FC Lahti nousi vuoden korpivaelluksen jälkeen takaisin Ykkösestä Veikkausliigaan. Nousijajoukkueilla on aina haasteita sopeutua liigavauhtiin, mutta päävalmentaja Tommi Kautonen uskoon joukkueen saavuttavan asetetun tavoitteen.

Tommi Kautonen, mikä on FC lahden tavoite tulevan kauden Veikkausliigassa?

Seurajohto on asettanut virallisen tavoitteen kuuden joukkoon. Näkisin että jos me ollaan ensi syksynä kuudensia, se on meille mestaruus, siinä missä HJK:lle todennäköinen liigan voitto on mestaruus. Hyvin realistisia ollaan, ei voida ruveta huutelemaan mitalijuttuja tai muita levottomia.. Pyrittiin mahdollisimman realistisesti asettamaan tavoitetta.

Onko Lahdessa potentiaalia saada kaupunkiin jalkapallohuuma aikaiseksi?

Meillä on tekemistä tällaisessa seuran uppoutumisessa oikeasti yhteisölliseksi ja isoksi tekijäksi Lahden kaupungin sisällä. Jääkiekon puolella erittäin hyvä malli mistä meidän kannattaa katsoa mallia. Pelicans on tehnyt pari vuotta erittäin kovaa systemaattista työtä yhteisöllisyyden lisäämiseksi, ja onnistuneet siinä erinomaisesti.

Ollaan pikkuhiljaa asetettu omia tavoitteita jalkapallon puolella, että pyritään saman suuntaiseen toimintaan. Ollaan Suomen sisällä oltu monta vuotta, koko FC Lahden historian ajan, ns. kasvattajaseura eli meiltä parhaimmat pelaajat ovat menneet rikkaampiin seuroihin, esim. HJK:hon. Kasvatetaan näille rikkaammille ja suuremmille seuroille pelaajia, ja tiedostetaan se oma asemamme.

Haluaisin, että oikeasti panostettaisiin yhteisöllisyyteen, koska jokainen jalkapalloseura haluaa mahdollisimman paljon yleisöä. Meillä se on vähän haastavaa, koska Lahdessa yleisö pikkaisen vierastaa ensi kesän kotikenttä eli hiihtostadionia.

Yritetään tehdä stadionista mahdollisimman viihtyisä tulevaksi kesäksi, varmasti mitä enemmän voitetaan kotipelejä, sitä viihtyisämpi se on. Jos on vähän vaikeuksia ja tuloksellisesti heikkoa, niin siitä tulee kolkko äkkiä. Niin jännästi ne tulokset vaikuttaa. Iso tekijä on, että saadaan voittoja heti sarjan alkuun säännöllisesti, se on paras markkinointikeino.

Mitä teidän pitää selkeimmin parantaa viime kaudesta, jotta pärjäätte liigassa?

Nopeaa reagointia tilanteen vaihtoihin. Nähtiin liigacupin peleissä Honkaa ja HJK:ta vastaan varsinkin, kun on maan huippuyksilöitä vastassa ja meillä tuli omassa pelinrakentelussa pieniä virheitä ja pallonmenetyksiä, niin vastustaja rankaisi todella nopeasti.

Reagointi oli vielä Ykkösen tasolla talven liigacup-peleissä. Ollaan viime aikoina parannettu omaa pallollista tekemistä, mutta ennen kaikkea ollaan parannettu tilanteen vaihdoissa nopeampaa reagointia ja oikeanlaista toimintaa niissä. Uskon, että ollaan otettu opiksi talven peleistä, ja siinä mielessä ne olivat meille erittäin tärkeitä ja hyviä pelejä. Yleisesti pienet asiat toivottavasti tehdään mahdollisimman laadukkaasti, koska tässä sarjassa niistä rangaistaan.

Kuin suuri haaste on suuri ottelumäärä liigassa?

Meidän materiaali ei kestä isoa loukkaantumissumaa. Yli viiden pelaajan loukkaantumissuma, niin me ollaan vaikeuksissa. Joukkue saadaan kyllä kentällä, mutta se tulee olemaan erittäin nuori. Haastava juttu meille on ottelusumat, kolmen pelin viikot, kun materiaalissa ei leveyttä ole. Kädet laitetaan ristiin, että terveyttä riittää ja isoilta loukkaantumisilta vältytään.

Jalkapallon seuraamiseen saat lisäjännitystä Nordicbetin vetokohteilla. Avaa pelitilisi tästä ja kuittaa samalla 100 euron bonus!

Millaista peliä pelaa Tommi Kautosen FC Lahti?

Minullle riittää yksi ominaisuus, se on voitto. Totta kai meillä on oma tapamme harjoitella – harjoitellaan laadukasta pallokontrollia, syöttelevää jalkapallo , hyökkäävää ja aktiivista jalkapalloa – Nämä kaikki fraasit voisin luetella tässä. Sitä me harjoitellaan, mutta tiedostetaan, että joissain otteluissa – esim. Inter Turussa – voi olla meitä vastaan niin hyvä, että he pakottavat meidät puolustamaan ja taistelemaan. Silloin meidän pitää tehdä niitä asioita mahdollisimman laadukkaasti saadaksemme haluamamme tulos. Eli meidän pitää pystyä pelaamaan vaihtelevaa jalkapalloa.

Usein pienempien resurssien joukkueiden onnistumiseen tarvitaan, joku ehdoton maalitykki, joka kääntää tiukat pelit joukkueelleen. Onko teillä tällaista ratkaisijaa? Mikä on Rafelin vire?

Rafaelista ei talven perusteella ole meidän maalitykiksi. Koko talvi meni käytännössä kuivana kautena, mutta muutamassa viime ottelussa hän on saanut maaleja tehtyä. Toivottavasti se lisää hänen itseluottamustaan.

Tommi Kari on tehnyt koko talven maaleja, ja uskon että hän tekee niitä kesälläkin. Ehdottomasti tarvitaan laajempi rintama tehotilastoon kuin 1-2 pelaajaa. Tarvitaan koko hyökkäyskalustolta onnistumista, 4-5 pelaajaa, jotka tuottavat tehoja – maaleja ja maalisyöttöjä.

Millaisia maaleja tullaan FC Lahdelta näkemään tulevana kautena?

Ehdottomasti näkisin enemmän kontrolloidusti rakennetun maalipaikan ja maalit meidän jutuksi. Ei olla erikoistilanteissa oikein onnistuttu, ollaan vain muutama maali tehty koko talven aika. Niissä meillä on työstämistä. Mutta mitenkään erikoisesti ei tulla niihin panostamaan niin, että ne olisivat tietoisesti meidän pääkeinoja tehdä maaleja. Kyllä meidän maalit tulevat kontrolloidun pelaamisen kautta.

Entä puolustuspään erikoistilanteet?

Kaikista fyysisimpiä joukkueita, esim. IFK Marienhamnia ja KuPS:ia, vastaan meillä on pienikokoinen joukkue. Se on meille haaste. Mutta olen ollut aina sitä mieltä, että omat keinonsa on päätä lyhyemmällä pelaajalla keinot pärjätä pidempää vastaan. Koko ei takaa yhtään mitään.

Mitä nämä keinot ovat?

Onko tuomareita lähellä missään [nauraa]. Ei vaan, jalkapallo on kontaktilaji. En tarkoita mitään käsillä repimistä, ne pitää tuomareiden ottaa pois, mutta kropan käyttö aidosti ja oikeasti on keinona. Se on ihan sama vaikka vastustaja on puolet isompi, niin silti jalkapallossa voi fiksusti ja järkevästi kroppaa käyttää hyväksi kaksinkamppailussa.

Kuka pelaaja nousee FC Lahdesta tällä kaudella Veikkausliiga-eliittiin?

Joel Mero. 190-senttinen, nopea ja taitava keskuspuolustaja. Jo se tekee hänestä poikkeuksellisen pelaajan.

Haastattelu: Kai Lintinen

Jalkapallon seuraamiseen saat lisäjännitystä Nordicbetin vetokohteilla. Avaa pelitilisi tästä ja kuittaa samalla 100 euron bonus!