Hollantilaisen jalkapallon suurmies Johan Cruyff haukkuu nykymaajoukkueen totaalisesti.

Hollanti venyi niukasti tasapeliin lisäaikamaalilla kotipelissä Turkkia vastaan viikonloppuna. Tasoitus syntyi onnekkaasti, kun Wesley Sneijderin laukaus kimposi Klaas-Jan Huntelaarista maaliin.

MM-pronssia vielä viime kesänä juhlinut maa on suuressa uhassa jopa jäädä ulos tulevista EM-kisoista. Maajoukkueen luotsi vaihtui kesällä Louis van Gaalista Guus Hiddinkiin, jonka alaisuudessa ryhmä on ollut sekasortoinen.

– Hollanti oli karmea Turkki-ottelussa. Kukaan ei tiennyt mitä heidän piti tehdä, Cruyff kirjoitti De Telegraaf -lehden kolumnissaan.

– Puolustajat syöttelivät palloja keskikenttäpelaajille, jotka vain palauttelivat palloja. Pelaajat, joilla ei ole luovuutta, johtivat peliä. SE ei ole sitä, mitä halutaan. Ongelmat vain kasvavat.

Cruyff katsoi nykymenon syiden olevan syvällä maan jalkapallopiirien ytimessä.

– Maan pääsarjan Eredivisien joukkueiden tason ja hollantilaisten seurojen euromenestyksen perusteella on selvää, millä tasolla maajoukkueemmekin on. Olemme ongelmissa jokaisella tasolla. Koskakohan aiomme herätä tälle asialle?

– Suurin ongelma Hollannissa on pelaajakasvatus, valmentajat ja valmentajien koulutus. Yksi asia on selvä: on muutoksen aika.

Hollanti on kerännyt viidestä karsintapelistään vain seitsemän pistettä ja on lokhonsa kolmas.