Hongan topparilupaus Lum Rexhepi, 20, ja hyökkääjätoivo Tim Väyrynen, 18, eivät ole vaihtamassa maisemaa pikkurahasta.

Hongan toimitusjohtaja Ari Masalin näkee, että Suomen nuorisomaajoukkueiden vakiokasvot ovat niin kovia luita, ettei espoolaisseura ole valmis luopumaan pelaajista alle puolen miljoonan euron.

Rexhepistä on kiinnostunut ainakin Hollannin liigassa pelaava Roda JC, jonka testattavaksi puolustaja lähtee tammikuussa (uutinen).

– Lumilla on huipputoppariksi koko, taito ja asenne kunnossa. Hänen päänsä toimii sekä kentällä että sen ulkopuolella. Molempien jalkojen syötöt ovat kunnossa, ja ilkeyttäkin löytyy, Masalin luettelee myyntiargumentteja SuomiFutis-sivustolle ja näkee puolustajassa paljon samaa kuin nuoressa Sami Hyypiässä.

– Näen, että Lumilla on vähintään yhtä hyvät lähtökohdat kuin Samilla. Hän oppi pelaamaan Willem II:ssa, ja loppu tiedetään.

Väyrynen myös mahdollista kauppatavaraa?

Väyrynen saattaa Rexhepin tavoin suunnata maailmalle jo lähitulevaisuudessa. Pelaajasta ei ole Masalinin mukaan esitetty konkreettisia yhteydenottoja viime aikoina, mutta Serie A:ssa pelaava Genoa on aiemmin väläytellyt uteliaisuuttaan espoolaisseuran suuntaan.

Nuoret hyökkääjät ovat yleisesti ottaen kuumaa valuuttaa siirtomarkkinoilla. Menneellä kaudella Väyrynen iski kymmenen liigamaalia. joten kärkimiehen arvon pitäisi olla kohdillaan:

– Puoli miljoonaa on alaraja, sama juttu kuin Lumin tapauksessa. Lähdemme puolesta miljoonasta eurosta ylöspäin, Masalin miettii.

SuomiFutis-sivuston tietojen mukaan Honka on saanut keskimäärin pelaajakaupoistaan 300 000 euroa nimeä kohden. Suurimmillaan espoolaisseuran tili on paisunut puolen miljoonan euron verran, kun hyökkääjä Hermanni Vuorinen matkasi norjalaiseen Fredrikstadiin vuonna 2006.

Viime talvena Honka myi kaksi pelaajaansa, Demba Savagen ja Rasmus Schüllerin, HJK:n riveihin. Kauppoja hierotaan myös tulevassa siirtoikkunassa, jos sopivia ostajaehdokkaita ilmaantuu.

– Viime tammikuussakaan ei ollut sellainen tilanne, että meidän olisi ollut pakko myydä. Meidän ei ole pakko myydä ketään.

– Jos palikat osuvat kohdalleen, olen totta kai iloinen pelaajien ja Hongan puolesta, Masalin kommentoi.

Jaakko Käyhkö (@JaakkoKayhko)