelejä ja saada sitä kautta mahdollisimman paljon paikkoja.

Mitä odotat tältä kaudelta?

– En osaa ottaa viime kauden jälkeen minkäännäköisiä paineita. Koetan nauttia futiksesta ja päästä sellaiseen kuntoon, että on mahdollista tehdä tehoja. Kun peli-ilo touhuun löytyy, on kaikki mahdollista.

– Mitään paineita ei tarvitse ottaa. Tunnen joukkueen, ja joukkue tietää minut. Pistetään vaan homma toimimaan.

Miltä Interin joukkue vaikuttaa?

– Se on vaikuttanut hyvältä. Olemme saaneet hyviä uusia pelaajia takaisin. Olemme yrittäneet kehittää peliä koko talven. viime peleissä se alkoi näyttääkin siltä, miltä pitää. Toivottavasti jätkät pysyvät kasassa, sillä meillä ei ole liian iso ryhmä. Kaikki on näyttänyt hyvältä ja odotamme mielenkiintoista kautta.

Paljonko seurasit Interin vaikeaa viime kautta?

– Jonkun verran, mutta en nähnyt hirveästi matseja. Juttelin jätkien kanssa paljon ja kuulin, millaista meininki oli. Eihän sitä kiva ollut seurata. Samalla meiningillä mentiin Ruotsissa. Oli hassua, kun mentiin samoilla fiiliksillä puolin ja toisin.

”Toivottavasti TPS säilyy”

Mitä ajattelet paikallisvastustaja TPS:n vaikeasta tilanteesta?

– Ei sitä ole ilolla voinut seurata. On totuttu siihen, että Tepsi on myös meidän kanssamme taistelemassa kärkisijoista. Heillä on täysin uusi tilanne lähteä tähän kauteen. He ovat menettäneet paljon pelaajia ja heillä on ollut rajalliset resurssit löytää uusia pelaajia.

– Toivon ehdottomasti, että TPS pysyy sarjassa ja että saadaan ne derbyt sellaisiksi, joita ne ovat olleet aikaisemmin. Ne ovat olleet Turun kahden jengin erikoisuus ja upeita tapahtumia. Toivottavasti he pääsevät takaisin jaloilleen ja löytävät taas sellaisen ryhmän, jolla he voivat olla ylhäällä.

Millaisia paikalliskamppailuja odotat tällä kaudella?

– Erilaisia kuin aiemmin. Kun tietää Tepsin tilanteen, niin meistä tehdään suosikkeja. Viime vuosien derbyissä ei meillä ole ollut hirveästi mahdollisuuksia. Nyt meidän pitää näyttää niissäkin peleissä, että kuka on Turun ykkönen.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen