Huuhkajien unelma päästä jalkapallon vuoden 2016 EM-turnaukseen otti kovan ja ehkä ratkaisevan kolauksen, kun Pohjois-Irlanti kaatoi suomalaiset kotonaan 2-1-lukemin kahdella Kyle Laffertyn maalilla.

Pohjois-Irlannin molemmat osumat syntyivät avausjaksolla, missä Suomi oli lähes täysin aseeton kovaa päälle tullutta kotijoukkuetta vastaan. Pohjois-Irlanti oli aktiivisempi, pelasi paremmin joukkueena ja käytti tehokkaasti Suomen heikkoudet hyväkseen.

Suomi oli vaisu toisenkin puoliajan, mutta lopulta kavensi toisen jakson lisäajalla. Maalivahti torjui Roman Eremenkon tulisen vedon eteensä ja Berat Sadik viimeisteli irtopallosta maalin. Mies oli tilanteen syntyessä paitsion rajamailla. Suomi ei enää ehtinyt tasoittaa ja Pohjois-Irlanti otti ansaitun voiton.

Pohjois-Irlanti toinen jalka kisakoneessa

Voittonsa myötä Pohjois-Irlanti nousi jo 12 pisteeseen ja pysyy lohkon kakkosena. Kärjessä on Romania 13 pisteessä, joka kaatoi samaan aikaan Färsaaret 1-0-lukemin. Suomella on viiden pelin jälkeen vain neljä pistettä. Huuhkajat on neljännellä sijalla, mutta sijoitus voi heiketä sunnuntai-illan Unkari-Kreikka-ottelun jälkeen. (Lohkon taulukko).

Lohkosta kaksi saa suoran EM-kisapaikan ja lohkokolmonen etenee karsintaan. Suomen nouseminen edes kolmanneksi näyttää yhä epätodennäköisemmältä. Tappio tekee myös Suomen päävalmentajan Mixu Paatelaisen aseman yhä tukalammaksi.

Huuhkajat sormi suussa Pohjois-Irlannin jyrän alla avausjaksolla

Pohjois-Irlanti oli mennä jo avausjakson alkuvaiheessa johtoon, kun kulmapotkun jälkeen Chris Bairdin pusku löysi tiensä Huuhkajien verkkoon. Tilanteessa kuitenkin pallon keskittäjä laidalla oli paitsiossa. Tilanne oli isänniltä heikosti pelattu.

33. minuutilla Pohjois-Irlannin Kyle Lafferty rikkoi kuparisen vapaapotkun jälkitilanteesta. Vapari syntyi Niklas Moisanderin turhasta rikkeestä hyökkääjään.

Suomi hoiti varsinaisen vapaapotkun, mutta purku palautettiin nopeasti alueelle ja yksin unohdettu Lafferty ohjasi ilmasta pallon takanurkkaan. Suomalaispelaajat juoksivat joukkona kohti omaa maalia ja unohtivat pitää miehensä.

Sama mies iski 38. minuutilla uudestaan puskumaalilla, kun Suomen puolustajista Joona Toivio ja Sebastian Sorsa seurasivat tilannetta läheltä.

Pohjois-Irlannilla ei suurta hätää ennen päätösminuutteja

Suomella oli muutama puolittainen paikka toisen jakson aikana, mutta Pohjois-Irlanti hallitsi tilanteen hyvin.

Jakson alussa isännät olivat karata jo kolmen maalin johtoon, mutta kulmapotkun jälkitilanteen ohjaus takatolpalta meni Suomen onneksi niukasti ohi. Tilanteessa Suomen laitapakki Jere Uronen unohti oman miehensä täysin seuratessaan palloa. Nuori laitapakki oli muutenkin suurissa ongelmissa koko ottelun ajan laidallaan ja keskikentän laidalla – väärässä roolissa – yläpuolella pelannut Tim Sparv ei pystynyt tukemaan juurikaan miestä.

Suomi teki kavennuksen lisäajan alkaessa, kun Sadik oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan Eremenkon vedon irtopallossa. Mies oli hidastuksen perusteella niukasti paitsiossa. Maali oli kuitenkin laiha lohtu Suomelle, joka lähtee kotiin ilman pisteitä ja EM-kisapaikan mahdollisuuden lähes menettäneenä.