1. Kuka pysäyttäisi Espanjan?

Kansainvälisen jalkapallovuoden päätapahtuma oli kesällä Puolassa ja Ukrainassa jaetusti pidetyt EM-kisat. Jalkapallon todellinen suurvalta Espanja jatkoi voittokulkuaan ja otti ennätyksellisen kolmannen perättäisen arvokisavoiton vuoden 2008 Euroopan mestaruuden ja vuoden 2010 MM-kullan jatkeeksi.

Kuriositeettina vielä mainittakoon, että viime kesän EM-kultaa voittaneesta miehistöstä seitsemän – Iker Casillas, Sergio Ramos, Andres Iniesta, Xavi, Cesc Fabregas, Xabi Alonso ja Fernando Torres – olivat voittamassa Euroopan mestaruutta jo vuonna 2008 ja MM-kultaa pari vuotta myöhemmin.

2. Messi ansainnut paikkansa historiassa

Mainitsemisen arvoinen asia kuluvana vuonna on myös Lionel Messin uskomaton lento jalkapallomaailman huipulla. Mies iski pelaamissaan seura- ja maajoukkueotteluissa peräti 91 maalia, mikä on epävirallinen maailmanennätys. Edellinen vahvistettu ennätys oli saksalaisen ”der Bomberin” Gerd Müllerin 85 osumaa kalenterivuonna 1972.

Vaikka FIFA ei vahvistakaan Messin ennätystä, kun pari muutakin nimipelaaja on vahvistamattomasti aikoinaan iskenyt ehkä jopa enemmän maaleja kuin argentiinalainen, niin voimme pitää saavutusta hyvällä omalla tunnolla kaikkien aikojen kovimpana.

3. Chelsea yllätti Euroopan

Yhtenä viime vuoden tapahtumista mainittakoon Chelsean yllätyksellinen Mestarien liigan voitto. Joukkue jäi oman maansa sarjassa peräti kuudenneksi, mutta matkalla eurokenttien ykkösseurajoukkueeksi se pudotti matkalla mm. Barcelonan välierässä ja finaalissa kaatui Bayern München rangaistuspotkuilla.

Finaalissa Chelsean ykkösmies oli Didier Drogba, joka päätti menestyksekkään ajanjaksonsa lontoolaisseurassa täydellisellä tavalla – iskemällä voiton ratkaisseen rangaistuspotkun vastustajan maaliin.

4. Paris Saint Germainin nousu

Euroopan jalkapallokentille voidaan sanoa syntyneen uuden supervoiman, kun Paris Saint Germain on sheikkiomistajansa johdolla aloittanut massiivisen kilpavarustelun.

Kesällä joukkueen paitaan tarttui mm. Zlatan Ibrahimovic ja Thiago Silva AC Milanista ja joukkueen pelaajaryhmä alkaa olla vertailukelpoinen lähes minkä muun seuran kanssa tahansa. Vielä resurssien mukaisia esityksiä ei kentällä ole nähty, mutta joukkueesta on tulossa vakiomenestyjä eurokentille lähivuosina.

5. UEFA:n historiallinen päätös vuoden 2020 EM-kisoista

Euroopan jalkapalloliitto UEFA päätti joulukuussa, että vuoden 2020 EM-kisat järjetetään täysin uudella tavalla. Enää ei ole keskitetysti yhtä isäntää tai kahteen maahan jaettuja kisoja, vaan turnaus järjestetään hajautetusti ympäri Eurooppaa.

Vielä tarkempia tietoja isännistä tai edes niiden määrästä ei ole tehty, mutta esimerkin omaisesti on puhuttu noin tusinasta kaupungista, joissa kisat järjestetään.

Tässä meidän listamme. Paljon tapahtumia jäi listan ulkopuolellekin. Mitkä olivat sinun jalkapallovuotesi kohokohdat? Kommentoi ja keskustele!

Kai Lintinen (@kailintinen), Helsinki