Kolumni: Huuhkajat lentäneet etelään, Ruotsi isännöi Messiä ja kumppaneita Tukholmassa

Miten Arsenal pärjää sarjajumbon vieraana? Lyö veto ja hyödynnä talletusbonus!

Kun Suomessa harmitellaan vähäisiä kotimaaotteluita olosuhdeongelmien ja muiden tekijöiden vuoksi, on ruotsalaisilla jalkapallofaneilla tilanne päinvastainen.

Omasta takaa löytyy Zlatan Ibrahimovicissa yksi maailman kirkkaimmista tähdistä ja säännöllisesti arvokisoissa mukana olevan joukkueen statuksella myös vastustajat ovat huippuluokkaa kansainvälisissä ystävyysotteluissa.

Viimeksi marraskuussa Ruotsi kohtasi Englannin. Ottelu tuoreella Friends Arenalla päättyi isäntien juhliin, kun Zlatan iski neljästi vastustajan verkkoon. Loppulukemat 4-2 Ruotsille.

Tuore maajoukkueen pyhättö ja monitoimiareena mahdollistaa kotipelit keskellä talveakin sulkeutuvan kattonsa ansiosta. Huuhkajien pelatessa vierasottelua Israelissa keskiviikkona, Ruotsi isännöi tällä yli 50 000 katsojaa vetäjällä stadionillaan Lionel Messin ja kumppaneiden tähdittämää Argentiinaa.

Suomen ja Ruotsin jalkapallokulttuurien eroa kuvastaa myös ”Tre Kronorin” jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajan valitus siitä, kuinka jalkapallo saa niin paljon näkyvyyttä mediasta. Miehen purkautuminen tapahtui viime syksynä, kun ruotsalaiset kohtasivat Färsaaret MM-karsintaottelussa.

– Mitä he ovat saavuttaneet? Voittivat yhden pronssin hiton kauan aikaa sitten, Per Mårts viittasi lokakuisellaan kommentillaan Aftonbladetin haastattelussa jalkapallon vuoden 1994 MM-kisojen urotekoon.

Tuntuu, että Suomessa ja Ruotsissa lajien voimasuhteet ovat juuri päinvastaiset.

Huuhkajille oma jalkapallostadion?

Viime syksynä Palloliiton puheenjohtajaksi noussut Pertti Alaja kertoi UEFA:com:n haastattelussa joulukuussa, kuinka hänen haaveena olisi saada Suomeenkin 50 000 katsojan jalkapallostadion, mikä mahdollistaisi kansainvälisten huippumaiden saamisen vierailulle Suomeen ja missä voisi isännöidä Eurooppa-liigan tai Mestarien liigan finaaliotteluita.

Lisäksi UEFA päätti tammikuun lopulla, että vuoden 2020 EM-kisat järjestetään ympäri Eurooppaa 13 kaupungissa ja alkulohkoisänniksi kelpuutetaan vain 50 000 ihmistä vetäviä stadioneja. Poikkeustapauksessa myös kaksi 30 000 ihmisen stadionia voi saada isännyyden, joten jollain todennäköisyydellä myös Olympiastadion voisi toimia remonttinsa jälkeen isäntänä (lähde).

Löytyisikö uudelle pääasiassa jalkapallolle pyhitetylle stadionille käyttöä Suomessa? Jalkapallossa vain Suomen A-maaottelut ja HJK:n europelit tuntuvat vetäjän katsojia. Katetulla stadionilla voisi kuitenkin järjestää paljon muitakin tapahtumia. Friends Arenalla järjestetään mm. konsertteja ja Ruotsin jääpallon finaaliviikonloppu.

Jalkapallossa Tukholman paikallispeli AIK-Djurgårdenkin veti Råsundallekin 20 000-30 000 katsojaa (max. n. 36 000), joten Ruotsissa kapasiteetille löytyy käyttöä myös kotimaisenkin jalkapallon osalta, toisin kuin Suomessa.

Friends Arena toimii AIK:n kotikenttänä tulevaisuudessa, mutta Tukholmassa muut suuret seurat, Djurgården ja Hammarby, majoittavat ensi heinäkuusta lähtien uutta Tele 2 -stadionia sen valmistumisen jälkeen, minkä kapasiteetti on 30 000 katsojaa.

Kai Lintinen ([email protected]), Helsinki

Miten Arsenal pärjää sarjajumbon vieraana? Lyö veto ja hyödynnä talletusbonus!
Edellinen artikkeliSuomalainen keskikenttälupaus kiinnostaa Saksassa ja Pohjoismaissa
Seuraava artikkeliPetteri Forsellilla huonoja muistoja joulukuusijärjestelmästä: ”Hävittiin 9-0”