Fifan teknisen kehityksen päällikkö ja entinen huippujalkapalloilija Marco van Basten kertoi keskiviikkona suorastaan mullistavista uudistussuunnitelmista jalkapallon kehittämiseksi. Listalla oli paitsion poistamista, jäähyjen antamista ja vaikka mitä hölynpölyä.

Kyllä, hölynpölyä.

Jalkapallo on maailman seuratuin urheilulaji. Lajin sääntöjä on muokattu lajin historiassa todella vähän verrattuna moneen muuhun lajiin. Yksinkertaisena syynä tälle voisi pitää vaikkapa sitä, että säännöt ovat hyvät. Säännöstöä tulee silti tarkastella kriittisesti mahdollisten uudistusten ja lajin parantamisen kannalta, mutta nämä suunnitelmat eivät kehitä lajia.

Esimerkiksi teknologian kehitys on mahdollistanut sen, että tuomaristo voi keskustella ottelun aikana epäselvistä tilanteista vaivatta. Videot tulevat jatkossa auttamaan erotuomaria vaikeissa tilanteissa entistä enemmän, kunhan se tapahtuu niin, ettei ottelun virtaus kuole tarkastusten myötä.

Osa uudistuksista, joita van Basten ehdottaa, eivät vie lajia parempaan suuntaan. Mielestäni kaupallisuuden ja uusien fanien haaliminen lajin dynamiikkaa horjuttavilla sääntömuutoksilla on suorastaan halveksuvaa jalkapalloa kohtaan. Ymmärrän kyllä, että enemmän faneja on enemmän rahaa, mutta tämänkaltaisilla mullistuksilla karkoitetaan jo vanhatkin jalkapallon ystävät pois lajin parista.

Jalkapalloa on syytä tarkastella kriittisesti. Esimerkiksi van Bastenin ehdotus ajanpeluun poistamisesta niin, että peliaika pysähtyisi aina, kun pallo ei ole pelissä, on hyvä keskustelunavaus sellaisesta epäkohdasta, johon pelkkä lisäaika ei ehkä enää riitä.

Sen sijaan maalimäärien nostaminen poistamalla paitsiosääntö saa minut voimaan pahoin. Tai jäähyjen antaminen jääpallon tapaan, koska pelkän keltaisen kortin näyttäminen ei hyödytä vastustajaa tarpeeksi.

Tuollaisilla uudistuksilla voidaan saada lyhytaikaisia voittoja. Ehkä Mestarien liigan finaalissa nähtäisiin enemmän maaleja, ja Intian markkinoilla jalkapallot eivät olisi enää vain lapsityövoimalla tehtyjä ompelutuotoksia, jotka myydään kehittyneisiin maihin.

Mutta jalkapallo on enemmän kuin pelkät maalimäärät tai lyhytaikaiset voitot. Luulisi, että van Basten tietäisi tämän. Siksi pyydänkin Fifa ja van Basten:

Älkää pilatko jalkapalloa tuollaisella humpuukilla.