Pohjois-Irlanti isännöi Huuhkajia sunnuntaina klo 19.00 Suomen aikaa alkaen EM-karsintapelissä, mikä on maalle 600:s kansainvälinen ottelu historiassaan.

Maalla on jalkapallohistoriaa todella pitkältä ajalta, onhan nykymuotoinen futis juuri Britanniasta syntyisin.

Pohjois-Irlannin jalkapalloliitolla (IFA) on yhä edustaja jalkapallon kansainvälisessä sääntöorganisaatiossa IFAB:ssa Englannin, Skotlannin ja Walesin liittojen kanssa. FIFA on sääntökomitean viides osapuoli, jolla on puolet äänivallasta.

Kolme kertaa MM-turnauksessa

Pohjois-Irlannin ensimmäinen maaottelu pelattiin vuonna 1882. Siitä vuoteen 1921 Irlanti pelasi yhdellä maajoukkueella IFA:n alaisuudessa, mutta vuoden 1921 jälkeen IFA:n maajoukkue on ollut vain Pohjois-Irlannin maajoukkueena ja Irlannin tasavallalla on ollut oma maajoukkueensa ja -liittonsa.

Pohjois-Irlanti on edennyt kolmesti MM-turnaukseen – vuosina 1958, 1982 ja 1986. EM-kisoihin joukkue ei ole päässyt.

Pohjois-Irlanti on aloittanut kuluvat karsinnat vahvasti voittaen kolme neljästä pelistään ja on lohkossa kakkosena. Suomi on lohkon neljäs viisi pistettä Pohjois-Irlannista.

Kolme maalia maalle iskenyt Kyle Lafferty on lohkon maalipörssin ykkösenä.

Vuoden 2016 EM-kisat pelataan ensi kertaa 24 joukkueella ja kustakin lohkosta kaksi parasta etenee suoraan kisoihin ja lohkokolmoset pääsevät jatkokarsintaan.

Kahdeksas kohtaaminen

Ottelu on maiden kahdeksas kohtaaminen. Molemmat ovat voittaneet otteluista kolme. Viimeisin kohtaaminen oli elokuussa 2012 pelattu ystävyysottelu, mikä päättyi Belfastissa 3-3-lukemiin.

Irish FA

@IrishFA
This evening’s Euro 2016 qualifier against Finland is Northern Ireland’s 600th full International match since 1882. irishfa.com/news/item/9705…