Valioliigaseurojen edustajat kokoontuivat torstaina esitykseen, jossa käytiin läpi eri vaihtoja menojen kurissa pitämiseen ja seurat käyvät myöhemmin tänä vuonna tarkemmin läpi ehdotuksia.

Tapaamisessa ei tehty vielä päätöksiä seurojen talouden tasapainottamiseksi. West Hamin omistaja David Gold kertoi, että suurin osa seuroista tukee ajatusta taloudellisesta kontrollista.

Mahdollisia rajoitteita voisivat olla jonkinlainen suhdeluku palkkojen ja liikevaihdon välillä tai asettaa seuroille vaatimus tuottaa vähintään nollatulos liiketoiminnallaan.

Muutama seura vastustaa rajoitteita. Sky Sportsin mukaan näihin kuuluvat ainakin Fulham, Chelsea, Manchester City ja Everton.

Wenger etulinjassa

Tarkan punnan miehenä tunnettu Arsenal-luotsi Arsene Wenger kannattaa UEFA:n taloudellisen reilun pelin säännöstöä. Säännöstön tarkoitus on kitkeä seuran pyörittäminen tappiolla ja seura voisi käyttää vain niitä tuloja, mitä se toiminnallaan tuottaa.

Sääntö vaikuttaisi eniten seuroihin, joiden toimintalogiikkaan kuuluu omistajien rahan pumppaaminen seuraan tappioita kuittaamaan.

– Jos säännökset astuvat voimaan, niin silloin saisit vain ne resurssit, jotka itse toiminnallasi luot. Se määrittäisi todellisen seurojen koon, Wenger kertoi UEFA:n valmentajien foorumissa Sveitsissä.

– Henkilökohtaisesti olen pitkäaikainen taloudellisen reilun pelin puolustaja.

Kausi 2011-12 on ensimmäinen, miltä UEFA seuraa säännöksien noudattamista. Tappion tekemiseen on asetettu tietyt raja-arvot vuosittain. Vielä on kuitenkin epäselvää millaisia sanktioita UEFA pystyy tai uskaltaa seuroille antaa.

Teoriassa liikaa tappiota tekevät seurat voidaan sulkea ulos UEFA:n alaisista kilpailuista kuten Mestarien liigasta tai Eurooppa-liigasta.