Huikeat MM-kisat takana, siitä tuskin kukaan on eri mieltä.

Mutta väitän myös, että takana ovat erittäin vahvat tv-kisat. Yle tuotti futiskulttuuritekoja ilta toisensa perään.

64 ilmaista koitosta on määrä, joka saa toivomaan kisojen pysymistä Ylellä. Kun kaikilla oli tasapuolinen mahdollisuus nähdä kaikki pelit, kasvoi futiksesta Suomessakin koko kansan puheenaihe.

Se oli jalkapallon ystävän mielestä aika totaalisen mukavaa.

*

Selostajista jokaisella on mielipide (kuten jääkiekossakin), mutta niin on nyt myös kommentaattoreista. Ja kiinnostus näihin ääniin, olohuoneiden jokaöisiin vieraisiin, näkyy klikkitilastoissa.

Ilta-Sanomien kyseisten päivien luetuimpia urheilujuttuja verkossa olivat muun muassa tieto Tapio Suomisen selostusvalikoiman laajentumisesta hiihtoon sekä viiden kuvan ”juttu” meksikolaisesta selostajasta, kieltämättä viehättävän näköisestä.

Mitä tv-äänistä jäi päällimmäisinä mieleen? Aki Riihilahden ja Erkka Viktor Lehtolan unohtuman liukutaklaussisääntulo, Suomisen ilahduttava paluu selostamoon, Niki Juuselan takuuvarmat esitykset sekä Olli Ikäheimon pari tasaisenrauhallista yömatsia, joiden selostuksilla pidettiin huolta bruttokansantuotteesta – aika lailla moni taatusti nukahti ja oli seuraavana aamuna virkeämpänä töissä.

*

Sain kesken kisojen testattavaksi Panasonicin 55-tuumaisen uutuusruudun. Jäätävän kokoinen, hädin tuskin mahtui kaksion ovesta. Se on 3D ja HD ja ties mitä – mutta käsittääkseni ei sellainen 4K, jota kilpailijansa mainosti kenttien laitojen paraatipaikoilla Brasiliassa.

4K:n merkitystä en kyllä amatöörinä ihan hoksannut. Kaveri sanoi tietävänsä näistä. Kertoi, että 4K on vielä parempi kuin HD, mutta että harva taho vielä tarjoaa sellaisia lähetyksiä, jotka hyödyntäisivät 4K-tekniikkaa.

No, varmasti joku vielä viisaampi opastaa siinä vaiheessa, kun 4K:n hankinta on olennaisen tärkeää, mutta tulevathan nuo pelikentän tunteet aika lailla iholle jo HD-laadullakin, kun yksittäiset ruohonkorret lentelevät hidastuksissa.

Mutta vaikka kisat ovat ohi, kesä jatkuu! Kotirauhan turvaamiseksi lienee syytä sulkea isot ja pienet telkkarit hetkeksi ja suunnata ulos – vaikka kotimaiseen futiskatsomoon.

Pekka Mäntylä
Twitter: @pjmant