Vuoden 2011 Veikkausliigakauden viides oli TPS. Joukkue kruunattiin juuri Liigacupin mestariksi ja tavoite on liigassakin sijoittua kärkipäähän. TPS:n uunituore kapteeni Toni Kolehmainen luottaa joukkueen pelin olevan kunnossa myös kesäkaudella.

Toni Kolehmainen, mitkä ovat TPS:n tavoitteet?

Marko Casagrande asetti viime vuonna tavoitteeksi jo, että vuonna 2012 joukkue on kolmas. Joukkueen sisällä on mielestäni aika selvää, että ollaan kolmen joukossa. Oli sija sitten mikä vaan, niin siihen ei kannata liikaa keskittyä vaan kausi sen näyttää. Totta kai aina pokaalista tapellaan ja koetetaan olla paras.

Pelaajat valitsivat sinut tämän kauden kapteeniksi. Kuinka suuri kunnia se on?

TPS on perinteikäs supi-turkulainen seura ja on ulkopaikkakuntaisena suuri kunnia päästä kapteeniksi. Ei ole mitään egoja tai taistelua roolista. Kapteenistoon kuuluu neljä miestä ja yhdessä poristaan. Ei ole vielä tullut tilannetta, missä kapteenina olisi pitänyt mitään roolia ottaa.

Missä on eniten kehittämistä?

Viime vuodesta lähdetään parantaa joka osa-alueella. Henkilökohtaisesti ekana tulee mieleen, että pitää pystyä pelaamaan pallollisena ja pitämään sitä. Ei haluta puolustaa niin pitkää omalla alueella ja saataisiin enemmän peliä omaan kontrolliin, että se ei liian nopeasti menisi vastustajan päähän ja sitten takaisin asemiin. Ylipäätään pelin kontrollointia pitäisi saada enemmän.

Turussa jälleen vaikuttavan Juhani Tammisen mukaan ”peliväline on vallanväline”. Noudatatteko tätä ohjenuoraa?

Nimenomaan juuri niin. Futis ei ikinä ole rankkaa, kun on pallo. Juokseminen on rankkaa, kun juostaan pallon perässä. Tamilla on tullut paljon muitakin hyviä juttuja, mutta tuo on varsinkin hyvin sanottu.

Mitä Liigacup kertoi teidän peleistä?

Tällä hetkellä näyttää hyvältä, mutta ei missään nimessä ole paketti valmis vaikka pelit ovat menneet hyvin. Ennen kaikkea se on tuonut paljon itseluottamusta, kun systeemi toimii ja kaikki tietävät omat roolinsa sekä tulosta tulee. Futiksessa itseluottamus on kaiken a j o, ja se on tärkein anti mitä Liigacupista saadaan.

Jalkapallon seuraamiseen saat lisäjännitystä Nordicbetin vetokohteilla. Avaa pelitilisi tästä ja kuittaa samalla 100 euron bonus!

Kuka on TPS:n maalikuningas?

Lähtisin sovittamaan viittaa akselille Mika Ääritalo-Aleksi Ristola. PK-35:sta tullut Ristola on paukuttanut tosi hyvin maaleja ja ottanut koko ajan isompaa roolia. Ja kaikki tietävät kuinka hyvä Ärtsi pystyy olemaan. Jos pitäisi rahaa laittaa likoon, niin jommallekummalle laittaisin.

Ei sillä sinänsä mitään väliä, mutta kun ajattelee kärkipelaajia, niin heille on tärkeätä että maaleja syntyy, niin itseluottamus pysyy korkella ja edesauttaa maalintekoa entisestään.

Kapteenin arvoa mitataan eniten silloin, kun pelit eivät suju. Mitä itse voit tehdä tällaisessa tilanteessa?

Riippuu tietenkin miten huonosti menee ja millaisessa tilanteessa. Tärkeintä on auttaa kaikkia ja puhua asioista avoimesti ja yhdessä pohtia mikä on. Varmasti kun minullakin on vähän kokemusta ulkomailta, niin voin tuoda sellaisia asioita esille mitä koen hyviksi ja auttaa meidät ylös suosta.

Toivotaan, että ei mihinkään suohon vajota, ja ei tarvitse niin paljon auttaa hädässä.

Kuka nousee TPS:sta liigaeliittiin tai tekee läpimurron?

Viime kaudella liigaa jo pelannut Petteri Pennanen ottaa ison harppauksen liigan eliittiin. Talven pelit ovat näyttäneet, että Petteri tulee olemaan isossa roolissa. Hän pystyy tuomaan pallonhalintapeliä ja teknisenä pelaajana pystyy tekemään läpisyöttöjä ja harhautuksia ja haastoja yksi-vastaan-yksi-tilanteissa. Ylipäätään hän auttaa meitä saavuttamaan sitä pallollista kontrollia mitä tarvitaan extraa viimekauteen verrattuna.

Minä pyrin pallollisena olemaan suuressa roolissa ja kontrolloimaan peliä ja Petteri samassa roolissa, mutta ylempänä kenttää.

Haastattelu: Kai Lintinen

TPS avaa kautensa sunnuntaina kotikentällään MYPA:a vastaan.

Jalkapallon seuraamiseen saat lisäjännitystä Nordicbetin vetokohteilla. Avaa pelitilisi tästä ja kuittaa samalla 100 euron bonus!