Yksi Veikkausliigan tulevan kauden mielenkiintoisimmista pelaajista ja samalla myös paluumuuttajista on ehdottomasti HJK:n Moshtagh Yaghoubi. Monella tapaa Yaghoubin kausi määrittelee myös HJK:n kauden.

Värikäs persoona, tuittupää, äärettömän lahjakas ja tulisieluinen. Näin voisi lyhyesti kuvailla Afganistanissa syntynyttä ja hiljattain Suomen A-maajoukkueessa debyytin tehnyttä Yaghoubia. Vasta 22-vuotias Haukivuoren Pallon kasvatti on ehtinyt jo nähdä urallaan paljon, ja nuoresta iästään huolimatta hän valmistautuu tähänastisen uransa ehkä tärkeimpään kauteen.

HJK on rakentanut joukkuettaan tällä kaudella huolellisesti. Päävalmentaja Mika Lehkosuon mukaan seura on onnistunut paremmin pelaajahankinnoissa kuin viime kausina.

– Se ei mene niin, että ne pelaajat, jotka ovat meillä viime vuosina pelanneet, olisivat olleet hankintalistalla ensimmäisten joukossa. He ovat saattaneet olla listalla järjestyksessä vasta seitsemäntenä. Silloin me joudumme aina tekemään kompromisseja. Nyt olemme onnistuneet hyvin hankkimaan pelaajia sieltä listan kärkipäästä, Lehkosuo avaa analyyttiseen tyyliinsä.

Yaghoubi ei ole todellakaan ollut hankintalistalla kovin kaukana kärjestä. Vahva ja taitava keskikentän hidalgo on tuttu pelaaja Lehkosuolle Honka-ajoilta. Voi siis sanoa, että Lehkosuo tietää tarkkaan, mitä Yaghoubilta saa. Yhtälö on onnistuessaan täydellinen; HJK saa keskikentälle Veikkausliigan parhaimman pelaajan, joka johdattaa Klubin vihdoin taas mestariksi, ja Yaghoubi saa tarvittavan näyteikkunan suuremmille stadioneille.

– Tunnen ”Mosan” hyvin, pelillisesti ja ihmisenä myös. Meidän pelitapa on kuin tehty häntä varten. Sen takia hän tulee olemaan paljon vahvempi kuin mitä oli muutama vuosi sitten esimerkiksi RoPS:ssa, Lehkosuo toteaa luottavaisena.

Kolikolla on aina kääntöpuolensa. Yaghoubi on joutunut usein kahakkoihin pelattuaan Suomessa. RoPS:ssa nuori ja oman arvonsa tuntenut Yaghoubi kertoi Twitterissä hyvin voimakkaasti mielipiteensä vaihtopenkillä istumisesta Rovaniemellä. Eikä aika Lehkosuon alaisuudessa Espoossakaan ollut aina ongelmatonta.

Pelit Huuhkajien paidassa Turkkia ja Itävaltaa vastaan kuitenkin osoittivat, että Yaghoubin lahjat ja pelilliset taidot ovat kiistattomat. Jos suuremmalle yleisölle Yaghoubin upeat otteet maajoukkuepaidassa tulivat jopa yllättäen, Lehkosuo osasi niitä odottaa. Ne otteet voivat viedä HJK:n pitkälle tulevalla kaudella.

– En ollut missään nimessä yllättynyt maajoukkuevalinnasta. Hänen otteet viimeisinä kuukausina ovat olleet sitä luokkaa, että hän ansaitsi näyttöpaikkansa. Ehkä noin suuret minuutit ensimmäisellä kerralla maajoukkueen mukana olivat positiivinen yllätys.

Ulkomaan reissut ovat tähän asti olleet lievästi sanottuna pettymyksiä. Viime kausi meni Kazakstanissa ja Latviassa. Vuonna 2014 vauhtia haettiin samoin Latviasta ja lyhyellä lainasopimuksella Moskovasta. Ulkomaan vuodet ovat kuitenkin kasvattaneet nuorta keskikenttäpelaajaa. Nyt Yaghoubi saa mahdollisuuden näyttää kykynsä suurimmalla mahdollisella estradilla Suomessa. Se voi olla ratkaiseva askel hänen urallaan, minkä tiedostaa myös monessa liemessä keitetty päävalmentaja.

– Vuodet ovat kasvattaneet ja karaistaneet. Malttia on tullut lisää ja hän on selvästi aikuistunut. Mutta toivottavasti ei liikaa. Haluan, että sitä hänen omaa särmää löytyy jatkossakin.

– Ihmisen särmä ja henkinen kantti mitataan siinä vaiheessa, kun menee huonosti, hänellä itsellään tai HJK:lla. Katsotaan, mitä twiittejä menee ilmoille, kun hän on muutaman pelin putkeen penkillä HJK:ssa, Lehkosuo virnistää.

Persoonille, jotka taitavat futiksen salat, on aina tilaa Veikkausliigassa. Se, miten Yaghoubi tilan käyttää tulevalla kaudella, määrittää pitkälti hänen uransa jalkapalloilijana. Vaikuttaa siltä, että suomalainen jalkapallo on nähnyt tästä pelimiehestä vasta väläyksen.

Lue lisää Veikkausliigan ennakkopakettiin lukeutuvia juttuja tästä linkistä.