Suomalaisen jalkapallon historiassa alkoi sunnuntaina uusi luku, kun Lazio ja SPAL eli Societa Polisportiva Ars et Labor nyhjäsivät tylsän maalittoman tasapelin Italian pääsarjassa Serie A:ssa.

Lähes 50 vuoden tauon jälkeen maan korkeimmalle sarjatasolle palannut SPAL oli ottelussa täydellinen altavastaaja. Lazio vyörytti hyökkäyksiä toisensa jälkeen tuloksetta. Roomalainen kotiyleisö oli syystäkin turhautunut.

Osasyy Lazion kannattajien turhautumiseen oli vierasjoukkueen suomalaispuolustaja Sauli Väisänen.

Osasyy Lazion kannattajien turhautumiseen oli vierasjoukkueen suomalaispuolustaja Sauli Väisänen, joka teki sunnuntaina debyyttinsä Serie A:ssa – ja millä tavalla.

Väisänen, 23, oli ottelussa hyvällä tavalla näkymätön. Hän ei tehnyt virheitä eikä syöksynyt tilanteisiin tarpeettomalla voimalla. Hän pysyi jaloillaan ja teki työnsä kolmen miehen puolustuslinjassa pyyteettömästi.

Suomalaistoppari ilmeistyi kuvaan vain, kun häntä tarvittiin. Kun Italian maajoukkueen hyökkääjä Ciro Immobile sai pallon Väisäsen puolella, hän ei tullut sieltä sen kanssa pois.

Väisäsen ei tarvinnut leikkiä sankaria ja yrittää ottaa pelivälinettä pois juonikkaalta kärjeltä. Hän nollasi hyökkääjän vauhdin ja ohjasi tämän lähes poikkeuksetta joka kerta vaarattomalle alueelle. Lopputuloksena oli usein syöttö taaksepäin ja muutama italiankielinen ärräpää siihen päälle.

Kun Italian maajoukkueen hyökkääjä Ciro Immobile sai pallon Väisäsen puolella, hän ei tullut sieltä sen kanssa pois.

Suomalaisen pelaamisesta huokui pelirohkeus ja älykkyys, ja tämän huomasivat myös hänen joukkuekaverinsa. Väisäsellä oli joukkueestaan toiseksi eniten pallokosketuksia (73) heti keskikenttäpelaaja Federico Vivianin (86) jälkeen. Sama kaksikko jakeli myös eniten syöttöjä SPAL:n miehistöstä.

Vain Manuel Lazzari ja Francesco Vicari toimittavat syöttönsä korkeammalla prosentilla perille kuin Väisänen, joskin suomalaistopparilla oli ottelussa vain yksi syöttö vähemmän kuin Lazzarilla ja Vicarilla yhteensä.

FC Hongasta vuonna 2014 maailmalle lähtenyt Väisänen ei kuitenkaan tyytynyt vain siirtelemään palloa takalinjassa. Kun hänellä oli tarvittava tila ja aika, hän pelasi upeita syöttöjä roomalaisjoukkueen puolustusmuodon sisälle kahden tai kolmen pelaajan välistä.

SPAL:n pelaajat voivat olla tyytyväisiä sunnuntain tulokseen. Tuoreen Italian supercupin mestarin pitäminen nollissa vierasstadionilla ei ole helppo tehtävä.

Ei olisi suuri yllätys, jos SPAL:n visiitti Italian pääsarjassa jäisi vain yhden sesongin mittaiseksi.

Pohjois-Italiasta ponnistavalla seuralla on kuitenkin edessään vaikea kausi. Se tulee päästämään kosolti maaleja ja häviämään lukuisia otteluita. Ei olisi suuri yllätys, jos SPAL:n visiitti Italian pääsarjassa jäisi vain yhden sesongin mittaiseksi.

Myös Sauli Väisäsellä on edessään vaikea kausi. Hän tulee tekemään virheitä ja antamaan huonoja syöttöjä. Mutta vaikka SPAL:n visiitti jäisikin kauden mittaiseksi, Väisänen on silti tullut Serie A:han jäädäkseen.

Voit lukea Väisäsen omat mietteet ottelusta tästä.