FC Hakan päävalmentaja Sami Ristilä käy SuomiFutis-sivuston haastattelussa läpi joukkueen alkukautta ja kertoo myös, millä osa-alueilla joukkueen peli on selvästi parantunut kauden edetessä.

Vaikka Ristilän luotsaama ryhmä majailee tällä hetkellä sarjataulukon pohjalla, on Ristilällä vankka usko siihen, että suunta on ylöspäin.

Keikutte tällä hetkellä sarjataulukon häntäpäässä. Oletko tyytyväinen alkukauteen tuloksellisesti?

Tietysti haluttaisiin korkeammalla olla, mutta tämä on realiteetti nyt.

Totta kai pisteitä voisi olla aina enemmän, mutta mielestäni olemme pelanneet läpi kauden ihan hyvin. Ja viime otteluissa pistehanakin on mukavasti auennut.

Teillä on kasassa tiivis ja suoraviivainen ryhmä. Kuinka tyytyväinen olet joukkueen pelilliseen ilmeeseen tähän mennessä? Mitä osa-alueita olette pyrkineet hiomaan?

Olemme saaneet viimeisiin peleihin korjattu puolustuspeliä – meille ei ole mennyt niin helposti maaleja. Tässä avainasemassa on ollut se, että olemme pystyneet pitämään vastustajan pois maalipaikoilta.

Lisäksi hyökkäyspelaamisessa on tapahtunut parannusta. Kauden aikana viimeisen kolmanneksen pelaamisestamme on ajoittain puuttunut terävyys eikä oikeita ratkaisuja ole löytynyt – mutta näihin ongelmiin ovat löytyneet oikeat lääkkeet viime peleissä.

Viime otteluissa hyökkäyskolmanneksella on ollut enemmän liikettä ja voimaa, jolloin olemme saaneet vastustajan päätyyn lisää painetta.

Taistelette tänä vuonna putoamista vastaan. Materiaalinne on varsin kapea eikä myöskään kovin vahva. Millä aseilla vältätte keinahtamisen sarjaporrasta alemmas?

En allekirjoita väitettä, että meillä olisi kapea materiaali. Meillä on 20 hyvätasoista pelaajaa.

Mutta onhan se totta, että meillä on pieni budjetti. Ja lyhyeen aikaan tulee paljon pelejä – kyllähän se vaikuttaa moneen joukkueeseen.

Keskikasti on erittäin tiivis ja sarja on tasainen. Lähdemme kapuamaan ylöspäin varmasti aika tutuilla lääkkeillä, joilla olemme aiemminkin pärjänneet. Uskon, että tästä tulee hyvä paketti.

Pelasitte yhden ottelun Tampereella. Elokuussa on vuorossa kotipeli Hämeenlinnassa. Minkälainen arvo näillä matkoilla on mielestäsi?

Eihän se tietysti ideaali urheilullisesti ole, kun kotipelistä luovutaan.

Mutta eihän matka mikään pitkä ole ja tuovathan pelit myös näkyvyyttä. Pyrimme valmistautumaan näihin kuin mihin tahansa kotipeliin.

Olisimme ansainneet Tammelassa enemmän (0-1-tappio VPS:lle). Toivottavasti Kaurialassa (Hämeenlinnassa) saamme kolme pistettä.

Mutta eihän tämä puhtaasti urheilullisesti järkevä ratkaisu ole. Vähentyykö kotietu, kun menemme vieraalle paikkakunnalle pelaamaan? Sen näemme sitten.

Suoritit valmentajatutkintosi Irlannissa ja työskentelit myös siellä muutaman vuoden. Miten vertaisit omia lähtökohtiasi suomalaisiin kollegoihin, joista valtaosa ei ole hankkinut kannuksia kotimaan ulkopuolelta? Näkisitkö kokemuksen jonkinlaisena etuna kohdallasi?

Totta kai se avartaa näkemystä.

Jos on pelannut ulkomailla, myös sitä kautta voi ammentaa kokemusta valmentamiseen. Valmentaminen on kuitenkin pelaamista monipuolisempaa: joutuu miettimään paljon sellaisia asioita, joita pelaajana ei tarvitse sen enempää pohtia.

Mielestäni se on rikkkaus, että pääsee kouluttautumaan myös kotimaansa ulkopuolella. Olen pyrkinyt tuomaan oman kokemukseni – niin pelaajana kuin valmentajana – mukaan tekemiseeni ja joukkueen käyttöön.

Haastattelu: Jaakko Käyhkö

Luotettava peliyhtiö bet-at-home on yksi Alexander Ringin seuran pääsponsoreista.
Avaa pelitilisi tästä ja kuittaa samalla 100 euron bonus!