HJK pyrkii tänään torstaina avaamaan pistetilinsä Eurooppa-liigassa. Ensimmäisen mahdollisuuden helsinkiläisryhmä sai jo kaksi viikkoa sitten FC Kööpenhaminaa vastaan. Tuolloin HJK jäi ilman palkintoa, vaikka erityisesti ottelun alku lupaili hyvää.

Helsinkiläisseura on näyttänyt europeleissään organisoidulta. HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo on todistanut osaavansa ulosmitata miehistöstään voiton verran voimaa myös ennakkoon kovempia vastuksia vastaan.

Lupaavasti HJK esiintyi myös Kööpenhaminassa, mutta tanskalaisisännät nappasivat 2-0-voiton. Toisen jakson edetessä HJK joutui Tanskassa pahasti puolustuskannalle. Kun ottelua tarkastelee siinä kuuluisassa isossa kuvassa, voi melkeinpä sanoa, että muutama yksilövirhe ratkaisi koko pelin.

Mutta toisaalta niinhän se on, virheisiin pelit nyt yleensä ratkeavat.

– Jalkapallo on sellaista. Pakota vastustaja virheisiin, ja käytä tuo hetki hyväksesi, Lehkosuo alleviivaa SuomiFutis-sivuston haastattelussa.

Paine synnytti virheet

Lehkosuon mukaan HJK epäonnistui hyökkäyksiin lähdöissään Kööpenhaminaa vastaan toisen jakson edetessä. HJK valui liian alas, hyökkäysten rakentelu petti kerta toisensa jälkeen ja paine vyöryi aallon lailla takaisin. Näin yksilövirheet nousivat ratkaisevina esiin.

Yksilövirheet usein oireilevat siitä, että kokonaisuudessa jokin mättää. Valtteri Morén tai etenkään Markus Heikkisen tasoinen pelaaja harvoin muuten vaan vetelee hutipotkuja tai tulee tilanteeseen myöhässä. Kun on tarpeeksi painetta, jossain vaiheessa yksinkertaisesti kosahtaa omaan nilkkaan.

Ja Kööpenhamina ei virheitä anteeksi antanut, se pakotti HJK:n tekemään niitä.

– Köpis pakotti meidän koko joukkueen aika syvälle puolustamaan. Se ei sinäänsä haittaa, jos sieltä päästään joskus ylös. Tuo oli ehkä enemmän se ongelma.

– Emme päässeet ylöspäin ja hyökkäämään. Jouduimme olemaan liian pitkiä jaksoja puolustuspoteroissa, entinen Honka-luotsi näkee.

HJK:ta ei viety ottelussa kuitenkaan kuin pässiä narussa, kenties jopa päinvastoin. Ei Lehkosuo muuten olisi seurannut kentän laidalla luottavaisesti toisen jakson alkuvaiheita. Tunnin kohdalla peli näytti vielä siltä, että FC Kööpenhamina on HJK:n pihdeissä.

– Aistin heiltä suurta hermostuneisuutta. Tuplavaihto vastustajan valmentajalta, ja se hetki kertoi siitä, että he ovat täysin aseettomia meitä vastaan ja he eivät löydä keinoja päästä maalipaikoille, Lehkosuo muistelee peliä.

”Emme päässeet hyökkäämään”

Pelin painopiste alkoi kääntyä enemmän ja enemmän paineen kasaantuessa. Jotta HJK olisi saanut tuskaansa lievitystä, sen olisi pitänyt pystyä laadukkaampaan hyökkäyspeliin.

– Ongelma oli siinä, että emme päässeet hyökkäämään. Yritimme liian vaikeilla syötöillä tavoittaa meidän yksinäistä hyökkääjää. Hän oli siellä sitten alivoimalla. Vastustaja otti nopeasti pallon pois ja taas jouduimme jatkamaan puolustamista, Lehkosuo harmittelee.

Lehkosuon mukaan olisi ollut oleellista, että HJK olisi päässyt hyökkäyspelaamiseen mukaan.

– Meidän olisi pitänyt pystyä pääsemään lyhyemmillä syötöillä ylöspäin, jotta olisimme saaneet pidempiä hyökkäyksiä aikaiseksi.

HJK jäi ilman palkintoa Kööpenhaminassa, mutta torstaina ryhmällä on uusi mahdollisuus. Tällä kertaa tuoreet Suomen mestarit pääsevät kotikentällään haastamaan Club Bruggen.

– Meidän pitää taas maksimoida aseemme tässä pelissä. Meidän täytyy puolustaa erittäin hyvin ja saada enemmän hyökkäyksiä aikaiseksi. Emme saa joutua olemaan liian pitkän aikaa ilman hyökkäyksiä.

– Kotikentällä se on mahdollista. Meillä on pirun hyvä saldo kotona. Se antaa meille itseluottamusta, Lehkosuo valaa luottamusta.

Jaakko Käyhkö, Helsinki
Twitter: @JaakkoKayhko

SuomiFutis-sivuston HJK-erikoissivulta löydät kaikki ajankohtaiset HJK-uutiset, Eurooppa-liigan lohkotilanteen ja HJK:n otteluohjelman kilpailussa.