Huuhkajien lohkokumppanit Romania ja Unkari kohtasivat erittäin levottomissa merkeissä 11. lokakuuta. Kotijoukkue keräsi 1-1 päättyneessä ottelussa viisi varoitusta ja Unkari peräti seitsemän, mutta erityisen kiihkeää meno oli katsomon puolella.

Kuten yllä olevasta videosta lyhyesti näkyy, fanit muun muassa heittelivät toisiaan palavilla soihduilla, ja rikkeiden määrä katsomossa oli muutenkin merkittävä. Euroopan jalkapalloliitto Uefa on ottanut asian käsittelyyn ja luvannut päätöksen tämän viikon torstaina.

Uefan käsittely on hieman yllättäen saanut myös suomalaisia futisfaneja huolestumaan, koska Unkari kohtaa seuraavassa kotipelissään juuri Huuhkajat 14. marraskuuta.

Taustalla on itse asiassa Moskovan TsSKA, jonka fanit käyttäytyivät syyskuussa idioottimaisesti Mestarien liigan ottelussa AS Roman vieraana. Venäläiset fanit syyllistyivät Uefan mukaan seuraavaan:

– Rasistinen käytös, häiriökäyttäytyminen katsomossa sekä ilotulitteiden sytyttäminen ja heittäminen katsomosta.

Unkarilaisten syntilista, ja nimenomaan vieraspelissä, näyttää kovin tutulta:

– Rasistinen käytös, häiriökäyttäytyminen katsomossa sekä ilotulitteiden (käytännössä siis soihtujen) sytyttäminen. Lisäksi kurinpitolistassa on mainittu itse joukkueen sopimaton käytös keltaisten korttien määrän takia.

Myös romanialaisten fanien suunnilleen vastaavia rikkeitä tutkitaan.

Vierasfanien lipuista ei tietoja

Moskovan TsSKA:n rangaistus fanien häiriköinnistä oli raju: kolme seuraavaa eurokotipeliä tyhjille katsomoille sekä lipunmyyntikielto seuran faneille kahteen seuraavaan Mestarien liigan vieraspeliin.

Loogisuuden nimissä siis myös Unkarin luulisi saavan tuntuvia sanktioita – jopa pelaamisen tyhjille katsomoille. Pelilliseltä kannalta fanaattisten kotikannattajien puuttuminen stadionilta luonnollisesti voisi auttaa Huuhkajia hieman.

Kolikon toisella puolella on se, että Unkariin on matkaamassa vähintäänkin toistatuhatta Huuhkajien kannattajaa. Esimerkiksi suomalaisella FutisForum2-keskustelupalstalla pureskellaankin nyt kynsiä torstaita ja Uefan päätöstä odoteltaessa.

Oman mausteensa reissaavien suomalaisfanien tilanteeseen tuo se, että Unkari ei hyvin poikkeuksellisesti ole tiedottanut mitään suomalaisten lippukiintiöistä otteluun, vaikka 14.11. Groupama Arenalla pelattavaan otteluun on aikaa alle neljä viikkoa.

Pekka Mäntylä
Twitter: @pjmant