HJK kohtaa tänään torstaina Eurooppa-liigan playoffeissa espanjalaisen suurseura Athletic Bilbaon.

Unibetin jalkapalloasiantuntija Shefki ”Sheriffi” Kuqi ennustaa HJK:lle vaikeita pelejä, mutta korostaa kansainvälisten pelien merkitystä pelaajille.

– Kansainvälisten huippujoukkueiden, kuten Bilbaon, pelaajamateriaali on vaan niin kova. Vaikeaa tulee HJK:lla olemaan, ex-klubilainen povaa.

Altavastaajalle yllätysmahdollisuuden tuo kuitenkin näissä peleissä Kuqin mukaan se, että jokainen jätkä kasvaa näissä peleissä uusiin mittoihin.

– Europelit ovat todella innostavia mahdollisuuksia. Vain muutamalla onnistumisella voit pelata itsellesi paikan huippuseurasta. Näissä peleissä pelaajan koko ajattelu muuttuu täysin. Huippuvastustajat, iso yleisö, pelin taso – näissä paikoissa testaat itseäsi, kuinka hyvä oikeasti olet. Suomen liigaa ei maailmalla niin paljoa arvosteta, mutta näistä voi nousta, kuten on käynyt esimerkiksi tosi monille ruotsalaisille pelaajille.

”Europelit auttavat myös maajoukkuetta”

– Tämänkaltainen kilpailu on tärkeää, jotta pelaaja pysyy mentaalisesti oikealla tasolla ja panostaa jalkapalloon täysillä joka päivä. Europelit auttavat myös maajoukkuetta: kun nuoret pelaajat saavat kokemusta, he ovat valmiimpia myös maajoukkueeseen päästessään. Ja sitten jos siirto tulee kovaan kansainväliseen seuraan, niin kaikki olosuhteet, treenit ja pelaajat ovat parempia. Silloin sunkin pitää olla parempi ja nostaa omaa tasoa, Kuqi linjaa.

Vaikka tämän kauden Veikkausliiga on ollut erittäin tasainen, Kuqin mukaan menestys eurokentillä edellyttäisi kovempaa mestaruustaistelua.

– HJK on joka vuosi sarjan suosikki, ja heillä on selkeästi laajin materiaali. Tappelu mestaruudesta ja kilpailu pelipaikoista kehittää, ja jos kotimainen sarja on liian heikko, se ei palvele ketään. Jos ei ole riittävästi kokemusta kovista peleistä kotimaassa, ei saada myöskään hirveästi aikaan kansainvälisillä kentillä.