Suomen jalkapallomaajoukkueen maalivahtivalmentaja Antti Niemi pitää Huuhkajien maalivahtitilannetta erinomaisena.

Kuluvan viikon tapahtumiin Mixu Paatelainen valitsi käskyttämänsä A-maajoukkueen maalivahdeiksi kolme nimeä: Bröndbyn Lukas Hradeckyn, VVV Venlon Niki Mäenpään sekä FC Lahden Henrik Moisanderin. Suomen kapteenin Niklas Moisanderin kaksoisveli Henrik on kolmikon keltanokka maajoukkueessa, sillä 29-vuotias koppari sai ensimmäisen kutsunsa Huuhkajiin vasta marraskuussa. Silloin Suomi kohtasi vieraskentällä Unkarin ja neljä päivää myöhemmin Slovakian.

Kuluvissa EM-karsinnoissa ovat pelanneet sekä Hradecky että Mäenpää. Mäenpää aloitti karsinnat pelaten ensimmäiset kolme ottelua, jonka jälkeen hänet korvasi Hradecky. Mixu Paatelainen ei ollut täysin tyytyväinen Mäenpään ailahteleviin esityksiin ja päätti laittaa Tanskassa erinomaisia otteita näyttäneen Hradeckyn puiden väliin.

Hradecky, 25, on torjunut Suomen kahdessa edellisessä EM-karsintaottelussa, joista molemmat ovat päättyneet tappioon – ensin Unkarille, sitten Pohjois-Irlannille.

Suomen maalivahtivalmentajana toimivan Antti Niemen mukaan Hradeckyn ja Mäenpään välinen taistelu ykkösvahdin viitasta on tasainen. Mäenpää vartioi maalia tiistaina, kun Suomi koki 0-2-tappion Virolle Turussa. Hradeckyn odotetaan pelaavan lauantaina EM-karsintaottelussa Unkaria vastaan Helsingin Olympiastadionilla.

– Suhteellisen tasainen tilanne noiden kahden kesken, vaikka ”Luke” onkin viime aikoina pelannut enemmän, Niemi kertoo SuomiFutis-sivustolle.

Mäenpään ja Hradeckyn nimet ovat olleet esillä siirtohuhuissa viime aikoina. Mäenpäätä on viety huhuissa Englannin Mestaruussarjaan Nottinghamiin ja Brightoniin, Hradeckyä puolestaan Saksaan, Portugaliin ja Englannin Valioliigaan. Valioliigassa Hradeckystä ovat olleet kiinnostuneita huhujen mukaan ainakin Crystal Palace, Swansea ja Southampton.

Mäenpään lähtö hollantilaisesta VVV Venlosta on varmaa, mutta Hradecky saattaa hyvinkin jäädä Tanskan pääsarjan pronssimitalistin Bröndbyn riveihin.

Niemi muistuttaa, että tärkeintä maalivahdeille on saada peliaikaa, missä seurassa sitten pelaakaan. Penkillä maalivahdin kehitys loppuu.

– Se on aina se ykkösjuttu, vaikka isossa kuvassa onkin esillä sopimusehdot, elinympäristöt ja rahakin varmasti näyttelee jonkinnäköistä roolia. Mutta se suurin juttu, mitä varsinkin maalivahtien pitäisi miettiä: missä on parhaat mahdollisuudet saada pelata pelejä?

– Tietenkin molemmat ovat pelanneet itsensä siihen asemaan, että todennäköisesti saavat sitten sauman miettiä siirtokuvioita. Se tarkoittaa sitä, että he ovat tehneet hyvää työtä, Niemi kiittelee.

Niemi on keskustellut Mäenpään kanssa tämän tulevaisuudesta jonkin verran. Niemi toimi päättyneellä kaudella Brightonin maalivahtivalmentajana, ja osaa kertoa Mäenpäälle seurasta ja sen maalivahtitilanteesta.

Brightonin maalilla torjuu ensi kaudella edelleen David Stockdale. Niemen mukaan kyseessä on kovan luokan torjuja, mutta silti hän uskoo, että Mäenpää on kykenevä haastamaan tämän peliajasta.

– Stockdale on hyvä maalivahti ja hänellä on muutama ominaisuus jossa hän on aivan huippuluokkaa. Mutta en yhtään epäile, etteikö Niki pystyisi haastamaan häntä jos hän sinne menee.

Liikaa Niemi ei kuitenkaan halua vaikuttaa Hradeckyn ja Mäenpään lopullisiin päätöksiin.

– He ovat isoja poikia ja osaavat varmasti tehdä omat päätöksensä.

Christos Zavros
Twitter: @CZavros