Vajaa puolitoista kautta sir Alex Fergusonin eläköitymisestä siihen kului, ennen kuin Manchester United on taas pelkoa herättävä vastustaja. Nöyryyttäviä aikoja viettänyt mahtiseura on tällä hetkellä Valioliigan kuuden ottelun kuntopuntarissa ykkönen voitettuaan kuusi viime peliään. Tulevana viikonloppuna se jyrää tieltään vieraissa Aston Villan.

Kärkikaksikko Chelsea-Manchester City kohtaa vastustajat liigan alemmalta puolikkaalta, ja suurseuroista Liverpool ja Arsenal ottavat toisistaan mittaa sunnuntaina. Koska Stoke-Chelsea pelataan vasta maanantaina, tämä teksti keskittyy otteluihin Aston Villa-ManU, ManC-Crystal Palace ja Liverpool-Arsenal.

Voitoton kotipeli nro 19 tulossa

Jo tilastot ovat Aston Villalle murheellisia. Se ei ole voittanut kotonaan ManU:a Valioliigassa 18 viime ottelussa. Viimeiset 37 keskinäistä kohtaamista ovat tuottaneet Villalle yhden (1) voiton peräkkäisten tappioiden saldon ollessa seitsemän ottelun mittainen. Lisäksi ManU on saanut historian saatossa eniten valioliigapisteitä juuri Villalta.

Historia sikseen, ja keskitytään hetkiseksi ManU:n hyvävireisiin hyökkääjiin Robin van Persieen ja Wayne Rooneyyn. Van Persie on tehnyt viidessä viime Villa-pelissään yhtä monta maalia, ja Rooney on tehnyt urallaan eniten valioliigamaaleja (12) juuri Villaa vastaan. Molemmat osuivat myös viime viikonlopun 3-0 –Liverpool –voitossa.

ManU onkin korvannut alkukaudesta yskineen puolustuspelinsä hyvällä hyökkäämisellä. Rooney, van Persie ja Juan Mata vievät peliä eteenpäin hyvin, ja alakerrassa huippuvireessä oleva maalivahti David De Gea paikkaa puolustuksen mahdolliset virheet, kuten Liverpool-ottelussa hyvin nähtiin.

Vähiten maaleja tällä kaudella Valioliigassa tehneen Aston Villan ainoa toivo lieneekin tiukassa puolustuspelissä. Villa tuskin lähtee edes yrittämään pallonhallintaa, vaan antanee pelivälineen puolisuosiolla Unitedille. Tiukkaan pakattu alakerta tarkoittanee sitä, että Rooney pelaa alempana pelintekijän roolissa, mistä hän pyrkii murtamaan Villan alakerran. Syöttöjen kohteina ovat van Persie ja Ashley Young.

Radamel Falcao pelasi jo Liverpoolia vastaan, ja Angel di Mariankaan pelaaminen ei ole poissuljettua. Aston Villalta on sivussa pelikieltojen, lainaehtojen ja loukkaantumisten takia seitsemän avauskokoonpanon miestä.

City ilman hyökkääjiä?

Manchester City näytti viime viikonloppuna, että se pystyy voittamaan ilman Sergio Agüeroakin. Miksei pystyisi, onhan sen tervekin miehistö edelleen maailmanluokkaa.

Nyt se kohtaa kotonaan Crystal Palacen, ja hyökkäysmuodostelma saattaa olla hyvinkin epätavallinen, sillä polvivaivaisen Agüeron lisäksi Edin Dzekon pohjevamma ja Stefan Joveticin takareisivamma estävät miesten pelaamisen. City kääntyy tässä tilanteessa maaliahneen ja paikkoja hyvin rakentavan keskikenttänsä puoleen. Sieltä löytyvät Frank Lampard, Yaya Toure, Samir Nasri, James Milner ja ennen kaikkea David Silva.

Jos Citylle piti tällainen vaihe jossain vaiheessa kautta tulla, on sen kannalta hyvä, että se tulee nyt. Vaikka edessä ovatkin vuoden ruuhkaisimmat viikot, ovat Cityn tulevatkin vastustajat kertaluokkaa kevyemmät West Bromwich, Burnley ja Sunderland.

Palacelta on poissa elintärkeä hyökkääjä Marouane Chamakh, jonka paikkaaminen Palacen muulla miehistöllä on suhteessa hankalampaa.

Sterling saanut itseluottamushoitoa

Liverpool voitti liigacupissa viikolla Bournemouthin. Raheem Sterling teki 3-1 –vierasvoitossa kaksi maalia, jotka olivat eittämättä tarpeen nuoren miehen itseluottamukselle sen jälkeen, kun tämä oli tuhlannut paikkoja Manchester Unitedia vastaan Old Traffordilla.

Liverpool-manageri Brendan Rodgers on peluuttanut miehistöään kahdessa viime ottelussa kolmen topparin alakerralla, ja maalin suulla vireensä kadottaneen Simon Mignolet’n tilalla on ollut Brad Jones.

Alakerran ryhmityksellä on selvästi haettu mahdollisuutta laittaa kentälle lisää hyökkäysvoimaa, sillä tähän mennessä on nähty, ettei tähänastinen tulivoima ole riittänyt. Tällä on haettu myös nähtyjä sopivampia rooleja monille pelaajille, kuten Jordan Hendersonille, Philippe Coutinholle ja Adam Lallanalle.

Arsenal hyötyy suuresti siitä, että sen viime pelistä on useampi päivä aikaa ”Gunnersin” pelattua viime viikonloppuna Newcastlea vastaan. Lisäksi ”Pool” peluutti käytännössä parasta mahdollista miehistöään Bournemouthin vieraana.

Arsenalilla on kaiken kukkuraksi heittää otteluun kovin hyökkäyssuunnan pelaaja, joka näistä kahdesta joukkueesta tällä hetkellä löytyy. Alexis Sanchez on näyttänyt jo tällä sesongilla olevansa mies, joka pystyy ottamaan Arsenalin kokoluokkaa olevan joukkueen reppuselkäänsä. Liverpoolin epävarma ja itseluottamuksensa kanssa taisteleva puolustus on chileläiselle juuri sopiva uhri.

Liverpool on laukonut kahdessa viime ottelussaan yhteensä 35 kertaa. Maaleja Anfieldilla nähdään.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen