JJK kävi Helsingissä torstaina toteamassa, mikä on Veikkausliigan kärkijoukkueen ja jumbojoukkueen ero. HJK takoi 4-0-voittolukemat miehen vajaalla, eikä voittajasta ollut epäselvyyttä. Miksi ihmeessä jyväskyläläiset pitivät ennen kuluvaa viikkoa kahdeksan päivän loman?

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia lomailemaan kesällä. Järven rannalla, grillimakkara vasemmassa ja olut oikeassa kädessä kelpaa nauttia lyhyestä, mutta vähälumisesta Suomen suvesta.

Suomalainen jalkapallokausi pelataan luonnollisesti kesällä, kun nurmet vihertävät ainakin pääosin. Silloin jalkapalloilijat ovat niin sanotusti työn touhussa. JJK päätti kuitenkin ottaa maajoukkuetauosta kaiken irti – mitenkäs muutenkaan – kuin lomailemalla.

Veikkausliigan tiivis pelirytmi vaatii pelaajilta hyvää fyysistä kuntoa. Lisäksi se vaatii valmentajilta pelisilmää harjoittelun ja levon suhteen. Harjoittelua tehdäänkin pitkälti pelien ehdoilla, jotta tarvittava terävyys näkyisi kentällä nimenomaan otteluissa.

Onko siinä sitten mitään ihmeellistä, että JJK antoi pelaajilleen kahdeksan päivän loman? Eikö lepo tullut nimenomaan tarpeeseen tiukan ottelurytmin keskellä?

Eihän JJK:n pelaajat hölmöjä ole, toki loman aikana jokainen pelaaja on tehnyt jonkinlaista omatoimista harjoittelua. Ehkä pelaajille on jaettu jopa jonkinlainen omatoimisen harjoittelun ohjelma vapaapäiville.

Yksi asia silti Jyväskylän futisylpeyden lomailussa ihmetyttää. Muistiko kukaan katsoa sarjasijoitusta ennen vapaille lähtemistä?

Se, että JJK otti ennen maajoukkuetaukoa viimeisestä kolmesta pelistä viisi pistettä, ei poista sitä tosiasiaa, että seura on Veikkausliigassa viimeisenä.

Pelitavan kehittäminen ei tapahdu lenkkipolulla, eikä varsinkaan järven rannassa, vaikka moni alasarjajyrä luultavasti näin uskookin. Pelaaminen kehittyy jalkapalloon soveltuvalla kentällä. Siellä samaisella kentällä, missä jalkapalloa pelataan.

Oltiinko Jyväskylässä todella sitä mieltä, että JJK:n pelaaminen oli sillä tasolla, ettei sitä kannattanut harjoitella maajoukkuetauon aikana? Uskotaanko JJK-leirissä todella siihen, että pelaaminen ”loksahtaa” uomiinsa, kun pää ja kroppa saavat levätä?

– Meno treeneissä näyttää sille, että loma on kyllä tehnyt tehtävänsä: keho ja mieli on levännyt. Harjoituksissa on nyt selkeästi aktiivisempaa porukkaa kuin ennen lomaa – mikä on ihan ymmärrettävää, sillä melkoinen peliruuhka siinä olikin ja huili tuli kyllä todella tarpeeseen, sanoi JJK:n päävalmentaja Juha Pasoja viime maanantain harjoitusten jälkeen seuran nettisivuilla.

Torstaina tasoero sarjakärjen ja sarjajumbon välillä oli huima. Siitä huolimatta vaikutti vahvasti myös siltä, että JJK:n pelaaminen oli jäänyt vielä lomalle. Onneksi keho ja mieli olivat sentään levänneet.