MYPA lähtee Veikkausliigaan uudessa komennossa, kun seitsenkertainen Suomen mestariluotsi Antti Muurinen ottaa kouvolalaisseuran komentoonsa. Vuonna 2012 HJK-pestinsä neljänteen peräkkäiseen mestaruuteen päättänyt 60-vuotias valmentaja piti välivuoden valmentajan hommista.

Muurinen on toiminut valtakunnan huippupesteissä HJK:ssa, Huuhkajissa sekä 1980-1990-luvun taitteesta Kuusysissä. Tuttua on toki myös työskentely pienimissä seuroissa: Jarossa, FC Lahdessa sekä KontU:ssa, jonka hän nosti nelosdivarista pääsarjan kynnykselle valmentajanuransa alussa.

Nyt tulevan kauden tavoitteena on parantaa MYPA:n sijoitusta: FC Lahteen siirtynyt Toni Korkeakunnas luotsasi joukkueen kahdesti peräkkäin viidenneksi. Muurinen, joka toimi viime vuoden HJK:n organisaatiossa mm. pelaajatarkkailijana, on jälleen intoa täynnä.

SuomiFutis-sivusto jututtikin miestä juuri ennen liigan alkua.

Antti, Missä vaiheessa palo valmentajan työhön tuli takaisin? Oliko se itsestään selvää?

Ei ollut todellakaan itsestään selvää ja taisi olla jopa viisi mahdollisuutta lähteä viime vuoden aikana valmentamaan jotain joukkuetta.

Oikeastaan tykästyin siihen hommaan mitä tein, pääsin paineettomasti seuraamaan jalkapalloa ja lupaavia junnuja, sillä silmällä koska heistä voisi tulla edustusjoukkueen pelaajia. Vastasin ensiksi MYPA:nkin kyseleihin useamman kerran, että en tule!

Tämä on tullut mulle elämäntavaksi. Kun menen tänään kotiin [tiistaina] niin katson toisen Mestarien liigan ottelun televisiosta ja panen tietokoneeseen toisen matsin pyörimään. Hulluhan mä olen, mutta se kiinnostaa niin paljon. Tämä on elämäntapa ja niin kauan kuin sitä saa tehdä, hyvä niin.

Paineet eivät tietenkään ole HJK:n tasoiset, mutta varmaan MYPA:ssakin paineita riittää?

Suurin paine on siinä, että tavoitteena on parantaa viime vuoden sijoitusta eli tulla viidenneksi. Paineet tulevat siitä, että millainen startti saadaan, miten pelit lähtevät käyntiin. Meillä on vielä vähän kapea materiaali. Moni asia mietityttää: miten pystytään terveenä? pelataanko Eurocupissa Fair Play -sijoituksen avulla? jne.

Millaista on työskennellä taas pienemmässä organisaatiossa?

Määrätyllä tavalla se on kuin kotiinpaluu. Olen ollut valokeilassa, mutta en nyt tarvitse sellaista. Täällä päivät on pitkiä, tehdään työtä antaumuksella. Kaiken saa tehdä alusta saakka joukkueen kanssa, esim. ohjata pakkeja. On perustyötä paljon enemmän [kuin HJK:ssa].

Kehonkielestäsi päätelleen tunnut nauttivan jopa enemmän työskentelystä haastajaseurassa?

Kävin viime vuonna kerran viikossa ylläpitämässä ammattitaitoani KontU:ssa. Aina kun tulin kotiin, mulle sanottiin, että olen aina niin hyvällä tuulella sen jälkeen.

Mulla on pitkä historia ns. pienemmistä seuroista. KontU:ssa aloitettiin nelosdivarista, Jarossa tavoitteena oli sarjapaikan säilyttäminen. Jopa kun menin HJK:hon vuonna 1996 seura taisteli sarjapaikasta. Myös FC Lahti oli pienempi siihen aikaa ja nyt MYPA on pieni.

Takaa on usein hyvä tulla. Se, että ei ole suosikki, on kivakin juttu. Pääsee vähän härnäämään isompia.

Yhteistyö Brasiliaan mielenkiintoinen vivahde kaudelle

MYPA:n kauteen mielenkiintoisen vivahteen tuo yhteistyö brassiseura Fluminensen U20-joukkueen kanssa. Teillä on nyt kolme miestä sieltä kauden alkaessa. Miten itse näet tämän kuvion toiminnassanne?

Kaiken kaikkiaanhan meillä on neljä brassia. Näiden kolmen lisäksi on vuosia Suomessa pelannut Dema, joka puhuu englantia. Kolme muuta kun puhuu vain portugalia, joten kommunikaatio on hidasta vielä. He ovat kuitenkin innokkaita, treenaisivat vaikka neljä kertaa päivässä.

Missään tapauksessa he eivät ole valmiita, niin että kaikki kolme laitettaisiin esimerkiksi suoraan avauskokoonpanoon. Kolmen kuukauden päästä odotan heidän olevia valmiimpia kuin nyt, oppivat paremmin englantia jne. Sitten nähdään kuinka he pystyvät auttamaan meitä ja mille tasolle asettautuvat.

Mielenkiintoinen asia on se, että he ovat ihmetelleet kuinka kova tempo meillä on. Sama asia, jota kuullaan kun meidän pelaajat siirtyvät Eurooppaan, että täällä tempo on niin huono!

Ovatko pelaajat perinteisiä stereotyyppisiä brassitaitureita?

Taitotaso kaikilla kova, pallo pysyy koukussa. Pelipaikoiltaan kolmikossa on hyökkääjä, 10-paikan mies ja puolustava keskikenttäpelaaja. Ominaisuudet hyviä, henkilökohtainen taktiikka ja pelitaktiikkaa on vieraampaa heille.

Mulla oli tilaisuus jutella akatemian johtajan kanssa, kun kävin siellä syksyllä. Kysyinkin taktiikkapuolesta. Siellä enemmän taituroidaan ja hallitaan palloa.

Joukkuepelaaminen on suurin opettelemisen aihe heille. Toki, jos ovat tarpeeksi hyviä, niin voi käskeä vain ottamaan pallo ja juoksemaan läpi. Ei se kuitenkaan tosiasiassa näin yksinkertaista ole..

Naulaatko vielä lopullisen tavoitteen MYPA:n kaudelle?

Sijoitus eurosijoille olisi todella hyvä. Olen pirun nälkäinen valmentaja, en haluaisi hävitä kellekään. Välillä muodostetaan sumppua, välillä hyökätään rohkeammin. Tämä on suunnitelma!

Kai Lintinen, Helsinki
Twitter: @kailintinen

MYPA aloittaa Veikkausliiga-pelinsä sunnuntaina Honkaa vastaan. Katso tästä SuomiFutis-sivuston joukkuearvio Muurisen suojateista.