Veli Lampi palaa Vaasan Palloseuraan 1+1-vuotisella sopimuksella.

Lampi, 31, debytoi Veikkausliigassa VPS:n paidassa kaudella 2002 ja jatkoi vaasalaisten riveissä vielä kaksi seuraavaa kautta ennen siirtymistään HJK:hon. Liigaotteluja Lammelle kertyi VPS:ssä ainoastaan seitsemän, koska joukkue pelasi kausina 2003-04 Ykkösessä.

Nyt Lampi palaa tuttuihin maisemiin yli kymmenen vuoden tauon jälkeen.

– Olemme jo pitkään miettineet perheen kanssa, minne sitä asettuisi, ja aina on veri vetänyt takaisin tänne Pohjanmaalle, Seinäjoelta kotoisin oleva Lampi kertoo VPS:n sivuilla.

– Viimeisen vuoden aikana tuli itselle tavoitteeksi pelata Vepsussa. Todella hienot fiilikset. Mahtavaa palata tänne!

Paljon on vuosia vierähtänyt ja paljon on ehtinyt tapahtua sen jälkeen, kun Lampi on viimeksi edustanut VPS:aa. Hän on kiertänyt maailmaa pelaten viidessä eri joukkueessa ympäri Eurooppaa (HJK, FC Zürich (SUI), FC Aarau (SUI) Willem II (NED), Arsenal Kiova (UKR)) ja voittanut Suomen mestaruuden lisäksi kaksi Sveitsin mestaruutta.

Suomen maajoukkuetta Lampi on edustanut 33 ottelussa. Laitapuolustajan viimeisin maaotteluedustus tapahtui Dubaissa 22. tammikuuta 2015, kun Huuhkajat kohtasivat harjoitusottelussa Jemenin.

– Saamme puolustuslinjaan paljon kokemusta. Veka tuo ammattitaitoa sekä kentälle että sen ulkopuolelle, VPS:n päävalmentaja Petri Vuorinen sanoo.

– Tämä sopimus on iso juttu koko seuralle. On hyvä merkki, että saadaan takaisin pelaajia, jotka ovat täältä aikanaan lähteneet.

Viime kaudella Lampi pelasi HJK:ssa vain 14 ottelua. Kautta jarrutti sitkeä takareisivamma.

– Kolme-neljä viikkoa ennen kauden loppua pidin pidemmän huilin, ja yhtäkkiä treeneissä alkoi helpottaa. Siitä asti toipuminen on ollut koko ajan nousujohteista. Nyt tuntuu tosi hyvältä, ja luotto on kova että jalka on kunnossa.

Vaikka Lampi pelasi viimeksi VPS:ssä pääosin keskikentällä, on hän luonut merkittävän pelaajauransa oikeana laitapuolustajana. Nykyinen pelipaikka vakiintui HJK:ssa Keith Armstrongin alaisuudessa.

– VPS:n silloinen päävalmentaja Stephen Ward vinkkasi tuolloin Kekelle, että minä saattaisin luoda paremman uran laitapuolustajan tontilla, Lampi muistelee.

– Ja niin siinä taisi käydä.

Myös VPS:ssä Lammen pelipaikka tulee löytymään ensisijaisesti samaiselta tontilta.

Lampi on pelannut Veikkausliigassa 93 ottelua. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, sadan ottelun rajapyykki paukkuu jo alkukaudesta.

– Hankalan kauden jälkeen on erittäin kova halu nousta jälleen kovalle tasolle. Olen analysoinut ahkerasti viime kautta, jotta pysyisin terveenä liigan ottelurumbassa. En usko että taidot ovat minnekään kadonneet. Jos pysyn terveenä, pystyn varmasti auttamaan joukkuetta, Lampi luottaa.

31-vuotiaalla laitapuolustajalla on toivottavasti edessään vielä monta kautta. 1+1-vuotinen sopimus VPS:n kanssa pitää Lammen Vaasassa ainakin seuraavan kauden. Rannikkokaupunkiin rakennettu omakotitalo viittaisi kuitenkin pidempään ajanjaksoon.

– Nyt on sellainen intressi, että voisin jatkaa Vepsussa paljon pidempäänkin, hän täräyttää.

– Vaikka peliura jatkusisikin vielä pitkään, ollaan Vepsun kanssa puhuttu jo peliuran jälkeisistäkin mahdollisuuksista. Tällaiset puheet ovat pelaajille isoja juttuja.