Kolme vuotta sitten näytti siltä, että, Galatasarayn, Fenerbachen ja Besiktasin kamppailu Istanbulin herruudesta käytäisiin tulevaisuudessa vain kahden ensinnä mainitun välillä, kirjoittaa BBC.

Tuolloin Besiktas taisteli jättimäisen, noin 280 miljoonan euron velan kanssa, oli syytettynä 142 oikeusjutussa ja pannassa UEFA:n kilpailuista.

– Kukaan ei enää halunnut olla vastata seuran johdosta, kertoi Fikret Orman sen jälkeen, kun hänet oli valittu seuran hallituksen puheenjohtajaksi vuonna 2012.

Viisi vuotta Ormanin kommentin jälkeen tilanne on hyvin toisenlainen. Besiktas ei vain pysynyt kolmen ison joukossa, vaan se nousi kaikkein suurimmaksi, voittaen kaksi viimeistä mestaruutta Turkissa.

Besiktasin hiljattain valmistunut, varsin pramea Vodafone-stadioni on brittilähteen mukaan osoitus seuran feenikslintumaisesta noususta huipulle. Vastaavasti Real Madridin entisen topparin, Pepen hankinta näyttää, että seuralla on potentiaalia houkutella riveihinsä suuren profiilin pelaajia.

Vaikka Besiktas on voittanut Turkin liigan nyt kahdesti peräkkäin, ovat Ormanin tavoitteet paljon korkeammalla. Orman toivoo seuran nousevansa globaaliksi brändiksi, jolla on noin 100 miljoonan ihmisen maailmanlaajuinen kannattajakunta.

Ensimmäiset askeleet kohti maailmanmainetta on jo otettu. Besiktasista tuli nimittäin taannoin ensimmäinen turkkilaisseura, joka on pelannut ottelun Kiinassa. Muutama viikko takaperin seura pelasi jälleen Schalkea vastaan Kiinan Zhuhaissa. Ormanin mukaan seuran tavoite on palata Kiinaan vielä useasti.

Tavoite on ymmärrettävä. Euroopan suurseurat Arsenal, Manchester United, Barcelona ja Bayern München tekevät nykyään jokavuotisen kautta edeltävän kiertueen Aasiassa. Useat seurat käyvät tämän lisäksi vielä Yhdysvalloissa pelaamassa. Kiertueiden tarkoituksena on nimenomaisesti kerätä lisää huomiota lajille ja kartuttaa kannattajakuntaa. Kiinan kesän polttava kuumuus ja aikaero ovat pieniä hintoja maksaa potentiaalisesta kasvusta fanien määrässä.

Orman kertoo, että Chelsea Lontoossa on vastaavanainen alue, kuin mitä Ortakoy on Besiktasissa. Besiktas taas on osa laajempaa Istanbulia. Tämän vuoksi seurajohtaja näkee, että mikäli globaalin jalkapallobrändin kehittäminen on onnistunut Lontoossa, voi se yhtä hyvin tapahtua Istanbulissa.

Vastaavasti kumpikin seuroista on toisaalta identiteetiltään paikallinen, toisaalta sijaintinsa vuoksi hyvin yhteydessä muuhun maailmaan.

Mutta siinä missä Besiktasilla on arviolta noin 30 miljoonan kannattajakunta, Chelsean pelejä seuraa kymmenkertainen määrä. Orman on asettanut seuransa tavoitteen kolmasosaan Chelseasta.

Kansainvälistymisessä turkkilainen liikemies painottaa juuri Kiinan merkitystä seuralle.

– Kiertue Kiinassa on ensimmäinen isompi askel kohti tavoitettamme. Seuraavien kausien aikana tosin aikomuksena on mennä myös muualle. Olemme lisäksi käyneet keskusteluja kiinalaisten kanssa pidempi aikaisesta yhteistyöstä, 49-vuotias turkkilainen kertoi.

– Jatkamme kansainvälisien tavoitteidemme parissa. Kiinan jälkeen pyrimme myös muihin maihin. Uskon seuran matkaavan ainakin Malesiaan, Indonesiaan ja kenties Yhdysvaltoihin, Orman luettelee.

Kansainvälistymisessä juuri näkyvyyden puute on ollut suurin ongelma turkkilaisille. Siinä missä Valioliigaa voi katsoa lähes missä päin maailmaa tahansa, ovat Turkin pääsarjan ottelut olleet nähtävissä tähän saakka vain Turkissa. Ensi kaudella Besiktasin otteluita voi katsoa televisiosta ensi kertaa myös Turkin ulkopuolella, kun lähetykset Ranskaan aloitetaan.

BBC kuitenkin uskoo, että heikon näkyvyyden lisäksi turkkilaisen jalkapalloilun ongelmana ovat sen jäykät rakenteet. Hallinnollisissa tehtävissä toimiva hyvä veli -verkosto ja päätöksenteon kankeus eivät houkuttele Turkin ulkopuolisia yhteistyökumppaneita. Vastaavasti Turkin epävakaa poliittinen tilanne saattaa olla vaikea pala monille.

Orman silti uskoo missioonsa.

– Globaaliksi brändiksi ei tulla yhdessä yössä. Teemme töitä pitkällä jänteellä. Seura ottaa nyt historiallisia askelia, joita tullaan myöhemmin muistelemaan, seurajohtaja kertoo ylpeänä.