Maailman parhaan jalkapalloilijan valinta osui suomalaisittainkin sopivaan ajankohtaan, sillä valinta tehtiin vuorokautta ennen Suomen Vuoden urheilijan valintaa. Kultaisen pallon äänestivät jalkapallomaajoukkueiden päävalmentajat ja kapteenit sekä valikoidut median edustajat, eli raati ainakin on sellainen, ettei suurella yleisöllä ole kaikupohjaa kyseenalaistaa valintaa ainakaan samalla tavalla kuin suomalaisten urheilutoimittajien tiistai-iltaista valintaa.

Silti mieleen tulee se, että voittiko tänä vuonna sittenkään paras pelaaja, vai oliko enemmistön ”helpointa” äänestää Cristiano Ronaldoa maailman parhaaksi. Toki Ronaldo oli Real Madridin tärkein pelaaja, kun ”Los Blancos” voitti Mestarien liigan tehden uskomattomat 17 maalia, mutta pitää pitää mielessä myös se, että vuosi 2014 oli se vuosi, jonka aikana pelattiin maailman tärkein jalkapalloturnaus: MM-kisat.

Portugalin maajoukkue ei ole samantasoinen joukkue kuin Real Madrid. Ja yksi omasta mielestäni elintärkeä elementti suurissa pelaajissa on se, millä tavoin hän tekee omat joukkuekaverinsa itseään paremmiksi. Tässä Ronaldo epäonnistui Brasilian helteessä, eikä hän kantanut Portugalia menestykseen. Madridissa hän saa mellastaa kentällä vapaammin, kuin mihin Portugalin paidassa olisi tarvetta.

Manuel Neuer kantoi Saksan MM-kultaan. Thomas Müller latoi kasan maaleja, ja Mario Götze upotti finaalin ratkaisumaalin, mutta Neuer oli pelaaja, joka paitsi sementoi Saksan alakerran, myös toimi enemmän kuin maalivahtina. Hän yhdisti omaan pelaamiseensa myös puolustajan elementtejä. Rohkealla pelaamisellaan kaukana maalistaan hän ikään kuin ”pienensi” kenttää hyökkäyssuuntaan, mikä oli omiaan paineistamaan Saksan vastustajia vielä ahtaampaan tilaan kuin missä ne Saksaa vastaan olivat jo lähtökohtaisesti.

Manuel Neuer johti joukkueensa takaa maailman tärkeimpään titteliin oltuaan joukkueensa tärkein pelaaja. Vaikka miehen seurajoukkue Bayern München ei olisi voittanut seuratasolla mitään viime vuonna, tulisi jo yksin tämän riittää parhaan yksilön titteliin joukkuepelissä.

Ehkä Neuer lohduttautuu katsomalla MM-kultamitaliaan. Sitä mitalia, jota Ronaldo ei voita ikinä.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen