Suomifutis.com-sivusto sai tällä kertaa kunnian lounastaa HJK-luotsi Antti Muurisen kanssa. Lopputuloksena syntyi kolmiosainen haastattelusarja, jossa puhuimme tuplamestarivalmentajan kanssa laajalti suomalaisesta jalkapallosta ja siihen liittyvistä haasteista. Tässä haastattelun ensimmäisessä osassa käymme Muurisen kanssa läpi juuri päättynyttä kautta.

Lähdetään liikkeelle kuluneesta kaudesta. Minkälaisen kouluarvosanan antaisit joukkueelle?

Mennyt kausi oli loistelias. Veikkausliiga kouluarvosana kymmenen, Suomen Cup arvosana kymmenen ja europelit arvosana kahdeksan.

Miten arvioisit joukkueen suoriutumista europeleissä?

Totta kai Schalke-voitto lämmittää. Jos kuitenkin olisimme pelanneet Dinamo Zagreb -ottelussa niin hyvin kuin Schalke-pelissä, olisimme voittaneet Zagrebin. Sen jälkeen vastassa olisi ollut enää Malmö ja sitten olisimmekin olleet jo mukana Mestareiden liigassa.

Nämä asiat ovat usein pienestä kiinni. Onnistuitteko kuitenkin europelejä koskevissa tavoitteissanne?

Meillä oli niin hyvä joukkue ja niin oikeanlaisia palasia, että olisimme voineet pärjätä ainakin Dinamo Zagrebia ja Malmöa vastaan voitollisesti.

Meillä oli vain pieni mahdollisuus mennä jatkoon FC Schalkesta, vaikka voitimmekin kotiottelun. Olen sitä mieltä, että meidän olisi pitänyt tehdä kotona ainakin yksi maali enemmän. Vieraspeliä en halua selitellä, mutta kaksi pilkkua samassa pelissä samalle joukkueelle: Onhan se iso juttu. Olivat pilkut sitten aiheellisia tai eivät. Ja sitten vielä ne meidän tuhlatut maalintekopaikat…

Myönnän toki myös sen, että väsyimme toisella puoliajalla Schalken vieraana. Tuollaisten otteluiden tempo ja vaatimustaso ovat kovaa luokkaa. Emme ihan pysyneet loppuun asti kyydissä.

Mutta tosiaan meidän minimitavoite on voittaa ensimmäinen ottelupari ja kamppailla sitten jatkopaikoista. Oli muuten huikea juttu, että voitimme Walesin mestarin (Bangor City FC) 10-0.

Jäivätkö europelit jollain tavalla harmittamaan? Kuten sanoit, niin HJK:n joukkue oli todella kovassa iskussa.

Olimme epäonnisia europeleissä. Dinamo Zagrebia vastaan Rafinhan oma maali oli todella ikävä. Meillä oli siinä pelissä niin kova lataus, että jos olisimme johtaneet 1-0 ensimmäisen puoliajan jälkeen, niin olisimme luultavasti tehneet lisämaaleja toisella jaksolla.

Toki täytyy myös muistaa, että pelimme ei ehkä ollut vielä riittävän kokonaisvaltaista tuossa ottelussa. Esimerkiksi Zagrebin toinen maali oli lapsus. Harmittaa, että sössimme tuon otteluparin, sillä se olisi ollut voitettavissa.

Haluan muuten vielä kerran näin jälkikäteen kiittää mahtavaa kotiyleisöä. Olipa kerrassaan upea tunnelma!

Mitä muuta nuo europelit jättivät käteen kuin tukun rahaa?

Kun noita pelejä on kokenut, niin tietää niiden merkityksen. Ja se merkitys on valtava. Meidän pelaajat tietävät ja heistä aistii sen, että he haluavat tuollaisia pelejä lisää.

Ja kokemuksen myötä myös kansainvälisiä pelejä ymmärtää paremmin. Esimerkiksi hyvä opetus näihin kansainvälisiin peleihin ainakin on se, että jos ei uskalla, niin kisat päättyvät nopeasti. Ja jos ei kotikentällä uskalla, niin vieraissa se on vielä vaikeampaa.

Mutta ikävä juttu on se, että europelien jälkeen menetimme neljä tärkeää pelaajaa. Se on usein näiden pelien hinta. Siirrot olivat kuitenkin pelaajille ja seuran taloustilanteelle upea juttu. Harmittavasti vaan joukkueen taso sitten hieman kärsi.

Aikooko HJK tavoitella tosissaan menestystä europeleissä myös ensi kaudella?

Ilman muuta. Organisaatio antaa ja luo meille erinomaiset puitteet. Esimerkiksi tänä vuonna saimme 15 kansainvälistä peliä. Tarkoitus on jatkaa tällä linjalla. Haluamme pelata mahdollisimman monta kansainvälistä matsia.

Helmikuussa menemme Komia-turnaukseen. Ulkomaan leirillä saamme kaksi-kolme kovaa vastustajaa. Yritämme saada niin kovia vastustajia kuin ikinä mahdollista. Yritämme kohdata joukkueita myös Itä-Euroopasta. Itä-Euroopan seurajoukkueet pelaavat harjoitusottelut aina todella lujaa. Europelien kannalta kovat kansainväliset pelit ovat elintärkeitä. Tätä ei voi painottaa liikaa.

Julkaisemme Antti Muurisen laajan erikoishaastattelun toisen osan torstaina. Tuolloin puhumme HJK:n viime kauden ylivoimasta ja seuran saamien siirtokorvausten parhaasta käytöstä. Perjantaisessa kolmannessa osassa keskustellaan Muurisen ajasta A-maajoukkueessa, valmentajan nykyisestä sopimustilanteesta sekä suomalaisseurojen heikosta euromenestyksestä.

Haastattelu: Jaakko Käyhkö