Turun Palloseura on pelannut 71 kautta SM-sarjassa ja Veikkausliigassa. Tänä vuonna perinteikäs seura ottaa vauhtia toiseksi korkeimmalta sarjatasolta.

TPS:n taival liigassa päättyi aikanakin toviksi viime syksynä. Joukkue tippui Mika Laurikaisen johdolla Ykköseen, eikä tarttunut liigapaikkaan vaikka olisi sen myöhemmin talvella ”kabinetin kautta” takaisin saanut.

Sen sijaan turkulaiset päättivät laittaa retuperälle livenneen taloutensa kuntoon ja puhdistaa ilmaa.

– Tavoite oli rakentaa joukkue uudestaan ja lähteä pelaamaan kautta nuorilla pelaajilla. Olemme saaneet siihen hyvän lähdön, mutta valmiita emme tietenkään ole, Laurikainen toteaa SuomiFutis-sivustolle.

– Yhdelläkään tämän kauden Ykkösen seuralla ei ole sellaista tilannetta, että noustessaan voi vain mennä Veikkausliigaan. Nouseva tai nousevat joukkueet joutuvat tekemään todella paljon töitä sen eteen. Tämä on minun käsitykseni pelin tason, pelaajien määrän ja taustatoimintojen suhteen. Tekemistä on paljon, mutta totta kai kaikki kärkijoukkueet sinne haluavat, hän jatkaa.

Laurikaisen tavoite oli rakentaa kokoonpanonsa ennen kaikkea seuran omista nuorista. Täysin junioreilla hänenkään ei tarvinnut operoida. Kokenut Mikko Hyyrynen on pelannut 26 ottelua ja tehnyt seitsemän maalia. Jussi Aallon saldo on 28 peliä ja 12 osumaa. Pikkuhuuhkajien peluri ja Hradeckyn veljeskatraan nuorin, Matej, on urakoinut 24 kamppailua ja osunut viidesti. Kerran jopa hattutempun arvoisesti.

TPS kuuluu Ykkösen neljän kärkeen. PS Kemi johtaa 47 pisteellä, mutta kolmikko PK-35 Vantaa, TPS ja JJK on vain kahden pisteen päässä.

TPS kohtaa viimeisissä peleissään Hakan (lauantaina) ja PK-35 Vantaan (17.10.).

– Jos ajattelemme miten kautemme on mennyt, niin saamme sille arvoisen huipennuksen. Olemme pelanneet Hakan kanssa tasaisia vääntöjä, siitä tulee varmasti tiukka peli. Kauhunsekaisin tuntein peliä ei tarvitse kuitenkaan odotella. Uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet voittoon.

– Sama koskee PK:ta. He ovat mielestäni sarjan laadukkain joukkue tällä hetkellä. Ympäristöstämme on leikattu ja olemme onnistuneet tasapainottamaan urheilullisen puolen. Kautemme on mennyt siinä mielessä yläkanttiin. Olen ylpeä, että tappelemme tällä hetkellä näistä sijoista. Huonomminkin olisi voinut mennä.

Onko lopputulema siis se, että TPS on valmis palaamaan Suomen huipulle?

– Seuramme voitti A-junioreiden Suomen mestaruuden ja B:ssä saimme hopeaa. Samalla pitää tietysti muistaa, että edustusjoukkueessamme on jo nyt kuusi, seitsemän A-junioria. Ringissä on jopa B-junioreita. Viimeinen nousija on Ilari Koljonen ja marraskuun harjoituksissa mukaan tulee kuusi pelaajaa, joiden osaamista katsotaan sitten tarkemmin.

– Täsmälleen tällä joukkueella emme kestäisi liigaa. Yksittäisiä pelejä kyllä, mutta emme sarjaa. Tarvitsemme lisää määrää ja pientä laadunnostoa, jos emme halua vain mukaan rimpuilemaan. Tarvitsemme muutaman uuden pelaajan, se on selvä asia. Sitä tulen seurajohdolta edellyttämään, Laurikainen päättää.

Ykkösessä pelataan lauantaina toiseksi viimeinen kierros. TPS kohtaa Turun Yläkentällä Hakan ja FC Jazz MP:n, VIFK PS Kemin, JJK PK-35 Vantaan sekä EIF AC Oulun.

Matti Heikkilä