Chelsea on pelannut hienon kauden Valioliigassa toistaiseksi.

Moni pitää Chelsean mestaruutta jo varmana, mutta en lähtisi vielä tähän kelkkaan.

Chelsea voitti 13 liigaottelua putkeen, mutta hävisi Tottenhamille 4. tammikuuta. Sen jälkeen joukkue on kerännyt kuudesta viime pelistä 11 pistettä eli menettänyt seitsemän. Tosin sen päävastustajat eivät ole pystyneet juuri parempaan, joten eroa on edelleen 10 pistettä muihin – mutta jos Manchester City hoitaa maanantaina Bournemouthin, on sen ero enää kahdeksan pistettä.

Jokin Chelsean pelissä on alkanut tökkiä. Burnleyllä oli kaikki avaimet ottaa sensaatiomainen voitto sunnuntaina. Oli pienestä kiinni, ettei niin käynyt ja Chelsean etumatka olisi huvennut entisestään.

Pedro teki ottelussa lontoolaisten avausmaalin jo 7. minuutilla, mutta sen jälkeen Chelsea ei laukonut kertaakaan kohti Burnleyn maalia. Jos Burnley pystyy tukkimaan Chelsean pelinrakentelun, pystyy aika moni muukin.

Neljästä viime vieraspelistään Chelsea on voittanut vain yhden. Juuri tässä on takaa-ajajien sauma. Joukkueen neljä seuraavaa vieraspeliä ovat erittäin tärkeitä mestaruustaistelua ajatellen. Vastassa ovat West Ham, Stoke, Bournemouth ja Manchester United, kaikki kelpo kotijoukkueita. Kaksi tappiota näistä, ja Valioliiga saattaa sittenkin saada tiukan loppukliimaksin jopa mestaruuden suhteen.

Yksi vaa’ankieliottelu on myös 5.4, kun Manchester City saapuu vieraaksi Stamford Bridgelle.

Totta kai joukkue, joka johtaa liigaa 10 pisteellä 13 kierrosta ennen loppua, on suurin mestarisuosikki.

Mutta. Diego Costa on osunut seitsemään viime peliin eli vuoden 2017 puolella vain kerran. Hänen maalejaan Chelsea tarvitsee ehdottomasti. Antonio Conten joukkue on parhaimmillaan nopeissa vastahyökkäyksissä. Jose Mourinho heitti puoliksi herjalla, että kukaan ei saa Chelseaa enää kiinni, koska he vain puolustavat ja iskevät vastaiskuilla. Siinä kommentissa on kuitenkin kaiken avain.

Burnley antoi Chelsean hallita peliä 71-prosenttisesti, eikä antanut tilaa vastahyökkäyksille ja nopeille pallonsiirroille keskialueella. Se sai Conten miehistön pois tasapainosta. Voi olla, että aika moni valioliigamanageri analysoi Burnleyn taktiikan tarkkaan.

Chelsea vie mestaruuden, jos sen annetaan pelata vastaiskupeliään. Uskon ja jopa toivon, että se kuitenkin romahtaa vielä, ainakin sen verran, että mestaruustaistelu herää vielä eloon. Vaikka taistelu kakkossijasta ja Mestarien liigan paikoista on tiukinta miesmuistiin, olisi mahtavaa, jos muutkin pääsisivät iskuetäisyydelle. Olisiko mitään hienompaa kuin kuuden suuren mestaruustaistelu huhti-toukokuussa? Mutta se vaatii muutamaa yllätystappiota Chelsealle.

LAURI HOLLO