Arsenalin akatemiajoukkueiden ja Suomen alle 19-vuotiaiden poikien maajoukkueen maalivahti Hugo Keto pääsi hiljattain harjoittelemaan kovaan sakkiin.

Lähes jokaisella jalkapalloilijalla on omia suosikkeja, esikuvia tai idoleita. Harva futari kuitenkaan pääsee tapaamaan omiaan. Tämä tilaisuus tarjoutui kuitenkin Englannin Valioliigassa pelaavan Arsenalin akatemiajoukkueiden 17-vuotiaalle suomalaisvahdille Hugo Kedolle.

Viime vuoden kesänä HJK:sta Arsenaliin siirtynyt maalivahtilupaus Keto kutsuttiin seuran edustusjoukkueen harjoituksiin kesän aikana. Paikan päälle saapui myös Tykkimiesten tuore veskarihankinta, kokenut 33-vuotias tshekkimaalivahti Petr Cech, joka siirtyi kesällä pohjoislontoolaisten paitaan Valioliigan hallitsevan mestarin Chelsean joukkueesta.

Torjuntavastuun pääasiallisesti Arsenalin alle 18-vuotiaissa kantava Keto pääsi kesä –ja heinäkuun aikana harjoittelemaan muutamaan otteeseen vanhemman virkaveljensä kanssa. Nuorelle torjujalle kokemus oli ikimuistoinen.

– Hän on ollut pitkään yksi lempiveskareistani. Silloin kun hän saapui Arsenaliin, pääsin pari kertaa treenaamaan hänen kanssaan. Hän antoi vähän neuvoja, ja sain samalla nähdä yhden suosikkiveskarini toimintaa läheltä, Keto kertoo SuomiFutis-sivustolle.

Maalivahtien sanotaan olevan parhaillaan 30 ikävuoden jälkeen. Keto voi ainakin Cechin tapauksessa allekirjoittaa väitteen, sen verran vakuuttava Arsenalin tämänhetkinen ykköstorjuja harjoituksissa oli.

– Kun katsoi häntä, hän oli niin rauhallinen maalillaan. Hän nappasi kaikki pallot ihan rauhassa. Ei tullut minkäänlaista paniikkia tai sähläystä. Kaikki oli varman näköistä, Keto selittää.

Cech nousi negatiivisella tavalla otsikoihin Valioliigan avauskierroksen jälkeen, kun Arsenal koki vajaat kaksi viikkoa sitten 0-2-tappion West Hamille. Konkarivahti haparoi molemmissa takaiskuosumissa ja sai luonnollisesti seuran kannattajien vihat päälleen.

Nuorempi kollega Keto puolustaa tuoretta Arsenalin veräjänvartijaa. Suomalainen muistuttaa, että kaikille maalivahdeille tulee eteen heikompia hetkiä silloin tällöin.

– Kaikille maalivahdeille sattuu aina joskus virheitä. Ne pitää vain unohtaa mahdollisimman nopeasti ja jatkaa eteenpäin. Uskon, että hän on sen verran kokenut maalivahti, etteivät tuollaiset pikku vastoinkäymiset haittaa itseluottamusta.

Viimeistään viime maanantaina Cechin voidaan sanoa unohtaneen avauskierroksen heikompi esitys. Hän esiintyi upeasti lontoolaisten maalilla Liverpoolia vastaan ja pelasti joukkueelleen pisteen useilla maagisilla torjunnoillaan. Kamppailu päättyi maalittomaan tasapeliin.

Suomen alle 19-vuotiaiden poikien maajoukkuerinkiin kuuluva Keto uskoo pääsevänsä kuluvan kauden aikana vielä uudelleen mukaan edustusjoukkueen maalivahtien harjoituksiin. Ykkösjoukkueen pitkäaikaisen maalivahtivalmentajan Gerry Peytonin tapana on Kedon mukaan kutsua seuran nuorempia kassareita edustuksen harjoituksiin aika ajoin.

Keto kirjoitti heinäkuussa kolmivuotisen ammattilaissopimuksen Arsenalin kanssa.

Jos kuva ei aukea, voit katsoa sen tästä linkistä.

Christos Zavros
Twitter: @CZavros