HJK:n päävalmentaja Sixten Boström antoi hieman aikaansa SuomiFutis-sivustolle ja pohti, kuinka Huuhkajat voisivat saada jotain Espanjalta perjantain MM-karsintaottelussa.

”Siku”, jos olisit Huuhkaja-valmentaja, miten lähtisit haastamaan Espanjaa?

Täytyy sanoa, että en ole tälle asialle pannut yhtään energiaa. Määrätyllä tavalla on hyvä, että onneksi en ole Huuhkaja-valmentaja. Multa ei tässä ja nyt löydy välttämättä selkeää vastausta.

En ole ihan viime aikoina Espanjaa seurannut, mitä maajoukkuevalmennus varmasti on tehnyt eri tavalla. Se on selvää, että maailma on täynnä maajoukkueita, jotka eri tavoilla ovat yrittäneet Espanjaa vastaan pärjätä. Yhdeksän kymmenestä, ellei jopa enempi, ovat epäonnistuneet siinä. Ja me puhutaan huomattavasti kovemmistakin joukkueista kuin Suomi.

Jos mietin näitä mahdollisia meidän HJK-pelaajia, ketkä ovat mukana niin heille se on taas yksi kokemus ja saavat kokea tuolla tasolla, miltä tuntuu pelata Espanjaa vastaan Espanjassa. Tämä on heille positiivinen asia ja tulevat kokemusta rikkaampana takaisin tänne.

HJK:kin saattaa kohdata eurokentillä espanjalaisjoukkueen tulevaisuudessa, kuten kävi viime kaudella Antti Muurisen aikana. Oliko tämä HJK-Bilbao-ottelupari (Bilbaolle ensin 6-0-kotivoitto ja Helsingissä pelattiin 3-3-tasapeli) Suomi-Espanja-maaottelu pienoiskoossa ?

Jos vertaa Barcelonaa ja Espanjan maajoukkuetta – jo pelkästään sillä, että siellä on paljon Barca-pelaajia – , niin maajoukkue koostuu suurimmaksi osaksi kahden suuren seuran pelaajista. Sen pelityyli on lähempänä Barcelonaa kuin Real Madridia, mikä tietysti sanoo jotain.

Joku Bilbao pyrkii pelaamaan vähän samantyyppistä peliä kuin Barcelona päällisiin puolin. Kun Espanjan liigaotteluita katsoo, niin samoja elementtejä näkyy monissa seuroissa.

Onko siis mielestäsi Espanjan seurajalkapalloilu Barca-johtoinen?

En tarkkaan tiedä historiikkia, mutta uskon jossain vaiheessa alunperin määrätynlaisen ajatusmallin lähteneen liitosta ja myös Barcelonassa on sitä tehnyt myös pitkään. Samankaltainen pelityyli näkyy koko Espanjan jalkapallossa, vaikkakin siellä on vivahteita sekä omia tyylejä ja tapoja eri seuroilla.

Jos esim. Bilbaota vertaa Barcaan tai Espanjan maajoukkueeseen, niin puolustuspelaaminen ja puolustuslinjassa tapahtuva toiminta on suhteessa vähän heikompaa, minkä vuoksi he eivät pärjää niin hyvin.

Käytkö muuten omien pelaajiesi kanssa läpi asioita, mitä tekevät maajoukkuereissuilla? Tai annatko ohjeita heille niille reissuille?

Siinä vaiheessa kun pelaajat luovutetaan maajoukkueen käyttöön, niin he saavat ohjeistuksen sieltä. Minun on turha sotkeutua siihen.
Tietysti katson heidän pelejä mielenkiinnolla ja voi olla, että joskus jonkun sanan vaihda, mitä mieltä he jostain asiasta ovat, mutta muuten en lähde sorkkimaan millään tavalla.

Pitäisikö Suomessakin Huuhkajien ja nuorisomaajoukkueiden pelityylit, strategiat jne. sitoa vahvemmin myös esim. seuraorganisaatioiden ohjenuoriksi?

Periaatteessa olisi mahdollista olla samanlainen huippustrategia koko maassa. En kuitenkaan tiedä edes, onko Espanjassa pakolla sitä tehty. Vai onko vain katsottu se niin hyvin toimivaksi, että ollaan samanlaista ajatusmallia opeteltu eri puolilla.
Tässä ja nyt ei tuntuisi oikealta, että lähdettäisiin samalla systeemillä peleihin kuin maajoukkue. Se ei tuntuisi luontevalta.

Kai Lintinen (twitter@kailintinen), Helsinki