Suomen A-maajoukkue pelaa seuraavaksi Tanskaa vastaan harjoitusmaaottelun.

Päävalmentaja Mixu Paatelaisen aikakausi starttasi yskien, mutta positiivinen ja dynaaminen Mixu ei ole luovuttaja. Huuhkajien otteissa on jo näkynyt positiivisia elementtejä ja joukkueen perusrunko on kokenut ison muutoksen.

SuomiFutis.com-sivusto sai Mixun erikoishaastatteluun – käymme läpi sekä maajoukkueen että suomalaisen seurajalkapalloilun tilaa.

Minkälainen yhteishenki on maajoukkueessa? Aika paljon on tullut takaiskujakin valmentajapestisi alkumetreillä?

Olen erittäin tyytyväinen. Meillä on hyvä henki ja yhteistyö joukkueessa. On tärkeää, että pelaajat, mihin rooliin heidät kentällä laitan, ovat sen kanssa sinut ja tyytyväisiä niihin sekä katsovat pystyvänsä roolinsa myös toteuttamaan.

Haluamme pelata pelaajien ehdoilla. Pelijärjestelmä on sellainen, että meillä on oikeat pelaajat siihen järjestelmään ja nimenomaan kuhunkin rooliin. Uskon ja näen sekä mitä olen kuullut, niin pelaajat ovat tyytyväisiä ja tästä on hyvä jatkaa.

A-maajoukkueen valmentamisen lisäksi, mitä muuta on kuulunut toimenkuvaasi?

Oikeastaan juurikin ne asiat, jotka minun sopimuksessakin lukee. Tietysti vastaan a-maajoukkueen peleistä ja harjoituksissa yhdessäolosta. Toimenkuvaan kuuluu myös olla kotimaan valmentajien kanssa yhteistyössä ja kontaktissa oleminen, ja seurata pelejä kotimaassa.

Olen myös mukana Palloliiton valmentajakoulutuksessa, autan osaltani sillä rintamalla. Tehtävänäni on lisäksi pitää huoli siitä, että meillä kaikissa maajoukkueissa, poikamaajoukkueista nuorimmasta ikäluokasta a-maajoukkueeseen, on yhteinen linja ja pelitapa, juuri sellainen mikä lajiprosessiraportissa on julkaistu. Ja pitää huoli siitä, että näin myös toimitaan käytännössä.

Missä tilassa on suomalainen jalkapalloyhteisö mielestäsi, kun olet tavannut valmentajia koulutuksissa sekä ollut poikamaajoukkuevalmentajien kanssa yhteistyössä?

Meillä on hyviä valmentajia Suomessa. Tietysti aina on parantamisen varaa, ja mielestäni pitää pyrkiä aina parempaan, oli tila mikä hyvänsä. Tällainen mentaliteetti ja asenne meillä kuuluu olla toiminnassa.

Ei missään tapauksessa olla vielä siellä, missä meidän visiot ja tavoitteet on. Meillä on paljon tekemistä ja työn tehostamista edessä. Uskon, että systemaattisella, kärsivällisellä ja pitkäjänteisellä työllä me päästään tavoitteisiimme.

Onko jalkapallopiireissä oltu avoimia liiton taholta esille tuoduille asioille mielestäsi?

Kaikki ovat ottaneet uudistukset hyvin ja positiivisesti vastaan. Oikeastaan uudistukset ovat kaikki olleet positiivisia. Näillä uudistuksilla taataan se, että suomalainen joukkue, seurajoukkue tai maajoukkue pelaa positiivista jalkapalloa ja kontrolloitua puolustuspeliä.

Joukkueet pelaavat niillä edellytyksillä mitkä meillä Suomessa on. Jokainen meistä, joka jalkapallon parissa toimii, tiedostaa tilanteen, että helppoa tavoitteiden saavuttaminen ei ole. Mutta vain yhtenäisellä linjalla ja selvällä selkärangalla voidaan päästä lopullisiin tavoitteisiin.

//
Sinulla on pitkä tausta Englannista ja Skotlannista ensin pelaajana ja sitten valmentajana. Mistä asioista skotlantilaisesta/brittiläisestä jalkapallokulttuurista suomalaiset voisivat ottaa oppia?

Pitkä tausta minulla on tietysti pelaajana brittikentiltä, mutta ei hirveän pitkä tausta valmentajana, muutamia vuosia kuitenkin. Tietysti joka maassa, puhutaan sitten brittijoukkueesta, saksalaisesta futiksesta, espanjalaisesta tai italialaisesta, on positiivisia asioita ja asioita, jotka ehkä ei jokaisen mielestä ole niin hyviä.

Meidän täytyy Suomessa kuitenkin ajatella, mikä on se meidän juttu. Mikä sopii meille. Missä tilassa meidän jalkapallo on. Rakentaa näiden ajatusten pohjalle toimintatapa kentällä sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan. Ei voida hirveästi ruveta katsomaan muita maita.

Mutta voidaan tietysti katsoa mallia maista kuten Sveitsi. Se on meille erittäin hyvä esimerkki. Sveitsi on viimeisen kymmenen vuoden aikana mennyt todella suuria harppauksia eteenpäin. Siinä on hyvä esimerkki meille, mitä voi tapahtua jopa kymmenessä vuodessa.

Olet seurannut runsaasti kotimaista jalkapalloa kesän aikana, minkälainen taso on suomalaisella seurajalkapallolla?

Olen nähnyt erittäin hyviä pelejä Veikkausliigassa, mutta tietysti myös ei niin kauhean hyviä pelejä, niin kuin jokaisen sarjaan kuuluu. Olen nähnyt hyviä yksilösuorituksia ja hyviä yksilöitä. Eräs esimerkki (liigan tasosta) on a-maajoukkue, jossa on ollut Veikkausliigapelaajia enemmän kuin yli kymmeneen vuoteen.

Tämä on positiivista. Meillä on hyviä nuoria pelaajia kypsymässä, ja toivottavasti ei mene hirveän pitkään, kun he yltävät a-maajoukkueeseen, sitä kautta tai jo aikaisemmin Euroopan kentille ja kohti suurempia haasteita. Me tarvitaan tilannetta missä pelaajat pelaavat mahdollisimman korkealla tasolla viikosta toiseen. Näin meidän a-maajoukkue on sitten valmis ja siinä vireessä, että voidaan ottaa mittaa Euroopan huippumaista kuten ranskoista, espanjoista, ruotseista ja hollanneista.

On tärkeää, että me kehitetään jalkapalloa Suomessa, kehitetään yksilöitä Suomessa, niin Veikkausliigassa kuin alemmillakin tasoilla. Sitä kautta pelaajista tulee parempia ja heillä on isompia haasteita edessä.

Kuinka mielestäsi suomalainen (seura)jalkapallo saadaan kiinnostamaan ihmisiä enemmän? Millä keinoilla tätä pitäisi ryhtyä kehittämään?

Tietysti markkinointi on erittäin tärkeää, mutta se ei yksinään riitä. Jos markkinointi on hyvää, niin se voi tuoda jonkun katsojan peliin markkinoinnin takia.

Mutta se mitä tapahtuu kentällä, sehän on kaiken a ja o. Katsoja voi tulla kerran peliin, mutta jos kentällä ei tapahdu asioita positiivisesti, räväkästi ja räiskyvästi, niin todennäköisesti se katsoja ei tule takaisin.

Meidän seurajoukkueiden pelitapa ja pelityyli täytyy olla positiivinen. Pitää hyökätä suurinumeroisesti ja luoda tilanteita. Tämä täytyy tietysti tehdä kontrolloidusti. En tietysti suosittele, että kukaan umpimähkään lähtee hyökkäämään.

Pelin ilme pitää olla positiivinen eikä vaan puolustaa. Jos molemmat joukkueet vaan puolustaa, niin pelistä voi tulla aika tylsää. Mitä useampi seuroista ottaa positiivisen jalan peliin lähtiessä, niin sitä kautta uskon että katsomossa viihdytään ja yleisökeskiarvo lisääntyy.

//