Ahvenanmaan ylpeyttä IFK Mariehamnia luotsaa tulevallakin kaudella tuttu mies, Pekka Lyyski, joka on luotsannut seuraa jo kaudesta 2002 asti ja nostanut joukkueen aina Kakkosesta Veikkausliigan vakiokasvoksi. Tulevalla kaudella IFK haluaa palata juurilleen.

Pekka Lyyski, teillä on paljon paluumuuttajia joukkueessasi. Onko tämä Ahvenmaalaisuuden korostaminen joukkueen tärkein voimavara?

Sanotaan näin, että me tarvitaan koko Ahvenanmaalainen yhteiskunta ja väestö meidän taakse. Tämä on ollut se suurin asia, mitä on toteutettu tänä vuonna ja mun mielestä ollaan onnistuttu siinä aika hyvin.

Toivottavasti se tulee näkymään kentällä ja pukukopissa joukkuehenkenä sekä joka puolella mitä IFK tekee kaupungilla ja juniorien parissa.

Aikoinaan, kun tulitte liigakartalle, niin teidän kannattajat olivat näkyvästi peleissä esim. Helsingissä. Onko tällaista mahdollista saavuttaa tulevalla kaudella?

Yhdessä kesässä ei saada Ahvenanmaalaisia matkoille, mutta ensimmäinen tavoite on, että saataisiin yleisökäyrät toden teolla kääntymään ylöspäin. IFK:n pelaajat tulevat näkymään kaupunkikuvassa ja kouluissa tällä kaudella, ja nyt on jo tähän mennessä tehty sen eteen paljon töitä ja tullaan jatkamaan tätä tapaa toimia.

Onko joukkue asettanut selkeää tavoitetta liigaan?

Pääsiäisenä tullaan pelaajien kanssa tekemään urheilullinen tavoite. Halutaanko joku sijoitus vai onko se muotoiltu jollain toisella tavalla nähdään siteen, mutta pelaajat miettivät keskenään sitä. Ollaan ehkä liian pitkällekin menty siihen, että joku tähtää mitaliin tänään ja huomenna siten johonkin muuhun. Tämä takia ollaan IFK:n kanssa varovaisempia tänä vuonna näiden asioiden kanssa. Pelaajaryhmä ei sinänsä halua puhua sijoista mitään.

Ehkä pitäisi tehdä kuten Ruotsin Allsvenskanin Mjällbyssä – ensin sanottiin, että kun sijoitutaan yhdentoista parhaan joukkoon niin se on jo loistava tulos. Sitten kun johtokunta istui kahden viskin jälkeen yöllä, niin tavoitteena oli jo voittaa Ruotsin mestaruus. Tämä oli Mjällbyn virallinen tavoite ennen Allsvenskania, ja siitä on helkkarin hyvä ottaa kiinni.

Tämän päivän nuoret pelaajat eivät ajattele, että tullaan kolmanneksi tai viidenneksi vaan aina tavoitellaan voittoa.

Mikä merkitys on paluumuuttajilla, pojallasi Jani Lyyskillä, Mika Niskalalla sekä Matias Wiklöfillä?

Näiden pelaajien lisäksi meillä on paluumuuttajina minun apuvalmentajat Peter Lundberg ja Stefan Strömborg. Näiden kaikkien hankintojen kautta ollaan yritetty edistää sitä, että saadaan paikallinen yleisö joukkueen taakse.

Ollaan hankittu sellaisia pelaajia, että pukuhuoneessa ja joka paikassa puhutaan Ruotsia tämän joukkueen kanssa. Myös kolme kaveria, jotka eivät puhu Ruotsia, niin ymmärtävät hyvin ja oppivat joka päivä lisää. Tämä on ollut yksi tärkeimmistä asioista, että pystymme kommunikoimaan yhdellä ja samalla kielellä.

Tällainen varmaan nostaa joukkuehenkeä ja yhteisöllisyyttä muutenkin?

Tähän meidän harjoitusleirikin pitkälti tähtäsi Turkissa. Ei oltu missään tapauksessa mitään kovaa treeniä hakemassa sieltä, vaan haettiin yhteishenkeä ja harjoiteltiin erikoistilanteita ja taktisia harjoituksia. Onnistuttiin hiomaan erittäin hyvin ryhmä yhteen. Tässä on töitä eri asioiden kanssa vielä ennen kautta, niin kuin kaikilla muillakin. Mutta se kuuluu tähän hommaan, ja tämä projektihan ei tule koskaan loppumaan. Kun häviät yhden pelin niin olet taas takaisin hiomassa samoja asioita.

Millainen IFK nähdään Veikkausliiga-kentillä tulevana kautena?

Ollaan hankittu sellainen IFK tänä vuonna, joka pystyy pelaamaan kahdella-kolmella eri taktisella lähtökohdalla, joita ollaan harjoituskaudella ajettu sisään. Varmasti toisenlainen IFK nähdään.

Haastattelu: Kai Lintinen

Jalkapallon seuraamiseen saat lisäjännitystä Nordicbetin vetokohteilla. Avaa pelitilisi tästä ja kuittaa samalla 100 euron bonus!