Sporting Intelligence -yritys on julkaissut vuosittaisen joukkueurheilun palkkatutkimuksen. Tutkimuksessa selvisi, että maailman paras joukkuelajien palkanmaksaja on viime vuoden tapaan edelleen Manchester City.

Manchester Cityn pelaajien keskiansiot ovat tutkimuksen mukaan 6,43 miljoonaa euroa vuodessa. Viikkotasolla tämä tekee 124 422 euroa.

Sijoilta kaksi ja kolme löytyvät yhdysvaltalaiset baseball-seurat New York Yankees ja LA Dodgers ennen Espanjan futisjättejä Real Madridia ja Barcelonaa. Real Madrid -pelaajien keskivuosiansiot ovat 6,05 miljoonaa euroa ja Barcelonan 5,94 miljoonaa.

Top 10:een mahtuu kaikkiaan kuusi jalkapalloseuraa. Bayern München on sijalla kuusi (5,34 miljoonaa), Manchester United sijalla seitsemän (5,24 miljoonaa) ja Chelsea sijalla kymmenen (4,83 miljoonaa). Kymmenen kärjen täydentävät koripallojoukkueet Brooklyn Nets (6:s) ja Chicago Bulls (10:s).

Jenkkifutis- ja jääkiekkoseurat kaukana kärjestä

Tutkimuksessa otettiin huomioon ainoastaan itse urheilemisesta saatavat tulot, ei mainostuloja tai vastaavia. Vuoden 2014 raportissa vertailtiin 294 joukkuetta 15 liigasta ja 12 eri maasta. Tutkimukseen osallistui seitsemän eri joukkuelajia: jalkapallo, baseball, koripallo, amerikkalainen jalkapallo, kriketti, jääkiekko ja australialainen jalkapallo.

Liigojen välisessä vertailussa ykköspaikkaa pitää koripalloliiga NBA. Jalkapallosarjoista ykkönen on odotetusti Englannin Valioliiga. Vertailuun pääsivät futissarjoista Saksan Bundesliiga, Englannin Valioliiga, La Liga, Serie A, Pohjois-Amerikan MLS-liiga, Skotlannin Valioliiga ja Kiinan Superliiga. Kovista palkoistaan tunnetut ranskalais- tai venäläisseurat eivät siis tutkimuksessa mukana olleet.

Sporting Intelligence teki tutkimuksen nyt viidettä kertaa. Viisivuotisen tarkastelujakson viidestä parhaasta palkanmaksajasta neljä on jalkapalloseuroja Barcelonan ja Real Madridin vallatessa kaksi ensimmäistä sijaa.

Vaikka maailman parhaat jenkkifutispelaajat tienaavatkin tähtitieteellisiä summia, eivät NFL-liigan joukkueet pärjää keskipalkkavertailussa. Ensimmäinen jenkkifutisseura Minnesota Vikings löytyy vasta sijalta 115. Avokätisin jääkiekkoseura Chicago Blackhawks puolestaan on sijalla 76.

Sporting Intelligencen tutkimustuloksia voi tarkastella täältä.