Valmentaja on nykypäivän tehdastyöläinen. Kun tulokset laskevat, on helppo järjestää yhden miehen yt-neuvottelut.

Tehtaassa nimeltä Real Madrid tiedotettiin eilen yhden miehen irtisanomisesta. Sapattivapaalle jouti Carlo Ancelotti. Italialaisen irtisanomisen peruste oli työpaikan asettamat kovat vaatimukset päävalmentajan pestiä kohtaan.

Eli neljä pokaalia kahteen kauteen ei riittänyt, eikä riittänyt pelaajien tuki; ei riittänyt myöskään se, että ensi kauden näkymät olisivat olleet menestystä lupaavat.

Jos Real Madrid olisi looginen ja rationaalinen, ei toimittaisi vain yhden mittarin eli kullanhimon mukaan. Olisi prosessi, päämäärä, syvempi tarkoitus. Olisi syy-seuraus-suhteita, olisi identiteetti, olisi luottamus.

Tällaisesta utopiasta on maailma ja ennen kaikkea Real Madrid kaukana. Mutta hierotaanpa nyt sitä kristallipalloa.

Tässä ne kovat ennustukset.

1) Real Madrid julkistaa tällä viikolla uuden päävalmentajan. Uuden luotsin nimi on Rafael Benitez.

2) Benitezin pesti jää alle kahden kauden mittaiseksi.

Miksi Benitez olisi parempi vaihtoehto Madridiin kuin Ancelotti? Keksin vain yhden asian espanjalaisen Benitezin eduksi – hän osaa paremmin espanjan kieltä. Ei, tämä ei ollut vitsi, kyseessä oli seurapomo Florentino Perezin rekrytointiperiaate.

Onko Benitez sitten kovempi tuloksentekijä kuin Ancelotti? Tiedä vaikka jossain tilanteissa olisikin. Ongelmaksi vaan tulee se, miten kauan Benitez pystyy pitämään korttitaloa pystyssä.

Kun Jose Mourinhokin törmäsi madridilaiseen jääräpäisyyteen, miten mahtaa Benitezille käydä? Pikkutarkalle miehelle Madrid on vähän sama kuin laitettaisiin paranoidinen skitsofreenikko peilitaloon. Monia konflikteja on luvassa, kun vihollisia on joka puolella.

Ennustan vielä ensimmäisen Benitezin saaman kritiikin. Ensi syksyä on kulunut kuukausi tai pari. Benitez heittää vailla näkyvää syytä jonkun hyvävireisen pelaajan penkille (hänellä on näin tapana joskus tehdä). Ei varmasti ilman syvempää tarkoitusta, mutta eihän vaikka Marca ala aina sellaisia pohtia.

Ja sitten käynnistyy sama ruljanssi: tulee huono tulos, alkavat puheet kovista vaatimuksista, syntyvät spekulaatiot seuraajasta. Ja pian Perez kertoo taas Bernaubeulla kovista vaatimuksista. Yhden miehen yt-neuvottelut alkavat ja päättyvät. Uusi uhri tuodaan sisään.

Real Madrid on maailman ainoa seura, jossa voi alkaa puhua uuden päävalmentajan potkuista ennen kuin tätä on edes nimitetty.

Jaakko Käyhkö
Twitter: @JaakkoKayhko