Kommentti: Pukki, Ring, Furuholm – kohukolmikko pelkkää penkkikamaa?

Saksalaisen jalkapallon asiantuntija Pekka Franck toimi Veikkaaja-lehden Saksan kirjeenvaihtajana vuosina 1998-2006, ja piti MM2006- ja EM2008-lopputurnauksista nimeään kantavaa palstaa MTV3:n nettisivuille. Nyt hän kommentoi SuomiFutis.com-sivustolle suomalaiskolmikon tilannetta Saksassa.

Teemu Pukki, Alexander Ring ja Timo Furuholm ovat tällä hetkellä ulkomailla suomalaisen futiksen kirkkaimpia suurlähettiläitä. He kaikki ovat jo ehtineet iskeä epäilijöille jauhot suuhun maalien muodossa – jopa Ring, joka oikeastaan lähti Mönchengladbachissa hakemaan paikkaa puolustavana keskikenttämiehenä. On selvää, että onnistumiset aiheuttavat tutinaa suomalaisen futisfanin puntissa, mutta uutta on härmäläispelaajien nousu puheenaiheeksi Saksassa, vieläpä yli seurarajojen.

Hyökkääjä Jonne Hjelmin siirryttyä Saksan kolmosliigan SV Wehen Wiesbadeniin paikalliset fanit iloitsivat, kuinka ”nyt meilläkin on oma pukkimme”. Ringin iskettyä kahdessa ensimmäisessä treenimatsissa kolme osumaa itkivät Hannover kannattajat seurajohdon suuntaan, koska ”antoivat tuollaisen pelaajan valua käsistä”. Kakkosliigan Eintracht Frankfurtin fanien piirissä pohditaan, miksei omaan seuraan ole vielä hankittu vahvistuksia, kun ”Düsseldorfikin värväsi kovan suomalaisen Furuholmin”.

Suomalaispelaajista kohutaan Saksassa tosissaan. Samaan aikaan kun tehokolmikkomme luo positiivista Suomi-kuvaa germaanien piirissä, puffaavat he automaattisesti myös Bundesliigaa Suomessa. Arvelen, että saksalaisen jalkapalloilun seuraaminen Suomessa on parhaillaan runsaampaa kuin vuosikausiin, ehkä jopa runsaampaa kuin koskaan aikaisemmin. Ja Bundesliigan tv-oikeudet Suomen suuntaan omistava Eurosport kiittää.

Putosiko Pukki lopullisesti avauskokoonpanosta?

Suomalaiset ovat menestyskipeä kansa. Seuraisimme mielenkiinnolla vaikka vedenalaista korinpunontaa, jos siinä alkaisi sataa yllättävää menestystä. Bundesliigakin surffaa Suomessa kiinnostavuuden aallonharjalla niin kauan kuin suomalaispelaajien odotetaan pärjäävän. Tehokolmikkomme maalit ovat saaneet odotukset normaalisti pessimistejä kuhisevassa kotimaassa jopa ylioptimistisiksi. Silti tosiasia on, että yhdellekään heistä paikka avauksessa ei ole selviö.

Siinä missä Ring ja Furuholm aloittavat kevätlauden uusina pelaajina taistellen edes paikasta kokoonpanoon ja jämäminuuteista, aiheuttaa Pukin nykytilanne selvästi eniten harmaita hiuksia suomalaisfanien keskuudessa. Pukki selvitti jo valmentajanvaihdon mukanaan tuoman synkältä näyttäneen tilanteen. Pukki käytti jo Klaas-Jan Huntelaarin loukkaantumisen myötä syntyneen tilaisuutensa hyväksi ampumalla Hannoverin verkkoon kaksi maalia. Pukki kuului jo FC Schalken vakioavaukseen syksyn viimeisissä peleissä.

Ja nyt sitten se pettymys heti vuoden 2012 ensimmäiseen liigamatsiin: penkkikomennus, eikä edes jämäminuutteja. Ja se romanialaisroska Ciprian Maricakin pääsi kentälle, muttei ”Meidän Pukki”. Apua! Kaikki on menetetty!

Ehkei sentään. Toki uuden tulokkaan Chinedu Obasin viime viikonlopun nousu avaukseen näyttää tylyltä, mutta nigerialaisen roolitus on päävalmentaja Huub Stevensin papereissa laidalla ja Pukin paikka sen sijaan hyökkäyksen keskellä. Pukki on edelleen kahdellä kärjellä pelattaessa Stevensin ykkösvaihtoehto Huntelaarin rinnalle. Suomalaiskärjen peliaikaan kevään mittaan tulee vaikuttamaan eniten valmentajan valitsema taktiikka: kahdellä hyökkääjällä pelatessa Pukki on avauksessa ja yhden kärjen taktiikalla suomalaista käytetään jokerina vaihtopenkiltä.

Saavatko Ring ja Furuholm peliaikaa keväällä?

Alexander Ringin osalta tie avaukseen on ollut jo alusta saakka tukossa, kuten edellisessä kommentissanikin kirjoitin. Ei kolme maalia treenipeleissä mitään muuttanut. Viime viikonlopun Bayern-voitto sen sijaan tilkitsi ne viimeisetkin pikkureiät, joiden kautta Ring olisi voinut edes teoriassa luikerrella aloittavaan kokoonpanoon. Gladbachin kovan keskikentän heikoin lenkki, oikea laituri Patrick Herrmann, iski müncheniläisten verkkoon kaksi maalia. Itsevarmuutta uhkuva Ring varmasti itsekin oivalsi tilaisuutensa rippeiden valuneen noiden osumien myötä käsistä samaa tahtia Bayernin voittomahdollisuuksien kanssa.

Ring tulee saamaan kevään mittaan peliaikaa, sillä hän on valmentaja Lucien Favren papereissa selkeä hankinta tulevalle kaudelle. Seuraavana puolivuotena suomalaista ajetaan sisään joukkueeseen. Jo Bayernia vastaan Ring oli tietojeni mukaan todella lähellä bundesliigadebyyttiä, mutta müncheniläisten kavennusosuma sai Favren perumaan suomalaisen päästämisen tositoimiin ja vaihtamaan kentälle sen sijaan kokeneen Thorben Marxin. No, ehkä ne käytännössä merkityksettömät ensiminuutit on luvassa jo sunnuntaina Stuttgartissa.

Jos Pukin ja Ringin tilanne omissa seuroissaan on keskenään täysin erilaiset, sekoittaa Timo Furuholm suomalaiskolmikon pakkaa omalla variaatiollaan. ”Furkka” ei ole saletti avauksen mies kuten Pukki tietyssä tilanteessa, muttei myöskään niin epätoivoisessa tilanteessa avauskokoonpanon suhteen kuin Ring. Furuholmin valmentaja Norbert Meier hankki suomalaisen nimenomaan varmistamaan nousun pääsarjaan.

Furuholm tuo Fortuna Düsseldorfille kahta Meierin kaipaamaa asiaa: hän kasvattaa kilpailutilannetta joukkueen hyökkäyspäässä piiskaten siten nykymiehistöä yhä parempiin suoritukseen. Furuholm tuo valmentajalle myös uusia taktisia mahdollisuuksia, sillä suomalaisen kaltaista selkeää tarkettipelaajaa ei Fortunalla vielä ollut joukkueessa. Furuholmin alkukevät menee kuntopohjaa vahvistaessa ja sarjan alkaessa ehkä vaihtopenkiltä saapuessa viimeisellä vartilla otteluja ratkaistessa. Kun valmnetaja vihdoin voi luottaa Furuholmin olevan 90-minuuttisessa kunnossa, alkaa hänelle tiettyjä vastustajia kohdatessa aueta myös paikkoja avauskokoonpanoon.

Toki koko suomalaiskolmikon kohdalla pakka menee uusiksi, mikäli joukkuetovereita loukkaantuu, joutuu pelikieltoon tai alisuorittaa viikosta toiseen. Spekuloidaan tällöin tilanteita uudestaan.

Pekka Franck

Edellinen artikkeliIFK Mariehamn neuvottelee kokeneen liigajyrän kanssa
Seuraava artikkeliRaulilla yllätyskorvaaja – Teemu Pukki penkillä FC Kölniä vastaan!