Kommentti: Ringillä pelipaikka tiukassa – kahdesta maalista huolimatta

Saksalaisen jalkapallon asiantuntija Pekka Franck toimi Veikkaaja-lehden Saksan kirjeenvaihtajana vuosina 1998-2006 ja kommentoi nyt SuomiFutis.com-sivustolle Alexander Ringin tilannetta Borussia Mönchengladbachissa.

Helsingin Jalkapalloklubista vuokralla olevan Alexander Ringin debyytti Borussia Mönchengladbachin riveissä olisi tuskin voinut olla lähempänä täysosumaa. Kaksi maalia ensimmäinen viidentoista minuutin sisään! Ja kaikille epäilijöille: Ei, kyseessä ei ollut mikään höntsäottelu, vaan kahden bundesliigaseuran tosissaan ottama kohtaaminen. Hieno alku herättää suomalaisfanien ja Ringin itsensä toiveet nopeasta murtautumisesta Borussian avauskokoonpanoon.

Keskikenttämies on varmastikin pari askelta lähempänä paikkaa avauksessa, mutta henkilökohtaisesti en usko, että Ring sittenkään nähdään kahdentoista päivän päästä kotiottelussa FC Bayern Müncheniä vastaan tositoimissa alkuvihellyksestä saakka. Vaihdosta hän toki saattaa matsin luonteesta riippuen bundesliigadebyyttiinsä yltää. Perustan realismini eritoten kahteen asiaan: Ringin kuntotasoon ja Gladbachin ennestään kivikovaan keskikenttään.

Valmentajan sanoja kannattaa lukea tarkkaan

Valmentaja Lucien Favre on jo pariin otteeseen ehtinyt kommentoida Ringiä. Luotsin sanoja kannattaa lukea tarkkaan, sillä päätös suomalaisen peluuttamisesta löytyy hänen käsistään. Positiiviset kommentit ovat olleet enemmistönä. On lupaavaa, että valmentaja todellakin näkee Ringissä ainesta keskikentän jokaisen tontin täyttäjäksi. Myös Huuhkaja-pelaajan kahden maalin -shown jälkeinen valmentajan toteamus itseluottamuksesta maalin edessä on tärkeä. Kääntöpuolelta löytyvät lauseet riittämättömästä kuntopohjasta ja taktisista puutteista. Eritoten luotsin epäilyt siitä, ettei Ring ole vielä 90-minuutin pelikunnossa, vähentävät suomalaisen mahdollisuuksia kuulua Bayern-ottelun aloituskokoonpanoon.

Mainitsin alussa syyksi myös Borussian kivikovan keskikentän. Ringillä on erinomainen tilaisuus nousta alusta saakka nelimiehisen keskikentän ensimmäiseksi varamieheksi, vieläpä mille paikalle tahansa. Peliaika alkuvuodesta on vahvasti kiinni neljän muun pelaajan vireestä, loukkaantumisista ja pelikielloista. Mikäli joku alla luettelemistani futaajista on 20. tammikuuta syystä tai toisesta sivussa, ”ennustukseni” menee pieleen ja Ring nousee sittenkin vuoen ensimmäisessä bundesliigamatsissa avaukseen. Mikä sen parempaa!

Teemu Pukin reittiä kohti avauskokoonpanoa?

Mönchengladbach pelaa keskikentällä kahdella puolustavalla miehellä ja kahdella laiturilla. Nelikko pysyi todella hyvin kasassa liki koko syyskierroksen ajan ja on siten erinomaisesti hitsautunut yhteen. Osa miehistä oli tositoimissa jokaisessa syksyn seitsemässätoista kamppailussa, joten valmentajan luotosta löytyy vankat todisteet. Listaan lyhyesti kyseiset pelaajat ja ottelumäärät:

  • Roman Neustädter (saksalainen, syntymävuosi 1988). Puolustava keskikenttä. 17/17 ottelua, joista kaikki avauksessa. Missasi ainoastaan 55 minuuttia syksyllä. Ilmoitti vastikään, että siirtyy kesällä muualle.
  • Håvard Nordtveit (norjalainen, syntymävuosi 1990). Puolustava keskikenttä. 16/17 ottelua, joista 12 avauksessa. Oli loukkaantuneena ainoan ottelun, jossa ei pelannut.
  • Patrick Herrmann (saksalainen, syntymävuosi 1991). Oikea laita. 14/17 ottelua, joista 10 avauksessa – tosin 9 viimeisessä ottelussa aina avauksessa. 3 maalia ja 5 syöttöä.
  • Juan Arango (venezuelalainen, syntymävuosi 1980). Vasen laita. 17/17 ottelua, joissa kaikissa täydet minuutit! 3 maalia ja 6 syöttöä.

Ringin lauantaisessa harjoitusottelussa täyttämä vasemman keskikenttän tontti oli siis syksyllä Borussian keskikentän vakiomiesten vanhimman jäsenen sataprosenttisesti hallitsemaa aluetta. Myös muille pelipaikoille murtautuminen vaatii Ringiltä jatkuvia onnistumisia – tai epäonnea muille. Tuota jälkimmäistä reittiähän se Teemu Pukkikin murtautui lopullisesti FC Schalken avaukseen paikatessaan marraskuun alussa murtuneesta nenästä kärsinyttä Klaas-Jan Huntelaaria.

Pekka Franck

Edellinen artikkeliMiten Teemu Pukki näki maalata kahdesti tässä sumussa? – katso kuva!
Seuraava artikkeliTommi Kautonen: Minun silmiini meidän peli näytti hyvältä