Henkilökuvassa Roope Riski – ”Tilanteeni voisi olla nyt erilainen”

© Kuva: Juha Tamminen
Valioliigassa sarjanousijoiden kohtaaminen! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

Pelikellossa on melkein 71 minuuttia, kun 19-vuotias jalkapalloammattilainen ryntää kentälle. Suomalaislupaus ottaa pallon haltuun. Edessä on enää pakeneva peliväline ja vastaantuleva maalivahti.

– Annoin siinä pelissä kaikkeni mitä pystyin antamaan. Melkein pääsin hyvään paikkaan, mutta ihan ei mennyt sisään. Voi olla, että tilanteeni olisi nyt erilainen. Ainakin olisin saanut yhden uuden mahdollisuuden.

Sinä iltana Roope Riski ei ehtinyt tökkäämään palloa sisään, kuten niin monta kertaa aiemmin liukas hyökkääjä on tehnyt.  Serie A -debyytissä Laziota vastaan nuorukainen pelasi silti hyvin.

Tulevaisuus näytti sinä iltana kirkkaalta, kuin Riskin edustaman Cesenan kotistadionin Stadio Dino Manuzzin valot. Kilpailu loistokkaimmissa parrasvaloissa on kuitenkin kovaa, sen tiesi nuorukainen jo silloin:

– Siellä oli pari pelaajaa, jotka olivat iskeneet jo 7-8 maalia. En tiedä, olisiko se yksi maali painanut niin paljon vaakakupissa.

Roope Riski -show

Riski löi itsensä tähtiin vuonna 2010. Nuorukaisen potentiaali oli jo aiemmin tiedossa, mutta epäilyksiä riitti. Tuleekohan tuostakaan nyt yhtään mitään, monet kysyivät suomalaisen suorasukaisesti.

Riski aloitti kauden 2010 Kakkosessa, Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Heti ensimmäisessä pelissä syntyi hattutemppu. Taso ei ollut riittävän kova maalinälkäiselle hyökkääjälle. Sarjaporrasta korkeammalla Ykkösessä tehoilu jatkui lähes maali per ottelua tahtia.

TPS:n valmennusjohto kutsui poikasen liigaryhmään vakuututtuaan hänen taidoistaan. Veikkausliigakentillä lupaus iski puolessa kaudessa 12 osumaa ja sijoittui maalipörssissä toiseksi.

Suomessa kuhistiin uudesta hyökkääjätähdestä. Siirtohuhut velloivat.

Tammikuussa tieto tuli ulos. Roope Riski siirtyy Italian Serie A-joukkue Cesenan riveihin.

– Olihan sitä siirtoa ennakoitu jo jonkin aikaa, kun oli niin hyvä kausi alla. Oli tietoa, että kiinnostusta löytyy ja lopulta se oli itsestä kiinni, haluanko lähteä. Paikka sitten aukesi.

– Kävimme Cesenan kanssa kauan keskusteluita. Välillä se oli poissa ja välillä tuli takaisin. Lopulta sieltä tuli sellainen nyt tai ei koskaan -tarjous. Oli sellainen hyvä vire päällä, ja päätin tarttua tarjoukseen, Riski sanoo.

Jotkut ovat jälkikäteen jossitelleet, kannattiko lähteä italiaan. Eihän siellä ole aiemminkaan suomalaiset juuri menestyneet.

Tiedossa myös oli se, että usea seura hamusi tammikuussa 2011 sinivalkoisen kärkimiehen palveluksia. Kiinnostusta oli ainakin Saksasta ja Puolan Widzew Łódźin joukkueesta, minne isoveli Riku oli aiemmin suunnannut.

Cesena kuitenkin oli se seura, joka näytti konkreettisesti kiinnostuksensa eikä kontrahtia voinut sivuuttaa:

– Veikkaan, että aika moni muukin olisi lähtenyt siihen mukaan, Riski toteaa.

”Surullista ja yksinäistä elämistä Italiassa”

Moni lupaava suomalaispelaaja on matkannut Italiaan toivoa täynnä mutta pettynyt.

– Olin tosi nuori, kun menin sinne. Kaikki pystyy kuvittelemaan, millaista se on, kun 19-vuotiaana muuttaa yksin maahan, jonka kieltä ei puhu. Siellä on aluksi tosi vaikeaa, Riski tietää.

– Pitäisi vaan mahdollisimman nopeasti yrittää opetella kieli ja tutustua ihmisiin. En oikein onnistunut siinä. Se oli sitten aika surullista ja yksinäistä elämistä. En saanut oikein siitä paikasta kiinni.

Vieraassa ympäristössä voi tuntea olonsa yksinäiseksi ihmismassojen ympyröimänäkin. Kun tähän yhdistää elämän jalkapalloammattilaisena ja ympäriltä tulevat suuret odotukset, kotikaupunkia saattaa tulla nopeasti ikävä.

– Kun en puhunut kieltä, oli vaikea ruveta juttelemaan kenenkään kanssa. Eivät hekään englantia puhuneet. Olisi voinut vähän siihen kieleen enemmän panostaa, Riski miettii.

Riski huomasi, että Italiassa lupaus ei tarkoita välttämättä sitä, että asiat hoituisivat – ainakaan sovitussa aikataulussa.

– En halunnut valittaa liikaa seuroille asioista. Yritin vain hyväksyä maan tavan, että asiat menevät hitaammin. En halunnut olla ärsyttävä ja vikistä joka asiassa.

– En ollut mitenkään tärkeä pelaaja siinä joukkueessa enkä halunnut tuoda mitään draamaa.

Riski on päättänyt tehdä tosissaan töitä sopeutumisensa eteen, kunhan seuraava mahdollisuus ulkomailta aukeaa. Italiasta tarttui mukaan monta arvokasta opetusta.

– Italiassa minulle jo sanottiin, että pitää olla enemmän persoona. Olin ujo ja pidin kaiken sisälläni.

– Olisi pitänyt tulla enemmän esiin ja olla oma itsensä. Sellainen kuin olen ollut Suomessa, Riski pohtii.

Suuret tarinat syntyvät pienistä askeleista

Roopea kaksi vuotta vanhempi veli Riku pelaa ammatikseen Norjassa Hönefossin riveissä, ja juuri hän tutustutti aikanaan Roopen kuningaslajiin.

– Riku aloitti pelaamisen minua aikaisemmin. Löysin jalkapallon hänen kauttaan. Pelasimme paljon yhdessä. Joukkueeseen liityin vasta 10-vuotiaana, eli aika myöhäisessä vaiheessa.

Veljeksistä nuorempi on kiitollinen, että isoveli on jättänyt sellaiset jalanjäljet, joiden perässä on ollut helppo kulkea.

– Jos Riku ei olisi palloa potkinut takapihalla, tuskin minäkään olisin siitä innostunut. Oli hyvä asia, että Riku tartutti innostuksensa, Roope ajattelee.

Rikun ja Roopen tiet risteilivät pihamailta aluksi TPS:n liigajoukkueeseen. Viime keväänä miehet pääsivät jälleen samaan ryhmään, kun Roope sai lainasopimuksen vuonomaahan Rikun seuratoveriksi.

Roopelle kokemus ei ollut jalkapalloilullisesti hyvä, mutta muuten antoisa:

– Kun olimme Norjassa, tulimme Rikun kanssa läheisemmiksi. Emme ole sitten kuitenkaan pelanneet niin hirveästi yhdessä aikaisemmin. Norjassa kannustimme toisiamme paljon.

Nyt kun Roope on palannut Norjasta Turkuun, on yhteydenpito jatkunut edelleen tiiviinä.

– Soittelemme ja juttelemme edelleen paljon, Riski sanoo ja kertoo pyöreän pallon olevan yleensä puheenaiheiden keskiössä.

Valmis parrasvaloihin

Roope Riskillä on allaan rikkinäiset ajat. Vuosi 2012 ei ole tarjonnut suuria onnistumisen hetkiä. Maaliverkko ei soinut ahkerasti Norjassa eikä kotimaassa TPS:n riveissä, minne hyökkääjä palasi syksyllä.

Missään vaiheessa nykyisin 21-vuotias pelimies ei ole saanut pelijuonesta kiinni:

– Norjassa kaikkea ei voi laittaa loukkaantumisten piikkiin. Olin kunnossakin jossain vaiheessa. Minulla ei vain mennyt pelillisesti joukkueen kanssa tarpeeksi hyvin, jotta olisin ansainnut enemmän näyttöpaikkoja, Riski sanoo ja painottaa kuitenkin loukkaantumisten rikkoneen huippukuntoa.

Riski on harjoitellut viime aikoina omatoimisesti. Treenit jatkuvat taas myös TPS:n edustusjoukkueen kanssa.

– Alan olla hyvässä kunnossa. Minulla ei ole ollut kunnon pre-seasonia pitkään aikaan. Huippupiikki on puuttunut pitkän aikaa.

Serie B:ssä nykyisin pelaavan Cesenan sopimuspelaajiin edelleen lukeutuva Riski tähyilee jälleen pelipaikkaa ulkomailta.

– Yritän löytää koko ajan vaihtoehtoja. Jos jossain aukeaa näytönpaikka, olen valmis menemään. Nyt ei mennä enää vanhoilla meriiteillä, kärkimies tietää.

Roope Riski on valmis toiseen tilaisuuteensa. Nyt hän aikoo olla oma itsensä. Vuonna 2010 tämä tarkoitti 12 liigamaalia.

Kun nuori hyökkääjä saa seuraavan kerran mahdollisuutensa, hän aikoo ehtiä palloon ennen maalivahtia.

Jaakko Käyhkö (@JaakkoKayhko)


500% talletusbonus: 10€ talletuksella 60€ pelirahaa! 

  1. Avaa tili Betssonille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 10€.
  3. Saat bonuksen ansiosta heti 60€ pelirahaa!

Valioliigassa sarjanousijoiden kohtaaminen! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!