Veikkausliigan mielenkiintoisin seura tulee myös ensi kaudella Helsingistä. Tällä kertaa kyseessä tosin ei ole HJK.

Viime aikojen uutisointia seuratessa yksi seura, HIFK, on ollut toistuvasti esillä. Kun ottaa huomioon vaikkapa myydyt kausikortit, HIFK onkin selkeästi herättänyt enemmän mielenkiintoa kuin vuosikymmeniin.

Silti suuri mielenkiinto ei ole yhtä kuin suurin suosio. On vaikea nähdä, miten ensi kaudella HIFK voisi kerätä suuremman yleisökeskiarvon kuin HJK. Sekä kotona että vieraissa Suomen suurin kerää aina verrattain merkittävimmät massat paikalle. HJK:ssa pelaavat myös liigan parhaimmat yksilöt – ja tähdethän aina kiinnostavat. HIFK:n läsnäolo sarjassa antaa kuitenkin HJK:llekin positiivista painetta markkinointiin ja yleisömäärän kasvattamiseen.

HIFK:lla on potentiaalia kasvattaa jopa koko sarjan suosiota. Niin voimakkaita tunteita seura herätti jo Kakkosta tahkotessaan. Mitä suuremmaksi seura kasvaa, sitä suuremmaksi nousevat myös tunteet. Tunnettavuus ja tunteet tuovat sitten silmäparit paikalle tiirailemaan.

Mikä tekee HIFK:sta mielenkiintoisen?

Uskallan jo tässä kohtaa veikata, että ensi kauden puhutuin aihe Veikkausliigassa on HIFK:n fanit – niin kotona kuin vieraissa. Ottamatta mitään pois muiden ryhmien faneilta on tähtirintojen peleissä usein aivan poikkeuksellinen ilmapiiri.

Eräs tuttuni, joka on lähinnä jääkiekosta kiinnostunut, kertoo odottavansa enemmän futiskauden alkua kuin lätkän pudotuspelejä. Ei se peli niin kiinnosta vaan tunne katsomossa, hän sanoo. Tällaista kuulee harvemmin suomalaisessa urheiluskenessä.

Helsingin derbyn ohella HIFK:n pelit KTP:tä ja Ilvestä vastaan voivat olla myös todella suuria juttuja ensi kaudella. Kabinettiruletti saattaakin vielä osoittautua koko liigan kannalta erinomaiseksi asiaksi.

Veikkausliigaan harvemmin syntyy sen suurempia ilmiöitä, mutta nyt se kuuluisa ”hunch” kertoo jotain suurempaa olevan rakentumassa.

Ei derbyjä huhtikuiselle maanantaille

Veikkausliigan otteluohjelmaa ei ole vielä julkistettu – ja saa nähdä, milloin tietoa saadaan. Joka tapauksessa jo tässä kohtaa toimistolla on syytä olla hereillä. Huhut väittävät, että ensimmäinen Helsingin derby olisi vuorossa huhtikuisena maanantaina.

Tämä olisi totaalisen väärä veto, vähän kuin Maikkari lähettäisi Putouksen Huomenta Suomen perään ja laittaisi Lauri Karhuvaaran juontamaan. Derby on paitsi peli, on se myös kuluttajille myytävä tuote. Jotta tuote myy, sen on oltava kunnossa myös ajankohdaltaan.

Helsingin derby puuttuu juuri nyt suomalaiselta urheilukentältä. Pitkällä aikavälillä HIFK:n ja HJK:n kohtaaminen voi olla samanlainen merkkitapahtuma kuin Jokerien ja HIFK:n väännöt jääkiekon puolella olivat. Niinpä kauden jokaisen derbyn täytyy olla juhlapäivä.

Veikkausliigassa pelataan tällä hetkellä liikaa otteluita liian lyhyessä ajassa. Tästä seurauksena pelin taso laskee, eikä otteluohjelmankaan suunnittelu ole helppoa. Uusien tulokkaiden myötä Veikkausliiga saa kuitenkin mahtavan piristysruiskeen, josta pitää saada kaikki irti.

Ei Veikkausliiga ensi suvenakaan tarjoa maailman parasta futista, eikä tätä varmasti kukaan odotakaan. Meille suomalaisille mielenkiintoisempaa sarjaa on kuitenkaan vaikea keksiä. Niin paljon perinteitä ja lupauksia tulevasta ensi kauden kohtaamiset tarjoavat!

Jaakko Käyhkö
Twitter: @JaakkoKayhko