Urheilumaaailmassa ei ole juuri hintavampaa kauppatavaraa kuin huippulupaava englantilainen parikymppinen jalkapalloilja.

BBC Sportin mukaan Liverpool on sopinut myyvänsä Raheem Sterlingin Manchester Cityyn 49 miljoonalla punnalla eli 68 miljoonalla eurolla. Siirtosumma on niin merkittävä, että sen suurus aukeaa vain vertaamalla diiliä muihin Valioliigassa viime vuosina tehtyihin merkittäviin pelaajakauppoihin.

Mesut Özil (42 miljoonaa puntaa), Juan Mata (37 miljoonaa), Sergio Agüero (38 miljoonaa) ja Alexis Sánchez (32 miljoonaa) maksoivat esimerkiksi rutkasti Sterlingiä vähemmän. Kun parhaalla tahdollakaan Sterlingin ei voi väittää olevan yllämainittujen herrojen yläpuolella pelitaidoiltaan, miksi sitten Sterling maksoi niin hervottomasti?

Ensinnäkin Liverpoolilla oli varsin kelvolliset neuvotteluvaltit. Liverpoolilla ei ollut pakkoa myydä Sterlingiä kesän 2015 siirtoikkunassa – seuralla oli ainoastaan mahdollisuus siihen. Vaikka Sterling ei ollut suostunutkaan jatkopestiin, oli englantilaisella joka tapauksessa kaksi vuotta sopimustaan jäljellä.

Laiturilla on toisaalta myös sellaisia kykyjä, ettei hänen korvaamisensa tule olemaan helppoa. Manageri Brendan Rodgers tuskin olisi halunnut nähdä suojattinsa lähtevän. Liverpoolin kannattikin tehdä kaupat vain siinä tapauksessa, jos tarjous on vastustamaton. Cityn kolmas huuto, sovitut 49 miljoonaa puntaa, oli sellainen. Anfieldin bisnesmiehet olivat jo aikaa sitten laskeneet järkeväksi tuollaisen tarjouksen hyväksymisen.

Sterlingin lähdön myötä Liverpoolin kilpailukyky toki laskee jonkin verran ensi kaudeksi. Vaan kauppa on menetyksestä huolimatta Liverpoolille silti kannattava: vajaa 50 miljoonaa puntaa ja säästetyt palkat ovat bisnesmielessä arvokkaammat kuin Sterlingin parin kauden pyrähtelyt pelikentällä.

Mutta kumpi kaupassa sitten lopullisesti voitti? Se kai selviää lopullisesti vasta ensi kaudella tai sitä seuraavalla. Se toisaalta on jo nyt varmaa, että näistä kahdesta City on se, joka otti riskin. Käänteli asiaa miten päin tahansa, City maksoi nyt jättisumman nuorukaisesta, joka on vielä monella tapaa katsomaton kortti.

Sekin nostatti – monestakin syystä – hintaa, että Sterling on juuri englantilainen. Kuinkahan paljon muuten Sterling olisi kustantanut, jos henkkareissa olisikin lukenut Suomi Finland?

Jaakko Käyhkö
Twitter: @JaakkoKayhko