Painokoneet seis, HJK hävisi!

Näin todella tapahtui lauantaina Veikkausliigan ottelussa, kun VPS oli maaleissa parempi lukemin 2-1. Missään muussa vaasalaiset eivät sitten olleetkaan parempia. HJK oli kentällä täysin suvereeni joukkue, mutta VPS teki yhden maalin enemmän ja voitti ottelun.

Jalkapallossa pelataan voitoista, joten kaikkia kunnia VPS:lle. Voitto on aina ansaittu, eikä sitä tarvitse selitellä. Paljon kertoi kuitenkin Vepsun ratkaisumaalin tehneen Joonas Vahteran kommentti ISTV:n haastattelussa siitä, etteivät he saaneet omaa peliä käyntiin ja voitto oli kirotun asennevoitto. Vepsu ei voi olla tyytyväinen siihen tapaan, miten voitto tuli, mutta voittoon he voivat ja heidän pitääkin olla tyytyväisiä.

HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo kommentoi seuran nettisivuilla tappiota seuraavasti:

– Meidän hallussa peli oli ja tilastot varmasti kertovat laukauksista maalia kohti, myös hyvistä paikoista, eikä pelkästään boksin ulkopuolelta. Enempää maaleja emme kuitenkaan tänään kyenneet tekemään. Sarjassa pelataan 33 peliä, joten tuskin kuitenkaan montaa tällaista peliä häviämme, pitää vain jaksaa painaa samalla tavalla.

Lehkosuo puhui täysin totta. Tilastot kertovat, että HJK:n olisi pitänyt voittaa ottelu ainakin kolmella maalilla. Lisäksi HJK pystyi pakottamaan Vepsun purkamaan palloja, eli toisin sanoen Klubi pakotti Vepsun pois omasta pelisuunnitelmastaan.

Se ei tietenkään riitä, jos ei tekopaikoista laita palloa maaliin. Mutta vaikka jalkapallo on maalintekopeli, on se myös todennäköisyyksien peli: Mitä useammin hallitset peliä ja voitat maalintekoyritykset 34-5, sitä useammin voitat ottelun.

Paljon huolestuttavampaa olisi ollut se, että VPS olisi omalla pallonhallintaan perustuvalla pelillä vienyt HJK:ta ja hävinnyt silti 1-2. Lehkosuo tietää sen, että todennäköisyydet kääntyvät aina jossain vaiheessa puolelleen, jos tekee asioita niin kuin HJK Vaasassa teki.

Painokoneet takaisin käyntiin, HJK:n mestaruusjuna on yhä raiteillaan.