Saksalaislehti Bild on uutisoinut saaneensa käsiinsä yhdysvaltalaisen juristin, Michael Garcian laatiman raportin koskien FIFA:n korruputioepäilyjä vuoden 2018 ja 2022 MM-kisoissa.

FIFA:n leivissä aiemmin työskennellyt Garcia laati raportin hälventääkseen FIFA:n ympärillä olleita korruptiosyytteiä. FIFA ei kuitenkaan antanut lupaa 403-sivuisen raportin julkaisuun sellaisenaan.

Sen sijaan FIFA hautasi alkuperäisen selonteon ja julkaisi siitä oman 42-sivuisen versionsa.

Bild on kertonut julkaisevansa alkuperäisen raportin tänään.

Vuonna 2014 julkaistu raportti herätti aikanaan ristiriitaisia näkemyksiä. FIFA nimittäin oli palkannut Garcian riippumattomana tutkijana, muttei kuitenkaan julkistanut tämän työtä kokonaisuudessaan. FIFA nimitti omaa versiotaan julkaisusta ”laillisesti soveliaaksi versioksi” (legally appropriate version).

Julkaisussa vuoden 2022 MM-kisat saanut Qatar todettiin syyttömäksi kaikkiin raporttia edeltäneisiin korruptioepäilyihin.

Ennen laajan version julkaisua Bild ehti tuoda julksuuteen tiedon, että raportin alkuperäisessä versiossa kerrotaan korkea-arvoisen FIFA-virkamiehen 10-vuotiaan tyttären saaneen 1,7 miljoonan euron pankkisiirroon.

Mikäli Bild todellakin pitää raporttia hallussaan ja julkaisee sen, voi FIFA joutua samaan korruptiosuohon, mistä se on rämpinyt viime vuodet pois. On myös varmaa, että Qatarin kisoja äänekkäästi vastustavat saisivat tästä uutta pontta asialleen.