Vaasan Palloseura on Petri Vuorisen johdolla tehnyt parisen vuotta töitä tavalla, joka näkyy tällä hetkellä sarjataulukossa. VPS on Veikkausliigassa toisena ja takana on myös menestyksekäs taival Eurooppa-liigan karsinnoissa. VPS:n toiminta on kerännyt kiitosta myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Portugalilaisvalmentaja Ricardo Duarte oli hiljattain vierailemassa Vaasassa. Duarte työskentelee valmentajana sekä jalkapallon opettajana Lissabonin yliopistossa. VPS:n apuvalmentaja Jani Sarajärvi oli Duarten oppilas. Duarten mukaan VPS tekee asioita Suomessa erittäin hyvin.

– VPS:n peli on todella erilaista mitä nähdään monissa Euroopan maissa edelleen. VPS pelaa viehättävää jalkapalloa, joka näyttää kauniilta. Joukkueen ympärillä on todella ammattimainen kulttuuri ja siitä on varmasti valmennusryhmä vastuussa.

– Se ei silti ole ainoa asia, vaan myös se, miten pelaajat työskentelevät päivittäin, on ihailtavaa. Niin valmentajat kuin pelaajatkin ovat todella kovia tekemään töitä. Vaasalla on syytä olla ylpeä omasta joukkueestaan, Duarte kertoi VPS:n nettisivuilla julkaistussa haastattelussa.

Duarte kertoi myös, että VPS:n toiminta on herättänyt huomiota myös muissa Pohjoismaissa.

– Se, mitä VPS tekee Suomen liigassa on upeaa ja se voi luoda kulttuuria tulevaisuutta ajatellen niin Vaasaan ja seuraan, kuin koko Suomeenkin. Myös naapurimaissa tämä on noteerattu. Muun muassa ystäviäni ja entisiä oppilaitani Norjasta on ottanut yhteyttä, kun he kuulivat minun olevan Vaasassa. Hekin ovat jo noteeranneet miten täällä pelataan ja tehdään asioita. Tämä on tärkeä asia alueen jalkapallolle.

Ammatikseen jalkapalloa syvällisesti ajatteleva Duarte kehui VPS:n tapaa pelata. Mies muistutti, ettei pelitapa ole todellakaan helpoimmasta päästä.

– Vepsulla ei ole supertähtiä, kuten monilla joukkueilla Euroopassa, mutta joukkueena he ovat menossa supertähteyttä kohti. He prässäävät hyvin organisoidusti korkealta, mikä ei ole helppoa vastustajalle. Hyökkäyspelissään heillä on erinomaiset periaatteet, joissa on kiinnitetty huomiota pelaajien liikkeisiin ja erilaisiin variaatioihin. Tapa, jolla VPS pelaa on todellisen huippujoukkueen tapa pelata.

– Pitää muistaa myös se, ettei näillä standardeilla ole helppoa pelata. Se vaatii paljon niin valmentajilta kuin pelaajilta treeneissä ja se vaatii paljon pelaajilta mentaalisella puolella, Duarte kertoi.