Polvensa FC Kööpenhaminaa vastaan viime kauden loppupuolella Euroopan liigan ottelussa loukannut Nikolai Alho on edelleen puolikuntoinen.

Joulukuussa Alholle, 21, tehtiin tähystysleikkaus, jossa polvesta poistettiin rustoa. Leikkaus sujui hyvin, eikä vauriosta pitäisi täyden toipumisen jälkeen koitua enää päänvaivaa HJK:n nuorelle luottopelaajalle.

– Siinä on se hyvä puoli, että se rusto joka lähti ei ollut kantavalla nivelpinnalla. Se tarkoittaa sitä, että sen ei pitäisi vaivata enää. Yleensä vastaavat vammat ovat pahalaatuisia Onneksi oli näin, eikä välttämättä tarvitse enää ikinä leikata, Alho kertoo SuomiFutis-sivustolle.

Nyt Alhon polvi on käytännössä kunnossa, mutta tietyt liikkeet aiheuttavat laiturille edelleen kipuja. Hän tekee toistaiseksi ainoastaan omia harjoitteitaan, eikä ole osallistunut vielä tammikuussa HJK:n pallollisiin harjoitteisiin.

– Polvi on kunnossa, mutta leikkauksesta on muodostunut siihen pari kiinnikettä – sellaisia palloja. Nyt pitää vain treenata ja tehdä sellaisia liikkeitä, jotka ovat kivuliaita. Nyt ollaan vähän niin kuin tällaisella epämukavuusalueella, että joutuu vähän repimään, Alho nauraa.

– Polvessa ei ole mitään rikki, se kipu on vaan sellaista hermostokipua. Joskus on tosi pahojakin kipuja.

Vaikka Alhon pelihalut ovatkin valtavat, hän ei silti missään nimessä aio lähteä höntyilemään vammansa kanssa ennen aikojaan. Viime kaudella hän loukkaantui kahdesti, eikä aio riskeerata nykyisen vamman pahenemista ennen kuin hän on varma siitä, että jalka todella kestää pelaamisen.

– Nyt olen oppinut, että kun viime kauden lopulla tuli pari loukkaantumista peräkkäin, niin nyt ei halua samanlaista tilannetta. Mieluummin rauhassa, kun nyt on aikaa. Olemme päättäneet fysioterapeuttien ja valmentajien kanssa, että pistetään paikat nyt kuntoon. Sitten vasta tullaan takaisin, koska ei haluta ottaa sitä riskiä, Alho selittää.

– Tietysti se, että aina kun loukkaantunut, se on vaikeaa. Tällaista tämä on. Tuollaisia tilanteita tulee eikä niille oikeastaan voi mitään.

Alho veikkaa pystyvänsä osallistumaan HJK:n harjoituksiin täysipainoisesti jo helmikuussa, mutta myöntää, että tarkkaa aikaa on tällä hetkellä vaikea arvioida.

– Heti kun tuo kipu loppuu, sitten edetään todella nopeasti. Sitten päästään juoksemaan, sitten ehkä viikko niin pääsee treenaamaan ja sitten pelaamaan.

Vaikka polven kuntoutus on henkisesti ja myös fyysisesti raskasta ja joskus turhauttavaakin, Alho aikoo hoitaa itsensä kuntoon niin perusteellisesti kun vain suinkin pystyy.

– Kyllä minulla on motivaatiotakin. Viime kausi oli niin hyvä, että haluaa tavallaan takaisin kentälle ja pärjätä samalla tavalla joukkueen kanssa, Alho linjaa.

Nikolai Alho on pelannut viimeisen kolmen kauden aikana 62 ottelua Veikkausliigassa HJK:n ja FC Lahden (lainalla 8 ottelussa kaudella 2012) paidassa. Maaleja on syntynyt näissä otteluissa yhteensä 11, joista seitsemän viime kaudella. Alho on edustanut myös Suomen kaikkia poika -ja nuorisomaajoukkueiden ikäluokkia aina U15-joukkueesta lähtien.

Christos Zavros
Twitter @CZavros