Jari Litmanen oli aikanaan lähellä siirtyä Sveitsiin.

Litmanen oli vuonna 1990 Neuchatel Xamaxin hankintalistalla. Sopimuksen tekoa hidasti kuitenkin armeija, jonka Litmanen aikoi ensin suorittaa loppuun.

– Ongelma oli siinä, että armeijaani oli jäljellä vielä puoli vuotta. Kun palasin Sveitsin harjoitusmatkalta Suomeen, käsissäni oli ranskaksi kirjoitettu Neuchatel-sopimus, jonka kääntämiseen meni kolme viikkoa, Litmanen muistelee nyt Futbol-lehdelle.

Sveitsiläisseuran päävalmentajana operoi Huuhkajistakin tuttu Roy Hodgson, jolla oli ratkaiseva merkitys siirron kariutumiseen.

– Päätimme, että palaisin Sveitsiin, kun armeijani oli loppumaisillaan ja kun kausi Sveitsissä olisi alussa. Olimme sopineet jo kaikesta sveitsiläisseuran johdon ja Roy Hodgsonin kanssa. Palasin Sveitsiin kesäkuun lopussa, kunnes Hodgson sanoi, että siirtyykin kohta Sveitsin maajoukkueen päävalmentajaksi.

Litmanen oli Hodgsonin vakuutteluista huolimatta yhtäkkiä puun ja kuoren välissä.

– Roy uskoi, että Xamax haluaa joka tapauksessa minut. Mutta päätin, että olisi ollut valtava riski siirtyä Xamaxiin. Kenestä tulee uusi päävalmentaja? Tarvitaanko minua? Siksi kieltäydyin.