Viimeiset puolitoista vuotta ovat koetelleet Akseli Kalermoa kovalla kädellä. Nyt 18-vuotiaalla on taskussa tuore pelaajasopimus Rovaniemen Palloseuran kanssa.

Kalermo muutti Oulusta jalkapallon perässä ulkomaille ensimmäistä kertaa 16-vuotiaana. Tuolloin osoitteena oli ruotsalaisen suurseuran IF Brommapojkarnan akatemia, missä hän viihtyi syyskuuhun 2014.

Seuraavaksi edessä oli vielä merkittävämpi askel eteenpäin, kun nuori lupaus allekirjoitti kahden vuoden sopimuksen Italian pääsarjaseura Atalantan organisaatioon.

Ympäristön odotukset Kalermoa kohtaan kasvoivat pian. Hän kuului muun muassa muutaman juniorin ryhmään, joka pääsi harjoittelemaan Atalantan edustusjoukkueen kanssa.

– Olin iskussa kun menin sinne, mutta peliluvassa kesti. Sitten nivuseni repesi ja aina tuli jotain loukkaantumista kun oli pelejä. He hommasivat paikalleni kaksi uutta pelaajaa, ja sain lopulta vain yhden sarjaottelun nuorten edustusjoukkueessa. Purin sopimuksen vähän ennen kauden päätöstä keväällä, Kalermo kertaa SuomiFutis-sivustolle.

Noin kuukausi ennen suurta päätöstä pelaaja kohtasi uusia ongelmia.

– Alaselässäni alkoi tuntua kipua. Yhdessä vaiheessa se vaikutti jo menneen ohi, mutta palasi. Välillä se oli niin paha, että hyvä kun sain kengät jalkaan. Suomessa tapasin spesialistin, ja otimme magneettikuvat. Selkärangassa oli murtumavaara, en saanut tehdä mitään kahteen kuukauteen.

Kalermo tarkentaa, ettei selkävamma ollut syy sopimuksen purulle.

– En varmasti avannut siellä suutani asiasta tarpeeksi. Ajattelin, että pitää vain pystyä pelaamaan. Aikani siellä oli avartava kokemus, se on todella kova maailma. Päätä ei paljon silitelty ja välillä tuli äitiä ikävä. Koen kuitenkin, että kehityin paljon.

Uudet haasteet Veikkausliigassa

Rovaniemen Palloseura julkaisi siis tiistaina tehneensä kauden 2016 loppuun saakka kestävän sopimuksen Kalermon kanssa. Suunnitelma on, että nuori hakee aluksi vauhtia Kakkosessa pelaavan FC Santa Clausin riveistä.

Virityksiä ulkomaillekin oli, mutta loukkaantumiset katkaisivat yhden testin ja peruuttivat toisen.

– Olen kiitollinen seuralle tästä mahdollisuudesta. Olen pystynyt harjoittelemaan vasta kaksi viikkoa. Lähden nöyrästi hakemaan pelikuntoa. Tavoitteeni on debytoida Veikkausliigassa vielä tällä kaudella. Uskon, että sarja on nuorille hyvä paikka kehittyä, Kalermo arvioi.

– Olen puhunut agenttini kanssa ja haluan edelleen ulkomaille. Se voi olla ajankohtaista esimerkiksi ensi kesänä.

Italiassa Kalermo pelasi ja harjoitteli ainoastaan topparin tontilla. Myös poikamaajoukkueissa se on ollut hänen pääasiallinen paikkansa. Liigadebyyttinsä hän voisi mielellään tehdä myös puolustuksen laidalla.

– Minulla on mielestäni ominaisuuksia molempiin. Olen nopea ja tekniikkani ja syöttötaitoni ovat hyviä. Vielä en ole valmis toppariksi Veikkausliigaan.

Suomen siirtoikkuna aukeaa torstaina 6.8. Mikäli RoPS saa Kalermon peliluvan kuntoon, voidaan hänet liittää kokoonpanoon sunnuntaina, kun joukkue kohtaa FC Lahden Rovaniemellä.

Akseli Kalermo on edustanut Suomen poikamaajoukkueita säännöllisesti vuodesta 2012 ja hän on myös toiminut joukkueidensa kapteenina. Vuonna 2013 Palloliitto valitsi Kalermon vuoden poikapelaajaksi.

Matti Heikkilä