HJK:n tuplamestarivalmentaja Antti Muurinen vastaa SuomiFutis.com-sivuston laajan erikoishaastattelun toisessa osassa muun muassa kysymykseen, miten HJK:n tulisi käyttää siirtomarkkinoilta saadut voitot. Lisäksi kuusinkertainen Suomen mestari paljastaa seuraavan veikkausliigakauden komeetat.

Haastattelun ensimmäisen osan pääset lukemaan tästä!

Olitte huomattavan ylivoimaisia tämän kauden Veikkausliigassa. Odotitteko olevanne aivan niin ylivoimaisia?

Emme missään tapauksessa. Meille aina sanotaan – oli HJK-valmentaja kuka tahansa – että HJK on joukkueena niin helppo valmentaa.

Eikä se alkuun niin hyvin lähtenyt käyntiin. Emme voittaneet taaskaan Liigacupia. Mutta tässä kohtaa haluan nostaa Litmasen ja Riihilahden esiin. Kahden tällaisen gurun mukanaolo joukkueessa oli erittäin tärkeä asia.

Ja sitten tällaiset pelaajat kuin Ring, Pukki ja esimerkiksi Rafinha, niin heidän merkityksensä oli myös valtava, kun miettii heidän kansainvälisen tason huikeita ominaisuuksiaan.

Haluan myös sanoa erikseen, että ensimmäistä kertaa Interin pelaajat myönsivät, ettei heillä ollut mitään jakoa kummassakaan meidän kotipelissä. Meidän tempo, vauhti ja taito olivat ihan eri tasolla. Okei, se ensimmäinen peli oli tuloksellisesti tiukka. Nämä Inter-pelit olivat tavallaan mestaruuden ratkaisseita otteluita. Saimme selvästi rakoa Interiin näissä peleissä.

Jari muuten pääsi passeliin rooliin tuossa ensimmäisessä kotiottelussa. Jari kerkesi olla kentällä ehkä viisi minuuttia, kun hän oli jo antanut syötön voittomaaliin. Tämä on myös hyvä esimerkki siitä, että kokeneet pelaajat nousevat usein tärkeissä paikoissa esiin. Suomen Cupin finaali oli Jarille toinen iso hetki.

Huolestuttaako, kun joukkue ei ole vielä valmis ensi kautta ajatellen?

Kyllähän olen joskus vähän malttamaton. Urani aikana joukkueen kasaaminen ei ole koskaan jäänyt näin myöhäiseen vaiheeseen. Varmaan tammikuussa tulee tapahtumaan pelaajahankintoja ja lisäksi tiettyjä pelaajia tulee silloin näytille.

Olen nyt vähän huolissani siitä, minkälaiseksi joukkue muotoutuu, mutta toisaalta olen täysin luottavainen, että saamme hyvän joukkueen. Tavoitteemme ovat taas kerran korkealla. Suomen mestaruus, Suomen Cup ja menestys Euroopan kentillä ovat asioita, jotka ovat tärkeitä. Emme halua tyytyä vähään.

HJK tienasi elokuun siirtomarkkinoiden aikana mukavat rahat. Miten Klubin tulisi käyttää nuo rahat?

Silloin kun vuonna 1998 olimme Mestarien liigassa, niin minulle avautui sen jälkeen tilaisuus lähteä maajoukkueen peräsimeen. Lähtiessäni sanoin, että tehkää jonkinlainen harjoituskeskus, jossa voi harjoitella niin kesällä kuin talvella. Näin koko seura hyötyisi junioreita myöten. Se on organisaation asia, että mihin ne rahat silloin menivät...

Mielelläni toivoisin, että rahoilla saataisiin jotain pysyvää. Nyt meillä on esimerkiksi Sonera Stadium, joka on loistava asia. Vaikka tekonurmea on kritisoitu, olen ymmärtänyt, että myös muut seurat ovat sittemmin miettineet alustan vaihtoa. Tekonurmi antaa käyttötunteja ihan mielettömästi, jolloin myös seuran juniorit hyötyvät. Lisäksi alusta kestää erilaiset sääolosuhteet hyvin.

HJK:n tulisi ottaa seurana sellainen askel, että meillä olisi oma harjoituskeskus tai -halli. Sen lisäksi tietysti, että saan joukkueeseen jonkun lupaavan nuoren pelaajan kehittymään.

Pitäisikö HJK:n palkata vielä lisää päätoimisia juniorivalmentajia?

Käsittääkseni sitä on tehty jo todella paljon. Olen ymmärtänyt, että meillä on jo monta päätoimista juniorivalmentajaa organisaatiossa. On hyvin paljon erilaista toimintaa ihan eskari-ikäisistä aikuisiin asti.

On tärkeää, että saamme nuoret harjoittelemaan lajikohtaisesti. Mielestäni tässä olisi vielä paljon petrattavaa. Nuorten harjoittelu on tällä hetkellä liian pintapuolista. Ravinto, lepo ja muut tällaiset ammattimaiset asiat olisi huomioitava nykyistä paremmin.

Lisäksi uskallan sanoa, että liitosta tuleva raha seuroille pitäisi olla paljon suurempi. Meillä on rikas liitto, mutta seurat ovat vaikeassa tilanteessa.

Kenen uskot olevan seuraava Pukki tai Ring? Eli kuka HJK-pelaaja iskee itsensä ensi kaudella parrasvaloihin?

Nikolai Alhon viime kausi meni läskiksi jalkavamman takia. Hän oli jo keväällä meidän leirillä todella mielenkiintoinen. Odotan nyt ”Nikolta” paljon.

Nyt kun olen nähnyt Joel Pohjanpalon ja Robin Lodin, niin ”Jollella” tulee olemaan vaikeuksia aluksi fyysisyyden kanssa. Toivoisin, että hän olisi jo valmis, mutta fyysisyys ei ehkä riitä. Ja hän ei ole aivan niin nopea. Mutta kyllä se fysiikka tuosta vielä kehittyy. Kun ”Jolle” painii talven meidän isojen toppareiden kanssa, niin se on hänelle nyt parasta treeniä.

Mutta älyttömän mielenkiintoinen kolmikko tuossa on. Odotan heiltä todella paljon. He ovat erityisen lahjakkaita pelaajia. Ja varmasti tulen jakamaan heille vastuuta. Olen sanonut heille, että uskokaa itseenne ja olkaa riittävän hyviä, niin saatte varmasti kaikki mahdollisuuden.

Julkaisemme Antti Muurisen laajan erikoishaastattelun kolmannen osan perjantaina. Tuolloin keskustellaan Muurisen ajasta A-maajoukkueessa, valmentajan nykyisestä sopimustilanteesta sekä suomalaisseurojen heikosta euromenestyksestä.

Haastattelun ensimmäisen osan pääset lukemaan tästä!

Haastattelu: Jaakko Käyhkö